ALCO: Οι Έλληνες δεν θέλουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - Πρόβλημα και εντός ΝΔ
Προβάδισμα μεγαλύτερο των 18 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη δημοσκόπηση για το 2024 της εταιρείας ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 30,3% στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει ότι σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση με 12,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται τρίτος με 11,8%. Αξιοσημείωτη άνοδο εμφάνισε το ποσοστό του ΚΚΕ, που είναι στο 9,7%, με την Ελληνική Λύση να έχει 5,9%, ενώ, τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν σχετική σταθερότητα στην εκλογική τους δύναμη.
Η ΝΔ εμφάνισε διαρροές λόγω της συζήτησης για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, κυρίως προς την Ελληνική Λύση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO κατά την παρουσίαση της έρευνας. Το κυβερνών κόμμα χάνει δυνάμεις και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως αναφέρθηκε. Η δημοσκοπική εταιρεία έθεσε για πρώτη φορά ερώτημα για την ψήφο των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τα κόμματα «εξουσίας».
Η διαφωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Το 49% ανέφερε ότι διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ποσοστό που φτάνει στο 58% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Στο σύνολο του δείγματος, αυτοί που συντάσσονται υπέρ είναι στο 35%, που μειώνεται στο 28% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Καθόλου αισιόδοξο, δηλώνει το 56%
Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το 2024 θα είναι για την Ελλάδα «χειρότερο» ή «εξίσου κακό» με το 2023, ενώ το 37% μίλησε είτε για μία καλύτερη χρονιά, είτε για μία εξίσου καλή με το 2023. Στην ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες για τα οικογενειακά οικονομικά, το 60% απάντησε ότι το 2024 θα είναι χειρότερο ή εξίσου κακό με το 2023.
Χαρακτηριστικό δείγμα της «κακής» ψυχολογίας των πολιτών είναι ότι το 42% αναφέρει ως τον μεγαλύτερο φόβο του να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις και το 24% ένα πρόβλημα υγείας, ενώ το 16% δηλώνει ότι φοβάται μήπως πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και το 13% μιλά για τον κίνδυνο επέκτασης των πολεμικών συρράξεων.