Διπλωματικές πηγές για τους Έλληνες στο Χαλέπι: Είναι ασφαλείς, 40 αιτήματα για απεγκλωβισμούς
Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους ώστε συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης, την οποία θα αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών
Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, και ειδικά στο Χαλέπι όπου οι τζιχαντιστές έχουν στήσει σκηνικό τρόμου, ανέφερε πως η ιστορική, ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 50 οικογένειες οι οποίες ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Επισημαίνουν δε πως όλοι οι Έλληνες στο Χαλέπι είναι αυτή τη στιγμή ασφαλείς.
Σημειώνουν ακόμη πως η πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό και ο (άμισθος) πρόξενος της Ελλάδας στο Χαλέπι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες της συριακής πόλης, στους οποίους έχει συσταθεί η αποφυγή μετακινήσεων.
Η ελληνική πρεσβεία έχει δεχθεί 40 αιτήματα Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους ώστε συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης, την οποία θα αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών θα έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό.
Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα για όποια συνδρομή χρειασθεί, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές και προσθέτουν με έμφαση πως η Ελλάδα, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, στέκεται πάντοτε αρωγός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Γεραπετρίτης: Στο πλευρό της ομογένειας στη Συρία
Στη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλη την ελληνική ομογένεια, έτσι ώστε να παράσχει την όποια συνδρομή απαιτηθεί προχώρησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα, «η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρια Αφρική, θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν».
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η επέλαση ομάδων τζιχαντιστών προς το Χαλέπι και την Χάμα στη βόρεια Συρία έχει θέσει στο στόχαστρο τους, τούς πληθυσμούς των γηγενών χριστιανών ιδίως τους Ελληνορθόδοξους στο Χαλέπι.