Ελαιόλαδο: Η τελευταία εκτίμηση για την πορεία της παραγωγής και των τιμών - Ο κρίσιμος παράγοντας
Με καθυστέρηση δύο μηνών περνάει η τιμή από το χωράφι στο ράφι.
Ευοίωνες είναι οι ενδείξεις για την πορεία των τιμών στο ελαιόλαδο που τους τελευταίους μήνες καλπάζουν προκαλώντας πονοκέφαλο στα νοικοκυριά. Οι παράγοντες της αγοράς αρχίζουν και μιλούν για αποκλιμάκωση και καλύτερη παραγωγή ωστόσο είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους καθώς την πορεία θα κρίνει ένας αστάθμητος παράγοντας: Οι κλιματικές συνθήκες.
Θα έχουμε μια αισθητά καλύτερη παραγωγή στις χώρες της Μεσογείου από πέρσι και αυτό σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση θα φέρει κάποιες μειώσεις τιμών δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης.
Πρόσθεσε ότι το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και χρησιμοποιείται στο λιανεμπόριο ως προϊόν κράχτης. Δεν υπάρχει θέμα κερδοσκοπίας αλλά διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, ανάλογα αν μιλάμε για επώνυμα προϊόντα ή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Η λογική τιμή για παραγωγό και καταναλωτή είναι στα 4-5 ευρώ το κιλό. Αλλά έχουμε ένα περιβάλλον σκωτσέζικο ντους με πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές τιμές ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η κλιματική αλλαγή. γιατί αν συνεχιστεί η ανομβρία και τα 43άρια τον Νοέμβριο δεν θα βγει λάδι και θα έχουμε υψηλές τιμές. Είναι προϋπόθεση. Τον τελευταίο μήνα βλέπουμε μείωση στην τιμή του παραγωγού. ΄|Ηδη έχουμε μειώσεις και στα ράφια αλλά θα γνωρίζουμε ακριβώς μετά από ενάμιση μήνα.
Ακούστε τι δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανώλης Γιαννούλης: