Εκεί θα χτυπήσει ο αστεροειδής 2024 YR4 αν συγκρουστεί με τη Γη
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις ακριβείς τοποθεσίες –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- όπου ο αστεροειδής «καταστροφέας πόλεων» θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη σε 7 χρόνια από τώρα.
Σημαντικό θέμα στην επικαιρότητα έχει γίνει ο εντοπισμός ενός αστεροειδούς, ο οποίος έχει πιθανότητα πάνω από 2% να συγκρουστεί με τη Γη τον Δεκέμβριο του 2032.
Αν και οι ειδικοί τονίζουν σε κάθε τόνο πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς οι πιθανότητες θεωρούνται ελάχιστες, στο προσκήνιο βγαίνουν τα σενάρια για το τι θα μπορούσε αν συμβεί αν τελικά το χειρότερο σενάριο γίνει πραγματικότητα.
Ειδικότερα, ο αστεροειδής 2024 YR4 θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη μας με ισχύ 500 φορές μεγαλύτερη από μία ατομική βόμβα. Σύμφωνα με αναφορές, υποτίθεται ότι είναι τόσο μεγάλος όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας, επομένως αυτός ο διαστημικός βράχος «2024 YR4» δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να διασταυρωθεί με τη Γη.
Ενώ αρχικά εντοπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο επιστήμονας Dr Robin George Andrews προειδοποίησε ότι ακόμη και η προσπάθεια των ανθρώπων να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη σύγκρουση θα μπορούσε να πάει στραβά.
Παράλληλα, επισήμανε πως ακόμα και μία εκτόξευση ρουκετών εναντίον του για να εκτραπεί από την πορεία του θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.
Γιατί μία ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επιστήμονας αναφέρθηκε στο Double Asteroid Redirection Test (DART), την πρώτη αποστολή που ήταν αφιερωμένη στη διερεύνηση και επίδειξη μιας μεθόδου εκτροπής αστεροειδών αλλάζοντας την κίνηση ενός αστεροειδούς στο Διάστημα μέσω κινητικής πρόσκρουσης.
Εξήγησε ότι ήταν μια επιτυχημένη αποστολή, αλλά «δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κινητικούς κρουστικούς εκτοξευτές όπως αυτή για να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αστεροειδή όποτε θέλουμε».
Ο Andrews ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θέλει να "διαταράξει" κατά λάθος έναν αστεροειδή, επειδή τα κομμάτιαπου θα προκύψουν μπορούν ακόμα να κατευθυνθούν προς τη Γη. Όπως λέω συχνά, είναι σαν να μετατρέπεις μια βολίδα σε ένα κυνηγετικό όπλο.
Αλλά δεν πρόκειται να τον δούμε ξανά παρά μόνο το 2028. Τόσα πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά αν προσπαθήσουμε να το χτυπήσουμε με κάτι σαν το DART. Μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος. Εάν είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να μην μπορούμε να το εκτρέψουμε με ένα διαστημόπλοιο. Θα χρειαζόμασταν πολλά για να το χτυπήσουμε τέλεια, χωρίς να το σπάσουμε καταστροφικά».
Και συνέχισε: «Με λίγα μόνο χρόνια να απομένουν, θα μπορούσαμε κατά λάθος να το εκτρέψουμε - αλλά όχι αρκετά για να το κάνουμε να αποφύγει τον πλανήτη. Στη συνέχεια, θα μπορούσε και πάλι να χτυπήσει τη Γη, σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.
Ίσως οι πιθανότητες σύγκρουσης αυξηθούν και να αποφασίσουμε να τον εκτρέψουμε με επιτυχία το 2028 χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο διαστημόπλοιο. Ή ίσως σπάσουμε ένα άβολο ταμπού και να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε μια πυρηνική κεφαλή για να προσπαθήσουμε να τον εκτρέψουμε, κάτι που θα κατάφερνε ένα σαφώς μεγαλύτερο πλήγμα γροθιά στον αστεροειδή από το DART».
Οι περιοχές του πλανήτη που είναι «στο κόκκινο»
Όσον αφορά για το απευκταίο σενάριο να υπάρξει σύγκρουση με τη Γη, ήδη οι ειδικοί έχουν καθορίσει το σημείο της πρόσκρουσης (στο περίπου). Συγκεκριμένα, ο David Rankin, μηχανικός του Catalina Sky Survey Project της NASA, χαρτογράφησε τη «ζώνη κινδύνου», προβλέποντας ότι ο αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει οπουδήποτε στη βόρεια Νότια Αμερική, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια Ασία, στην Αραβική Θάλασσα και στην Αφρική.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα, η Κολομβία και ο Ισημερινός θα κινδύνευαν να δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων.
Οι αστρονόμοι πιστεύουν επίσης ότι ο 2024 YR4 θα δημιουργούσε μια έκρηξη στον αέρα μετά τη σύγκρουση, η οποία θα ήταν περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι TNT και θα επηρέαζε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από την τοποθεσία.
Η NASA διέθεσε επίσης μια διεθνή ομάδα αστρονόμων για να χρησιμοποιήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για τις διαστάσεις του ουράνιου σώματος.
Έτσι, θα ξέρουμε πόσο άσχημα θα μας βλάψει αν μας χτυπήσει. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η NASA προβλέπει ότι θα συγκρουστεί με τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032, με πιθανότητα προσγείωσης μία στις 43, δηλαδή στο 2,3%.