Είναι όντως επικίνδυνο να φοράμε κολάν στο αεροπλάνο; Τι λέει ειδικός για τα ρούχα στις πτήσεις
Ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς την επιλογή σου να φορέσεις κολάν στο αεροπλάνο, για λόγους που δεν σχετίζονται με τους ενδυματολογικούς κανόνες.

Αν μπεις σε οποιαδήποτε πτήση σήμερα, είναι πολύ πιθανό να δεις κάποιους από τους συνεπιβάτες σου να φορούν κολάν ως μέρος της ενδυμασίας τους για το ταξίδι. Με την άνοδο της athleisure μόδας, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εκτιμούν την άνεση αυτών των εφαρμοστών, ελαστικών παντελονιών στην καθημερινότητά τους.
Ωστόσο, ο συνδυασμός κολάν και αεροπορικών ταξιδιών έχει δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν. Το 2017, η United Airlines προκάλεσε σάλο όταν απαγόρευσε σε δύο έφηβες να επιβιβαστούν σε πτήση, επειδή η υπάλληλος στην πύλη έκρινε ότι τα κολάν τους ήταν ακατάλληλα.
Όπως φαίνεται όμως, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς την επιλογή σου να φορέσεις κολάν στο αεροπλάνο, για λόγους που δεν σχετίζονται με τους ενδυματολογικούς κανόνες. Παρακάτω, ειδικοί σε θέματα υγείας και ασφάλειας εξηγούν τους πιθανούς κινδύνους του να φοράς κολάν σε μια πτήση.
Ειδικός στην αεροπορική ασφάλεια προειδοποιεί για τα κολάν στις πτήσεις
Η ειδικός σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας, Κριστίν Νεγκρόνι, έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης με τις προειδοποιήσεις της για τη χρήση κολάν στο αεροπλάνο. Μάλιστα, ετοιμάζει και ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Μην φοράς κολάν στο αεροπλάνο ― και άλλα μαθήματα από άτυχες προσγειώσεις».
«Το πρόβλημα με τα κολάν είναι η φύση του υφάσματος», δήλωσε η Νεγκρόνι στο HuffPost. «Πρόκειται για ένα εφαρμοστό ρούχο που είναι συνήθως φτιαγμένο από συνθετικές ίνες, παράγωγα του πετρελαίου – κάτι που δεν θέλεις να φοράς στο αεροπλάνο, γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα αεροπορικό ατύχημα που μπορεί να επιβιώσει κανείς είναι η φωτιά».
Εξήγησε πως τα περισσότερα αεροπορικά ατυχήματα είναι στην πραγματικότητα επιβιώσιμα - για παράδειγμα, μια αναγκαστική προσγείωση.
«Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι απαραίτητα η πρόσκρουση, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι που θα επηρεάσει τη δομική ακεραιότητα του αεροσκάφους και θα προκαλέσει πυρκαγιά, λόγω των καυσίμων που μεταφέρει», είπε η Νεγκρόνι.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η χρήση ενός ενδύματος από συνθετικές ίνες που είναι κολλημένο πάνω στο δέρμα σου δεν είναι ιδανική.
«Θα ζεσταθεί πολύ, θα λιώσει ή θα προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα ― και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να βγεις από το αεροσκάφος», προειδοποίησε. «Με άλλα λόγια, αν δεν έχεις τραυματιστεί τόσο ώστε να μην μπορείς να κινηθείς, τότε μπορεί να σε εμποδίσει η φωτιά».
Για τον λόγο αυτό, συνιστά να φοράμε ρούχα από βαμβάκι ή άλλες φυσικές ίνες, που είναι λιγότερο επικίνδυνες σε περίπτωση φωτιάς ― και να αποφεύγουμε ενδύματα που περιορίζουν την κινητικότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε πάνω από καθίσματα για να απομακρυνθούμε γρήγορα.
Φυσικά, οι πιθανότητες να εμπλακείς σε αεροπορικό ατύχημα είναι πολύ χαμηλές, όμως η Νεγκρόνι πιστεύει πως αξίζει να κάνεις προσεκτικές επιλογές.
«Η μεγαλύτερη παρανόηση που έχουν οι άνθρωποι είναι ότι αν συμβεί ατύχημα με το αεροπλάνο, θα πεθάνεις - κάτι που στατιστικά και αποδεδειγμένα δεν ισχύει», δήλωσε. «Αν οι επιβάτες δεν κατανοήσουν τον δικό τους ρόλο στην επιβίωση, τότε ουσιαστικά παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, παραμένοντας αδιάφοροι απέναντι σε παράγοντες που μπορούν να ελέγξουν».
Τι συμβαίνει με τα κολάν
«Η κουλτούρα γύρω από τα κολάν είναι υπέροχη, γιατί όλοι μπορούμε να φοράμε άνετα και όμορφα ρούχα τύπου athleisure, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη επιλογή για μια πτήση», ανέφερε η ειδικός στο λεμφικό μασάζ, Λάρα Χέντερσον.
Όπως εξήγησε, το επιφανειακό λεμφικό σύστημα βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και επηρεάζεται ακόμα και με ένα πολύ ελαφρύ άγγιγμα.
«Οποιοδήποτε είδος εφαρμοστού ρούχου μπορεί να επηρεάσει το λεμφικό σύστημα», σημείωσε. «Και όταν βρισκόμαστε σε έναν γενικά περιορισμένο χώρο, καθισμένοι χωρίς πολλή κίνηση, δημιουργείται ένα είδος “φαινομένου περίδεσης” στο λεμφικό σύστημα. Δηλαδή, σε σημεία όπου το ρούχο πιέζει περισσότερο, η ροή του λεμφικού υγρού εμποδίζεται».
Αυτές οι επισημάνσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ανθρώπους που πάσχουν από λεμφοίδημα ή που πρόκειται να ταξιδέψουν σε μεγάλες πτήσεις.
«Τα στενά, περιοριστικά ρούχα μπορούν να εμποδίσουν τη λεμφική ροή και την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας κατακράτηση υγρών, πρήξιμο και δυσφορία», ανέφερε και η Βαλ Ολιβέιρα. «Τα απλά κολάν, ειδικά όταν είναι φτιαγμένα από μη διαπνέοντα και υπερβολικά στενά υλικά, μπορούν να περιορίσουν την κυκλοφορία και να οδηγήσουν σε στασιμότητα της λέμφου. Αν και δεν είναι “επικίνδυνα” για όλους, αυξάνουν τον κίνδυνο για πρήξιμο ― κυρίως στα πόδια και στους αστραγάλους ― και γενική ενόχληση, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προδιάθεση για κατακράτηση ή κακή κυκλοφορία».
Η ίδια συμβουλεύει να προτιμούμε υφάσματα και γραμμές που επιτρέπουν στο σώμα να κινείται φυσικά και ενισχύουν τη ροή αίματος και λέμφου.
«Καλά εφαρμοστά, διαπνέοντα και υποστηρικτικά ρούχα μπορούν να διατηρήσουν την κυκλοφορία σε καλή κατάσταση, να μειώσουν το πρήξιμο και να αποτρέψουν αυτή τη νωθρή, “πρησμένη” αίσθηση που έχουν πολλοί μετά από πολύωρες πτήσεις», είπε η Ολιβέιρα. «Φαρδιά παντελόνια τύπου jogger ή άνετες φόρμες προσφέρουν άνεση και ελευθερία κινήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο κατακράτησης και προάγοντας την καλύτερη κυκλοφορία».
Και ας μην ξεχνάμε ότι τα ρούχα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να φροντίσεις την υγεία σου στο αεροπλάνο. Φρόντισε επίσης να παραμένεις ενυδατωμένος, να προσέχεις την κατανάλωση αλατιού, να σηκώνεσαι και να περπατάς ανά διαστήματα, αλλά και να τεντώνεις και να περιστρέφεις τα πέλματά σου όσο κάθεσαι στη θέση σου. Ακόμα και λίγη κίνηση κάνει τη διαφορά.