Ο απίστευτος λόγος που βάζουμε τα κινητά σε λειτουργία πτήσης - Δεν είναι αυτός που νομίζεις
Όπως εξήγησε ένας πιλότος σε βίντεo του στο κανάλι του στο YouTube, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το αεροπλάνο, καθώς «δεν θα πέσει». Ωστόσο, ο κίνδυνος των παρεμβολών στα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ορατός.
«Το κάθισμα πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση, το τραπεζάκι κλειστό, τα σκίαστρα στα παράθυρα ανοιχτά, τα κινητά και οι ηλεκτρονικές συσκευές απενεργοποιημένες ή σε λειτουργία πτήσης».
Αν και οι οδηγίες των αεροσυνοδών είναι γνωστές κατά την απογείωση και προσγείωση, κάθε φορά έχουμε την ίδια απορία: γιατί πρέπει να κλείνουμε το κινητό ή να το βάζουμε στην πτήση; Και τι μπορεί να συμβεί τέλος πάντων, αν κατά λάθος το αφήσουμε ανοιχτό; Ή το θέσουμε σε λειτουργία νωρίτερα, πριν προλάβει το αεροπλάνο να προσγειωθεί για παράδειγμα;
Όπως εξήγησε ένας πιλότος σε βίντεo του στο κανάλι του στο YouTube, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το αεροπλάνο, καθώς «δεν θα πέσει». Ευτυχώς, για όλους μας η τεχνολογία έχει προοδεύσει. Ωστόσο, ο κίνδυνος των παρεμβολών στα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ορατός.
Το πρόβλημα στην ουσία είναι το βουητό που θα ακουστεί στα ακουστικά των πιλότων! Τα κινητά μας εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπορεί να «μπλέκονται» με τις συχνότητες των συστημάτων επικοινωνίας των πιλότων με τους πύργους ελέγχου.
Καθώς το αεροπλάνο πετάει, το τηλέφωνό μας προσπαθεί να βρει σήμα, αναζητώντας πύργους επικοινωνίας. Όταν δεκάδες συσκευές κάνουν το ίδιο πράγμα, οι πιλότοι ακούν έναν εκνευριστικό ήχο στα ακουστικά τους. Και ναι, αυτό γίνεται πιο κρίσιμο κατά την απογείωση και την προσγείωση, όπου η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου είναι ζωτικής σημασίας.