Εγκρίθηκε στη Βρετανία το φάρμακο που υπόσχεται απώλεια βάρους
Το φάρμακο Mounjaro -αμερικανικής προέλευσης- υπόσχεται την «απώλεια βάρους», εγκρίθηκε από τον βρετανικό Εθνικό Οργανισμό Υγείας (NHS) και είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στη χώρα εντός των προσεχών εβδομάδων.
Θα λαμβάνεται σε ενέσιμη μορφή τεσσάρων δόσεων και η δραστική του ουσία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Λειτουργεί, όμως, και ως φάρμακο «διαχείρισης βάρους» κάνοντας τον λήπτη να αισθάνεται χορτάτος και να βιώνει μικρότερη επιθυμία για φαγητό.
Το Mounjaro, γνωστό και ως τιρζεπατίδη, είναι φάρμακο για τον διαβήτη που εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA). Ο σκοπός ήταν να βοηθήσει τους υπέρβαρους ενήλικες να χάσουν ή να διαχειριστούν καλύτερα το βάρος τους.
Το φάρμακο χορηγείται σε τέσσερις δόσεις μία φορά την εβδομάδα για θεραπεία ενός μήνα και αφορά σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά, όπως ο προδιαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και τα καρδιακά προβλήματα.
Ο Julian Beach, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής του MHRA για την ποιότητα και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, δήλωσε: «Η σημασία για τη δημόσια υγεία ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών που συμβάλλουν στη διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, είναι σαφής, αφού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Η έγκριση αυτή επιτρέπει την πρόσβαση στο Mounjaro για θεραπεία ενός μήνα και μιας δόσης ανά εβδομάδα.»
«Η μέθοδος αυτή είναι μια πολύ καλή επιλογή για την εφαρμογή της. Ελπίζουμε ότι η έγκριση αυτής της έκδοσης από τον MHRA θα βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την αποτελεσματική θεραπεία», είπε ο Douglas Twenefour, επικεφαλής του τμήματος περίθαλψης του Diabetes UK.
«Η υποστήριξη των ατόμων με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη, να χάσουν βάρος και να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, και η τιρζεπατίδη (Mounjaro) διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών που βοηθούν τους ανθρώπους να το επιτύχουν αυτό», κατέληξε ο Twenefour.
Οι προειδοποιήσεις
Ωστόσο, η MHRA προειδοποίησε ότι το Mounjaro μπορεί να επηρεάσει την καλή λειτουργία των αντισυλληπτικών χαπιών σε υπέρβαρες γυναίκες.
Ο Οργανισμός απαρίθμησε τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου, συμπεριλαμβανομένων της ναυτίας, της διάρροιας, του εμέτου -συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου- και της δυσκοιλιότητας.
Οι χαμηλές ενδείξεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι, επίσης, «πολύ συχνό» φαινόμενο σε ασθενείς με διαβήτη, με τον MHRA να δηλώνει ότι θα έχει «υπό στενή παρακολούθηση» το Mounjaro, ελέγχοντάς το για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.