Ελαιόλαδο: Πώς θα ξεχωρίσουμε το νοθευμένο - Ειδικός εξηγεί και προειδοποιεί
Η ανίχνευση χρωστικών ή άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία του ελαιόλαδου, δεν είναι μια απλή υπόθεση και απαιτεί εξειδικευμένη ανάλυση.
Την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει στα ύψη, η νοθεία καλά κρατεί. Η προσπάθεια των καταναλωτών να βρουν φθηνό λάδι, πολλές φορές τους οδηγεί στην αγορά ελαιόλαδου αμφιβόλου ποιότητας.
Μπορεί ωστόσο ο μέσος καταναλωτής να προστατευθεί από τη νοθεία και να βάλει τελικά στο τραπέζι του ποιοτικό ελαιόλαδο; Σύμφωνα με τον Νίκο Κουτσούκο, πρόεδρο της Σχολής Ελιάς και Ελαιόλαδου στην Καλαμάτα, η ανίχνευση της νοθείας δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Όπως είπε στο Action 24 ο κ. Κουτσούκος «βλέπουμε να κυκλοφορούν ειδήσεις ότι το ηλιέλαιο βαφτίζεται ελαιόλαδο. Η χημεία όμως είναι ένας μεγάλος μεγεθυντικός φακός. Μπορεί να βρει τα πάντα. Ακόμη κι αν κάποιος καπνίζει μέσα στο ελαιοτριβείο».
Ο ίδιος πάντως προειδοποίησε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τη νοθεία, είναι να αγοράζουν ελαιόλαδο επώνυμης ετικέτας: «Η μία βασική και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι ότι δεν αγοράζουμε από πλανόδιους. Δεν αγοράζουμε από ανθρώπους που μας δίνουν προϊόν χωρίς ετικέτα. Για παράδειγμα κάποιες χρωστικές είναι καρκινογόνες. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που νοθεύουν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το θέμα είναι αν μπορούμε να το διαπιστώσουμε. Με απλούς τρόπους δεν μπορούμε να το βρούμε».
Για τον Νίκο Κουτσούκο, μόνο η ετικέτα μπορεί να προσφέρει σιγουριά στον καταναλωτή: «Το μόνο σίγουρο είναι να πάρουμε ένα επώνυμο προϊόν από το ράφι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Διαφορετικά πρέπει να κάνουμε χημική ανάλυση, που κοστίζει και είναι χρονοβόρα. Δεν μπορούμε άμεσα να εντοπίσουμε αν υπάρχει χρωστική. Για να αναγνωρίσεις τη νοθεία στην οργανοληπτική ανάγνωση πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει για τον μέσο καταναλωτή».