Σε ανάφλεξη η Συρία - Ποιοι είναι οι ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ
Η σχέση τους με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος και οι εκτελέσεις αντιφρονούντων.
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι ισλαμιστές αντικαθεστωτικοί αντάρτες βομβάρδισαν την πόλη Χάμα, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο φόντο της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στη Συρία που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας από την πλευρά της μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στη Χάμα, την ώρα που οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να απωθήσουν τους αντάρτες από το Χαλέπι.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι σύμμαχοί της «χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εκτοξευτήρες ρουκετών για να βομβαρδίσουν συνοικίες της πόλης Χάμα».
Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε εξάλλου ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «πολλά εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» πάνω από την πόλη Χομς.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, τριών αφρικανικών χωρών και της Γουϊάνας.
Νωρίτερα σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατήγγειλε μια προσπάθεια «επαναχάραξης» των συνόρων στη Μέση Ανατολή. Για πρώτη φορά από το 2011 το καθεστώς Άσαντ έχασε την περασμένη εβδομάδα τον έλεγχο του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
Συριακά και ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τομείς των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλεπιού, που ελέγχονται από τους αντάρτες, σκοτώνοντας 15 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Στο Ιντλίμπ, η οργάνωση εθελοντών διασωστών Λευκά Κράνη ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι δύο από τους τρεις έχασαν τη ζωή τους όταν σταμάτησαν να λειτουργούν τα μηχανήματα στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.
Πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου έδειχναν ένοπλους αντάρτες να περιπολούν στους δρόμους του Χαλεπιού, κοντά στην ιστορική ακρόπολη της πόλης και το διεθνές αεροδρόμιο. Ορισμένοι πόζαραν μπροστά σε ένα εγκαταλειμμένο άρμα, άλλοι έσκιζαν συριακές σημαίες και πορτρέτα του Άσαντ. Αν και οι περισσότεροι δρόμοι ήταν έρημοι, κάποιοι Σύροι βγήκαν έξω για να χαιρετίσουν τους αντάρτες.
Οι αντάρτες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, τις φυλακές, το διεθνές αεροδρόμιο και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, «χωρίς να συναντήσουν σημαντική αντίσταση», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Ποιοι είναι οι αντάρτες του Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS)
Όπως διαβάζουμε στον Guardian, ο ιδρυτής του HTS, Abu Muhammad al-Jolani, ήταν κάποτε συμμέτοχος στην ιρακινή εξέγερση κατά των ΗΠΑ, ως μέλος της ομάδας που τελικά μετεξελίχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.
Στην προηγούμενη μορφή της οργάνωσης ως Jabhat al-Nusra ή μέτωπο Al-Nusra, το HTS αργότερα δήλωσε πίστη στην Αλ Κάιντα.
Τελικά «έσπασε» δημόσια τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα το 2016 και μετονομάστηκε σε Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ ή Οργανισμός για την Απελευθέρωση του Λεβάντε.
Το HTS είναι τώρα η πιο ισχυρή ανταρτική φατρία στη Συρία και ελέγχει το Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ φέρεται ότι διοικεί περίπου 30.000 στρατιώτες.
Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και η τουρκική παρέμβαση έχει στόχο να περιορίσει τις επιχειρήσεις της, ενώ δεν θεωρείται ότι έχει παγκόσμιες φιλοδοξίες.
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή που ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων των εκτελέσεων όσων κατηγορούνται για σύνδεση με αντίπαλες ομάδες ή για βλασφημία και μοιχεία.