Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν φόρους την τελευταία στιγμή
Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους φέρνουν οι διορθώσεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.
Την ίδια ώρα διευρύνονται οι περιπτώσεις για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό της Εφορίας του 2024 ενώ δίνεται η δυνατότητα σε όλους να ακυρώσουν το λογαριασμό δια της οδού του ελέγχου.
Οι δύο βασικότερες αλλαγές αφορούν το οριζόντιο «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος και ο δραστικός περιορισμός της προσαύξησης της ελάχιστης αμοιβής με βάση το τζίρο ενώ το υπουργείο Εθνικής αναμένεται να συμπεριλάβει στις διατάξεις και εκπτώσεις στο τεκμήριο για εποχικά επαγγέλματα και επιχειρήσεις.
Όλες οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από το τεκμαρτό εισόδημα και το τέλος επιτηδεύματος
Αναλυτικότερα με τις παρεμβάσεις στις αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
- Μειώνεται για όλους κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος και έτσι το ποσό περιορίζεται στα 325 ευρώ από 650 ευρώ που είναι σήμερα ενώ για όσους διατηρούν υποκαταστήματα το τέλος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την αρχική ρύθμιση το τέλος περιορίζονταν κατά 25% για όσους δηλώσουν εισόδημα χαμηλότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό και κατά 50% για ίσο η υψηλότερο.
- Ψαλιδίζεται η προσαύξηση της ελάχιστης αμοιβής λόγω τζίρου. Με τη νέα διάταξη η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Συνεπώς η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους. Η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε προσαυξήσεις 30%, 70% και 100% ανάλογα με το ύψος του τζίρου.
- Μειώνεται κατά 50% το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής για όσους παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), για γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% και για γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι το μειωμένο κατά 50% τεκμήριο ισχύει για όσους ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους ενώ από την εφαρμογή του τεκμηρίου απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες καθώς και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
- Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
Επίσης διευκρινίζεται ότι τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).
Η τελική ρύθμιση για την φόρο-έκπτωση για ανακαινίσεις κατοικιών
Αλλαγές επέρχονται και στην αρχική διάταξη για την έκπτωση φόρου για όσους προχωρούν σε ανακαινίσεις κατοικιών από το 2024. Με το νέο καθεστώς οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.