Αυτά είναι τα πιο υγιεινά λάδια για μαγείρεμα
Η συζήτηση για το λάδι έχει φουντώσει τον τελευταίο καιρό λόγω της υψηλή τιμής του ελαιόλαδου. Ποια άλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μια υγιεινή διατροφή;
Είναι σαφές ότι στη χώρα μας χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγω το ελαιόλαδο ως το βασικό λάδι για το μαγείρεμα, λόγω της σημαντικής τοπικής παραγωγής και των πλούσιων θρεπτικών συστατικών του.
Υπάρχουν όμως, και άλλα λάδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, τα οποία δεν είναι και τόσο διαδεδομένα αλλά έχουν επίσης, μεγάλη διατροφική αξία.
Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά για το καθένα από αυτά που είναι σημαντικό να γνωρίζετε, όπως για παράδειγμα το πόσο αντέχει το λάδι στη θερμότητα ή το σημείο καπνού του, η θερμοκρασία στην οποία το λάδι αρχίζει να δημιουργεί καπνό και να διασπάται.
Αλλά στοιχεία είναι η ένταση στη γεύση, άλλα και η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τις λεπτομέρειες των διαφόρων μαγειρικών ελαίων που είναι καλό να γνωρίζετε πριν επιλέξετε το καλύτερο για εσάς.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό στη μεσογειακή διατροφής γιατί περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπών και φαινολικών ενώσεων, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έχει διαπίστωσή ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (το καλό είδος) ενώ μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη (το κακό είδος). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των δεικτών για φλεγμονή και στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.
Το ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού μεσαίου-υψηλού (176 έως 210℃ ), που θεωρείται εξαιρετικό για τους περισσότερους τύπους μαγειρέματος.
Έλαιο αβοκάντο
Tο λάδι αβοκάντο προέρχεται από την κρεμώδη σάρκα του αβοκάντο και έχει μια ήπια γεύση. Έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα σημεία καπνού από όλα τα μαγειρικά λάδια (260℃). Το προφίλ του λίπους του λαδιού αβοκάντο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του ελαιολάδου: 74 τοις εκατό μονοακόρεστα λιπαρά (MUFA), 9 τοις εκατό πολυακόρεστα (PUFA) και 14 τοις εκατό κορεσμένα λιπαρά, κάνοντας το ένα από τα πιο υγιεινά λάδια για την υγεία της καρδιάς.
Έλαιο λιναριού
Πολλά από τα οφέλη για την υγεία του λιναρόσπορου, όπως τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης και τα μονοακόρεστα λίπη, υπάρχουν και στο λάδι. Στην πραγματικότητα, το λάδι λιναρόσπορου έχει τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 σε σύγκριση με όλα τα άλλα μαγειρικά έλαια: Μια κουταλιά της σούπας έχει περισσότερα από 7 γραμμάρια.
Ωστόσο το λάδι λιναρόσπορου δεν πρέπει να θερμαίνεται, επομένως είναι καλύτερο να το απολαμβάνετε ως ντρέσινγκ.
Καρυδέλαιο
Ακριβώς όπως ο ξηρός καρπός, έτσι και το καρυδέλαιο έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων. Σε μια μικρή κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 στο Nutrition , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λάδι καρυδιού βοήθησε στη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας ακόμη καλύτερα από τα ολόκληρα καρύδια. Η λειτουργία του ενδοθηλίου συνδέεται με την ανάπτυξη της συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών μας.
Το καρυδέλαιο έχει την πλούσια, ξηρή γεύση, όμως όταν μαγειρευτεί, ωστόσο, η γεύση μπορεί να γίνει πικρή. Είναι λοιπόν προτιμότερο, χρησιμοποιήστε αυτό το λάδι ωμό για σάλτσες και να το φυλάσσεται στο ψυγείο.
Σησαμέλαιο
Το σησαμέλαιο έχει μια πλούσια γεύση και βρίσκεται συνήθως σε δύο ποικιλίες: Καρβουδισμένο και εξευγενισμένο. Το καρβουδισμένο είναι το καλύτερο να χρησιμοποιείται ωμό, λόγω του χαμηλότερου σημείου καπνού και της ήδη πλούσιας γεύσης του. Το εξευγενισμένο σησαμέλαιο έχει μέτριο έως υψηλό σημείο καπνού και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν μαγειρεύετε. Όσον αφορά τις θρεπτικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία, το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε λιγνάνες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Έλαιο κανόλα
Το έλαιο κανόλα προέρχεται από το φυτό κανόλα, μια καλλιέργεια με κίτρινα άνθη, που περιέχει λοβούς από τους οποίους συλλέγονται οι σπόροι και στη συνέχεια συνθλίβονται για να δημιουργηθεί το λάδι. Το λάδι κανόλα θεωρείται υγιεινό λόγω της υψηλής αναλογίας μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά και επίσης περίπου το 10 τοις εκατό του λίπους του λαδιού προέρχεται από ωμέγα-3 που είναι υγιή για την καρδιά.
Το μεγαλύτερο μέρος του ελαίου κανόλα, ωστόσο, είναι εξευγενισμένο, επομένως χάνει τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες όταν θερμαίνεται κατά την επεξεργασία. Και λόγω των υψηλών ποσοτήτων ALA, θεωρείται πιο εύθραυστο. Έτσι, αν και έχει υψηλό σημείο καπνού, υπάρχει ανησυχία για πιθανές τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται όταν θερμαίνεται.