Κλιματική Αλλαγή: «Έκρηξη» στις ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια
Οι κίνδυνοι από δάγγειο πυρετό και ελονοσία.
Η δραματική αύξηση ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι μία ακόμα από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα έντομα μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός, η εξάπλωση των οποίων έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη τους έχει δώσει θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες, στις οποίες ευδοκιμούν.
Τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια πρόκειται να εξαπλωθούν σε, μέχρι στιγμής, ανεπηρέαστα μέρη της Βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιεί η Rachel Lowe, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ομάδας ανθεκτικότητας στην Υγεία, στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς ασθενειών που μεταφέρουν και μεταδίδουν την ελονοσία και τον δάγγειο πυρετό, μπορούν να βρουν σπίτι σε περισσότερες περιοχές, με κρούσματα να εμφανίζονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά τρωτοί και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα», τόνισε η Lowe.
«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η μεγαλύτερη διάρκεια στις θερμές περιόδους, θα διευρύνει το ‘παράθυρο’ για την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια και θα ευνοήσει τα ολοένα και συχνότερα κρούσματα, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα ως προς την αντιμετώπιση», σημείωσε η επιστήμονας.
Το κουνούπι-τίγρης και ο δάγγειος πυρετός
Ο δάγγειος πυρετός εμφανιζόταν κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μεγαλύτερες θερμές περίοδοι και τα λιγότερο συχνά κρύα έχουν οδηγήσει τον δάγγειο πυρετό στο να είναι η ταχύτερα διαδεδομένη ασθένεια, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σε όλο τον κόσμο, ενώ εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.
Το ασιατικής προέλευσης κουνούπι-τίγρης (Aedes albopictus), μεταφέρει τον δάγγειο πυρετό και καταγράφεται σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει οκταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 500.000 το 2000 σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια το 2019. Κάτι που οι επιστήμονες συνδέουν ευθέως με την κλιματική αλλαγή.
Η Lowe επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο αυτή την εξάπλωση, καθώς οι ξηρασίες ακολουθούνται από πλημμύρες: «Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, με το στάσιμο νερό να παρέχει επιπλέον χώρο για την αναπαραγωγή των κουνουπιών».
«Με την αλλαγή του κλίματος να φαίνεται τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανώς θανάτους από ασθένειες, όπως ο δάγγειος πυρετός και η ελονοσία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Πρέπει να προλάβουμε τα κρούσματα και να κινηθούμε για να παρέμβουμε έγκαιρα, ώστε να αποτρέψουμε εξαρχής την εμφάνιση των ασθενειών», υπογράμμισε η Rachel Lowe.