Γάμος ομόφυλων: Η ρύθμιση, το χρονοδιάγραμμα και οι... διαφωνούντες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «περίγραμμα» του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια και το ζήτημα της τεκνοθεσίας, ξεκαθαρίζοντας πως στο σχέδιο νόμου δεν θα συμπεριληφθεί η απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα. Παράλληλα, με την τηλεοπτική συνέντευξή του, έστειλε μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στην αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό το οποίο προτίθεται να φέρει προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό το οποίο ήδη ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως σέβεται απόλυτα όλες τις απόψεις και δεν θέλει αυτό το θέμα να διχάσει την ελληνική κοινωνία, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θέλει να ωριμάσει αυτή η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρει κάτι προς εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ερωτηθείς σε τι διαφοροποιείται η πρόταση της κυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως η κυβέρνηση δεν θα πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε εμείς και πως δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων. «Παραδείγματος χάρη, ένας άντρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο "Γονέας 1", "Γονέας 2"», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν προκύψει από παρένθετες μητέρες, δήλωσε ότι πάντα θα έχουν ισότιμα δικαιώματα αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.
«Γι' αυτό και πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου αυτό, όπως το έχουμε επεξεργαστεί και όπως θα αρχίσουμε να το παρουσιάζουμε πολύ πιο αναλυτικά τις επόμενες μέρες, είναι καλά επεξεργασμένο και είναι, όπως τονίζω, λελογισμένο. Κι έχει μια πολύ σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στη μη δυνατότητα, του δικού μας νομοσχεδίου, για κάποιον μόνο άντρα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί», ανέφερε.
«Δεν θα κρατήσει πολύ ο διάλογος»
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο διάλογος για το θέμα δεν θα κρατήσει πολύ, ενώ για τους βουλευτές είπε ότι είναι θέμα συνείδησης και δεν θα βάλει κομματική πειθαρχία. «Όμως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», συνέχισε, ενώ για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς δήλωσε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως από τη στιγμή που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο θα καταφέρει να το περάσει και πως αυτή είναι η πρόθεσή του. «Από τη στιγμή που, όπως σας είπα, ο ίδιος δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω ο ίδιος και όσοι πιστεύουμε σε αυτό την ευθύνη να πείσουμε. Γι' αυτό και είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο, που παρεξηγήθηκε ολίγον από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», συνέχισε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις.
Ερωτηθείς αν η αποχή των βουλευτών που διαφωνούν μπορεί να είναι διέξοδος είπε: «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου
Συμπερασματικά, με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που αναμένεται να πάει στη Βουλή, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο) είναι οι εξής:
- Νομοθέτηση της ισότητας στο γάμο.
- Πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.
- Ίσα δικαιώματα για τα παιδιά και συνεπώς και στα τέκνα που έχουν γεννηθεί μέχρι τώρα από παρένθετες μητέρες.
Ποιοι υπουργοί και βουλευτές είναι... απέναντι
Πάντως, υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί και βουλευτές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με το Action 24, σκιαγραφείται έως τώρα ένας πυρήνας κυβερνητικών στελεχών και υπουργών που δεν θα ψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, «όχι» φαίνεται να λένε οι υπουργοί: Μάκης Βορίδης (Επικρατείας), Δημήτρης Βαρτζόπουλος (υφυπουργός Υγείας), Στάθης Κωνσταντινίδης (υφυπουργός Εσωτερικών), Διονύσης Σταμενίτης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Μαρία Κεφάλα (υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).
Στο πεδίο των βουλευτών, φαίνεται μέχρι στιγμής να αντιδρούν στο νομοσχέδιο ο Θάνος Πλεύρης, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αντίθετος.
Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο ΣΥΡΙΖΑ από θέση αρχής είναι θετικός, έχει καταθέσει τη δική του πρόταση που είναι πιο προωθημένη. Ωστόσο, θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της κυβέρνησης ενώ στην Κουμουνδούρου υπάρχουν στελέχη που επιμένουν ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είναι θετικός χωρίς να θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Βέβαια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελε να «διευκολύνει» τη ΝΔ όπως φάνηκε από δηλώσεις του.
Η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, αν και θεωρούν ανεπαρκές το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά. Το ΚΚΕ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει αντιθέσεις στο ζήτημα της γονεϊκότητας.
Ξεκάθαρο «όχι» είναι από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.