Χάρης Βαφειάς: Αν οι Έλληνες πήγαιναν να δουλέψουν στα καράβια θα μηδενίζαμε την ανεργία
Mιλά στην Έλενα Παπαβασιλείου για την ελληνική ναυτιλία, το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τις συμβουλές που δίνει σε νέους επιχειρηματίες.
Ο Χάρης Βαφειάς ένας από τους πιο επιτυχημένους πλοιοκτήτες στην Ελλάδα, ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος ναυτιλιακής με τρεις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο σκληρός κριτής του τηλεοπτικού σόου επενδύσεων «Dragons’ Den» ήταν ο κεντρικός καλεσμένος στην εκπομπή EQ με την Έλενα Παπαβασιλείου, το βράδυ της Δευτέρας 7 Απριλίου, μέσα από τη συχνότητα του Action 24.
Ο επιχειρηματίας μίλησε για την επαγγελματική του διαδρομή στο χώρο της ναυτιλίας, πώς κατάφερε να δημιουργήσει τις δικές του εταιρείες σε πολύ νεαρή ηλικία και να τις οδηγήσει στο αμερικανικό χρηματιστήριο, για τη νέα γενιά των Ελλήνων ναυτικών, πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την τηλεόραση και να γίνει κριτής στο show επιχειρηματικότητας Dragons' Den, το πάθος του για τα αυτοκίνητα και για την οικογένειά του.
Χάνω τον ύπνο μου από το άγχος και τις ευθύνες
Αρχικά η Έλενα ρώτησε τον Χάρη Βαφειά πόσο δύσκολο ήταν να χτίσει τη δική του πορεία ανεξάρτητα από την οικογενειακή κληρονομιά, μακριά από την εταιρεία του πατέρα του: «Το 2005 μου είχε δώσει χρήματα ο πατέρας μου να ξεκινήσω τη δική μου δουλειά, όχι πολλά, τα είχα πάει καλά, είχα πάρει πλοία τα είχα πουλήσει, είχα βγάλει κέρδος. Δεν ήθελα να πάω πίσω να ζητήσω άλλα χρήματα οπότε για να μπορέσω να μεγαλώσω αρκετά έπρεπε να σηκώσω χρήματα στην Αμερική. Ήθελα να ξεκινήσω τη δική μου δουλειά και τα κατάφερα. Τότε δεν ανησυχούσα τόσο για την αποτυχία. Σήμερα θα έχανα τον ύπνο μου».

Η Ελλάδα κυρίαρχος των θαλασσών
Στη συνέχεια ο Χάρης Βαφειάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κυριαρχεί παγκοσμίως στον χώρο της ναυτιλίας: «Η Ελλάδα κυριαρχεί στις θάλασσες, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους όχι μια ιδιαίτερα εύρωστη χώρα να έχει να κοντρολάρει 5,5 χιλιάδες πλοία και η Κίνα που είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό να έχει λιγότερα πλοία από εμάς. Δεν ξέρω αν υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Παλιότερα πολλοί επειδή υπήρχε πείνα, δυσκολίες, πολλοί στρέφονταν στη θάλασσα ως λύση διαφυγής και πολλοί από τους πρώην καπετάνιους όταν επέστρεφαν μαζεύονταν 3-4 μαζί, έβαζαν ο καθένας ένα ποσό και αγόραζαν το πρώτο τους πλοίο. Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι καπετάνιοι εφοπλιστές. Αλλά δεν ξέρω πως φτάσαμε να έχουμε 5,5 χιλιάδες πλοία».
Αν οι Έλληνες δούλευαν στα καράβια θα μηδενίζαμε την ανεργία
Ο Έλληνας πλοιοκτήτης επισήμανε ότι οι Έλληνες αποφεύγουν την εργασία στα καράβια αν και οι μισθοί είναι αρκούντως ικανοποιητικοί: «Δεν υπάρχουν ελληνικά πληρώματα. Οι Έλληνες δεν πάνε στη θάλασσα, παρότι οι μισθοί δεν υπάρχουν πουθενά στην ξηρά, με τον φόρο να πηγαίνει στον εργοδότη. Όταν μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 1500 ευρώ κι ένας καπετάνιος παίρνει 14 χιλιάδες καθαρά τον μήνα ποιος είναι ο λόγος να μην πας. Έχουν μείνει με την παλιά αντίληψη ότι τα πλοία είναι ‘’σαπιοκάραβα’’, ότι δεν υπάρχουν επικοινωνίες και ήταν μακριά από τις οικογένειές τους για 6 μήνες. Δεν υπάρχουν πλέον αυτά μπορούν να είναι όλη μέρα στο internet και στο τηλέφωνο, είσαι σε λιμάνι κάθε εβδομάδα, έξι μήνες δουλεύεις έξι μήνες κάθεσαι. Ο Έλληνας βολεύεται με τα 1500 ευρώ, θέλει να πηγαίνει να πίνει τον καφέ του και να του μαγειρεύει η μάνα του. Ξέρετε πόσους ναυτικούς χρειάζονται για 5,5 χιλιάδες πλοία υπολογίστε 20-25 άτομα το καθένα. Αν οι Έλληνες πήγαιναν να δουλέψουν στα καράβια θα μηδενίζαμε την ανεργία».
Πιο εύκολα πετυχαίνει ένας επιχειρηματίας στο εξωτερικό
Στη συνέχεια ο κ. Βαφειάς αναφέρθηκε στους νέους επιχειρηματίες, εάν πιστεύει ότι έχουν πραγματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα ή το σύστημα τούς αποθαρρύνει: «Στην Ελλάδα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους νέους επιχειρηματίες. Αν εδώ μπορείς να πετύχεις, στο εξωτερικό μπορείς να πετύχεις επί δέκα. Είναι πολύ πιο εύκολες οι συνθήκες έξω. Αλλά θέλει κότσια να πάρεις μια βαλίτσα και να φύγεις. Όταν εγώ ήθελα να σηκώσω χρήματα είπα θα πάω στην Αμερική εκεί είναι τα πολλά λεφτά και πήγα, με ένα 10%-20% επιτυχίας. Και στο Dragons που βλέπουμε νέους επιχειρηματίες με καλές ιδέες, στεναχωριέμαι γιατί ενώ είναι καλές ιδέες, δεν είναι για Ελλάδα, είναι πολύ μικρή χώρα. Στην Αγγλία για παράδειγμα που είναι μια μεγάλη εύρωστη χώρα, μια ιδέα μπορεί να πετύχει πολύ πιο εύκολα».
Γιατί αποφάσισε να πάει στο Dragons' Den
Στη συνέχεια ο Χάρης Βαφειάς μίλησε για την απόφασή του να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό reality επιχειρηματικότητας Dragons' Den: «Δεν ήθελα να πάω όταν μου το πρότειναν. Ο παμπόνηρος ο Σάκης μου είπε ότι είναι φιλανθρωπικό, το σκεφτόμουν, μετά μου είπε θα είναι και ο τάδε επιχειρηματίας φίλος. Με πίεζε και είπα τελικά πως θα το κάνω και βλέπουμε. Ήταν τέτοια ψυχοθεραπεία που ξεχνούσα τα καθημερινά μου θέματα, έβλεπα διαφορετικό κόσμο από διαφορετικές δουλειές που μου άρεσε. Τα γυρίσματα είναι πάρα πολύ κουραστικά είναι 8-10 ώρες, μέρα παρά μέρα. Όταν βλέπω ότι κάποιος από τους άλλους κριτές είναι πάρα πολύ αυστηρός ή αγενής με κάποιον προσπαθώ να είμαι το αντίθετο για να μη μας μισήσουν. Δεν μπορεί να έχει έρθει ο άλλος να τρέμει από το τρακ και εσύ να του τη λες. Επίσης δεν κοιτάω τόσο το προϊόν, την ιδέα αλλά τον άνθρωπο. Πολλά deals που έκανα με σχετικά μάπα προϊόν, τα έκανε επειδή είχα καλή χημεία με τον επίδοξο επιχειρηματία. Αν έχω καλή χημεία το προϊόν μπορούμε να το φτιάξουμε ή να το αλλάξουμε».
Πώς αντιμετωπίζει τη διασημότητα
Σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται την δημοσιότητα, τα σχόλια που ακούει για την τηλεοπτική του παρουσία και αν του ζητούν συμβουλές για επενδύσεις, τόνισε τα εξής: «Πιο πολύ από τα social μου μιλούν. Απαντώ σε όλους. Δεν μου αρέσει που οι άλλοι τους σνομπάρουν και δεν απαντούν καθόλου. Όταν μου το ζητούν, τους λέω τη γνώμη μου και τους δίνω συμβουλές. Και αν κάποιος πετυχαίνει, νιώθω σαν να πέτυχε ο γιος μου».


Η συμβουλή στους νέους επιχειρηματίες
«Ο Χάρης Βαφειάς είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Η Έλενα τον ρώτησε πώς βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στις απαιτητικές επαγγελματικές του υποχρεώσεις και την οικογένεια: «Μπορώ να δουλεύω από όπου είμαι, δεν μιλάω στο τηλέφωνο ποτέ είναι όλες οι επικοινωνίες μου με email. Προσπαθώ όταν είμαι σπίτι να ξεχνάω τη δουλειά. Γενικά από τους φίλους μου δεν ζητάω συμβουλές. Από μικρός ήμουν έτσι γι’ αυτό είχα κόντρα με τον πατέρα μου. Δεν ήταν όλες οι αποφάσεις σωστές αλλά έμαθα να προχωράω μόνος μου.
Η συμβουλή που δίνω στους νέους είναι να κάνουν αποταμίευση και να μην ‘’μασάνε’’. Δεν μπορείς να τα παρατάς με τη μία αλλιώς δεν κάνεις για επιχειρηματίας».