Καταλονία: Απολύονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στους αμπελώνες λόγω ξηρασίας
Μεγάλη εταιρεία οινοπαραγωγής στην Ισπανία απολύει προσωρινά το 80% των εργαζομένων της στην Καταλονία λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στους αμπελώνες της περιοχής, αναδεικνύοντας έτσι τις τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο ισπανικο-γερμανικός «κολοσσός» του αφρώδους οίνου «Freixenet» ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι πρόκειται να θέσει σε αναγκαστική αργία το 80% των εργαζομένων της στην Καταλονία, καθώς η περιοχή αυτή στη βορειοανατολική Ισπανία παλεύει με μια ξηρασία που κράτησε περισσότερα από τρία χρόνια.
Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι η προσωρινή απόλυση, η οποία θα ισχύσει για έως και 615 από τα 778 άτομα που απασχολεί στην Καταλονία, θα ξεκινήσει τον Μάιο.
«Το μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε για λόγους ευθύνης, στοχεύει στη διατήρηση της απασχολησιμότητας για την αντιμετώπιση εξωτερικών παραγόντων και της ανωτέρας βίας που προκαλεί η σοβαρή ξηρασία», ανέφερε η εταιρεία.
Η αναγκαστική άδεια, στην οποία θα τεθούν οι εργαζόμενοι, είναι ένα εξαιρετικό μέτρο που έχει ληφθεί στο τρέχον πλαίσιο μιας κρίσης, η οποία προκλήθηκε «από την έλλειψη πρώτων υλών λόγω της σκληρής ξηρασίας που έπληξε τον κλάδο από το 2021 – και η οποία χτύπησε ιδιαίτερα σκληρά την περιοχή El Penedès το 2023», τόνισε η εταιρεία οινοπαραγωγής.
Βαριές οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ισπανία
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε όλη την Ισπανία τα τελευταία χρόνια, με θανατηφόρες πυρκαγιές να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, επηρεάζοντας την παραγωγή παραδοσιακών ειδών όπως το ελαιόλαδο και το κρασί και οδηγώντας στην αποξήρανση των εύφορων υγροτόπων στο νότο της χώρας.
Τον Μάιο του περασμένου έτους, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους αγρότες και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τη διαρκή ξηρασία.
Μεταξύ των διατάξεών του ήταν η παροχή 1,4 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και την αύξηση της διαθεσιμότητας νερού και 784 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου οι αγρότες να διατηρήσουν την παραγωγή και να αποφύγουν τις ελλείψεις τροφίμων.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Teresa Ribera, δήλωσε τότε: «Η Ισπανία είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει σε περιόδους ξηρασίας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε, βλέπουμε πολύ πιο συχνά και έντονα τέτοια φαινόμενα».
Η γεωργία καλύπτει το 79% της χρήσης νερού στην Ισπανία, η οικιακή χρήση το 15%, η βιομηχανία το 5,8% και η αναψυχή το 0,4%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καταλονία
Στην Καταλονία, η οποία διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο ξηρασίας, η περιφερειακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισήγαγε μια σειρά περιορισμών στην κατανάλωση νερού που θα επηρεάσει 6 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι περιορισμοί – που ενεργοποιήθηκαν μετά την πτώση των αποθεμάτων κάτω από το 16% -περιλαμβάνουν όριο 200 λίτρων ανά κάτοικο την ημέρα, τερματισμό των ντους στην παραλία και απαγόρευση δημόσιων ή ιδιωτικών εκδηλώσεων που χρησιμοποιούν νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα ποτά με πάγο, τα παγοδρόμια, τα πάρτι με αφρό ή τα παιχνίδια με νεροτσουλήθρες.
Οι διατάξεις που είχαν αρχικά απαγορεύσει το να γεμίζουν οι πισίνες με γλυκό νερό θα γίνουν λιγότερο αυστηρές, εφόσον μία πισίνα ότι χρησιμοποιείται ως δημόσιο «κλιματικό καταφύγιο».