Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα στο πλευρό της ομογένειας στη Συρία
Η επέλαση των τζιχαντιστών προς το Χαλέπι στη βόρεια Συρία έχει θέσει στο στόχαστρο τους, τους πληθυσμούς των γηγενών χριστιανών ιδίως του Ελληνορθόδοξους στο Χαλέπι.
Στη διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Πρεσβεία στη Δαμασκό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλη την ελληνική Ομογένεια, έτσι ώστε να παράσχει την όποια συνδρομή απαιτηθεί προχώρησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η επέλαση ομάδων τζιχαντιστών προς το Χαλέπι και την Χάμα στη βόρεια Συρία έχει θέσει στο στόχαστρο τους, τούς πληθυσμούς των γηγενών χριστιανών ιδίως τους Ελληνορθόδοξους στο Χαλέπι.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για τις εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη οι χώρες-μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον βασιλιά της Ιορδανίας σχετικά με τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ιορδανίας, αλλά να ακούσουν και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και πλέον στη Συρία, όπου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση, η οποία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται.
«Είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες ημέρες, να συζητήσω με τον νέο Γενικό Γραμματέα, τον Mark Rutte, να ανταλλάξουμε απόψεις, να διατυπώσουμε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού, όπως τώρα συμβαίνει με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα, τόνισε, η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρια Αφρική, θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν.
«Και από τη νέα θέση, από 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συμβάλλει κατά τρόπο, ώστε να φέρνει πάντοτε στην επιφάνεια τα ζητήματα εκείνα, τα οποία δημιουργούν εντάσεις και κρίσεις, πιστή πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, γεφυρώνοντας τον Βορρά με τον Νότο και την Ανατολή με τη Δύση», κατέληξε.