Ερντογάν για Σίσι: «Προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία με τον αδελφό μου...»
Μετά από 12 χρόνια γεμάτα εντάσεις ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σε θερμό κλίμα τον πρόεδρο της Αιγύπτου τον οποίο αποκάλεσε «αδελφό» του. Καμία αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Tην άποψη ότι Τουρκία και Αίγυπτος θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις πολυδιάστατες σχέσεις τους εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας για δεύτερη φορά τον Φατάχ Αλ Σίσι «αδελφό» του μετά τη συνάντηση στο Κάιρο πριν από 7 μήνες. Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν 17 συμφωνίες, ενώ στην συνέντευξη τύπου δεν έγινε καμία αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Φατάχ Αλ Σίσι στην Άγκυρα ύστερα από 12 χρόνια έντασης και σκληρών χαρακτηρισμών μεταξύ των δυο ηγετών.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχτηκε τον Αιγύπτιο ομόλογο του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, δείγμα του θετικού κλίματος που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι δυο χώρες τους τελευταίους μήνες, ενώ ακολούθησε και επίσημη υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο.
Μετά την συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δυο χωρών και τη συνεδρίαση του Ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας όπου υπεγράφησαν 17 συμφωνίες ακολούθησε η κοινή συνέντευξη τύπου. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι σε νέα καμπή μετά από την επίσκεψη του στο Κάιρο ενώ αποκάλεσε για άλλη μια φορά τον Αιγύπτιο ομόλογο του αδελφό του.
«Η επίσκεψή μου στο Κάιρο ήταν μια νέα καμπή στις σχέσεις μας. Έκτοτε, κρατήσαμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδο. Ήμασταν πάντα σε στενή διαβούλευση για θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Προχωράμε ακόμη περισσότερο την αναπτυσσόμενη συνεργασία μας σε κάθε τομέα με την επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού.
Έχουμε κοινή ιστορία και στενούς δεσμούς φιλίας με την Αίγυπτο που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων. Είμαστε δύο αρχαίες χώρες που υπήρξαν το λίκνο των πολιτισμών που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Ενισχύουμε συνεχώς τις βαθιά ριζωμένες και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας μέσω των κοινών μας προσπαθειών».
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την θέληση του να αυξηθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολλάρια το εμπορικό ισοζύγιο των δυο χωρών ενώ έστειλε μήνυμα για περεταίρω συνεργασία στον τομέα της ενέργειας όσον αφορά το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.
Κοινή στάση στο Παλαιστινιακό
Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά Νετανιάχου
Κυρίαρχο θέμα αναπόφευκτα στην συνάντηση Ερντογάν - Σίσι ήταν το Παλαιστινιακό με τους προέδρους των δυο χώρων να έχουν κοινές απόψεις για το φλέγον ζήτημα της Μέσης Ανατολής και τον Τούρκο πρόεδρο να εξαπολύει νέα πυρά στο Ισραήλ και τον Μπένιαμιν Νετανιάχου.
«Η συμβολή της Τουρκίας και της Αιγύπτου στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν κοινή στάση για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η παύση των επιθέσεων και η μόνιμη κατάπαυση του πυρός παραμένουν προτεραιότητά μας.
Το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι για κάθε αθώο θάνατο λόγω πείνας, δίψας ή έλλειψης φαρμάκων. Κάναμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αυξήσουμε την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση. Ο τόπος των δολοφόνων 41 χιλιάδων αθώων δεν είναι τα έδρανα του κοινοβουλίου, αλλά οι δικαστικές αίθουσες όπου λογοδοτούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν.
Ο Νετανιάχου δεν κάνει αποτρεπτικά μέτρα για να σταματήσει την πολιτική σφαγής της κυβέρνησής του, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή και ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο».
Από την πλευρά ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Αυτή η επίσκεψη είναι μια ένδειξη ότι οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περαιτέρω». Ο Σίσι σημείωσε ότι υπάρχει μια κοινή ιστορία και πολλοί κοινοί παρονομαστές που ενώνουν την Τουρκία και την Αίγυπτο.
Ενώ για το παλαιστινιακό ανέφερε ότι «Ως Τουρκία και Αίγυπτος, τονίσαμε την άμεση καθιέρωση εκεχειρίας, τον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Δυτική Όχθη και την πραγματοποίηση του δικαιώματος της Παλαιστίνης να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το συντομότερο».