Έφαγες σκορδαλιά και μυρίζει η ανάσα σου: Σου έχουμε τη λύση
Η ανάσα μας μυρίζει μετά την κατανάλωση σκόρδου λόγω των θειούχων ενώσεων που περιέχει, κυρίως αλλισίνη και διμεθυλοσουλφίδιο.

Δεν μπόρεσες να αντισταθείς στα καλούδια της μαμάς και της γιαγιάς και τελικά έφαγες από την νόστιμη σκορδαλιά της και τελικά δεν ξέρεις πως θα μην μυρίζεις; Σου έχουμε τη λύση.
Καταρχήν η ανάσα μας μυρίζει μετά την κατανάλωση σκόρδου λόγω των θειούχων ενώσεων που περιέχει, κυρίως αλλισίνη και διμεθυλοσουλφίδιο.
Πώς λειτουργεί;
- Κατά τη μάσηση – Η αλλισίνη απελευθερώνεται και δημιουργεί άλλες πτητικές ενώσεις.
- Στο στομάχι – Οι θειούχες ενώσεις απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος.
- Μέσω της αναπνοής – Οι ενώσεις αποβάλλονται από τους πνεύμονες, προκαλώντας τη χαρακτηριστική μυρωδιά.
- Μέσω του ιδρώτα – Κάποιες από αυτές αποβάλλονται και από το δέρμα, παρατείνοντας τη δυσοσμία.
Πόσο διαρκεί η μυρωδιά;
Η μυρωδιά μπορεί να κρατήσει από μερικές ώρες έως και 48 ώρες, ανάλογα με τον οργανισμό και το πόσο σκόρδο καταναλώθηκε.
Αν έφαγες σκορδαλιά και δε θες να μυρίζει η ανάσα σου, δοκίμασε τα εξής:
Άμεσα μέτρα
- Βούρτσισε δόντια & γλώσσα – Το σκόρδο αφήνει ενώσεις στη γλώσσα και τα δόντια.
- Μάσησε μαϊντανό, δυόσμο ή βασιλικό – Δρουν ως φυσικά αποσμητικά.
- Πιες γάλα (πλήρες) – Οι πρωτεΐνες του βοηθούν στη διάσπαση των ενώσεων του σκόρδου.
- Φάε μήλο ή ωμό λεμόνι – Τα οξέα τους εξουδετερώνουν τη μυρωδιά.
- Μασήσε κόκκους καφέ ή γαρύφαλλο – Δίνουν άμεση ανακούφιση.
Για πιο βαθιά δράση
- Πιες πράσινο τσάι – Περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν τη δυσοσμία.
- Κατανάλωσε γιαούρτι – Βοηθά στη μείωση των βακτηρίων που ευθύνονται για τη μυρωδιά.
- Πιες πολύ νερό – Ξεπλένει τα υπολείμματα σκόρδου από το στόμα.
Αν η μυρωδιά επιμένει, είναι επειδή οι ενώσεις του σκόρδου περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής. Σε αυτή την περίπτωση, κάνε υπομονή – σε μερικές ώρες θα έχει φύγει