«Χαράτσι υπερτουρισμού»: Οργή των ξενοδόχων για τον Χάρη Δούκα
«Είμαστε τελείως αντίθετοι! Πληρώνουμε 23 φόρους. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι. Είμαστε τα συνήθη υποζύγια.» Αυτές είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αντιδράσεις των ξενοδόχων στις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων που άναψαν φωτιές.
Ο Χάρης Δούκας στο 9ο Οικονομικό Forum των Δελφών, ανέφερε πως όποιοι κερδίζουν πολύ μεγάλα έσοδα αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, πρέπει να γυρνάνε και κάτι σε αυτήν γι’ αυτό και υπάρχουν σκέψεις να δίδεται στον Δήμο ένα ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπάρχει ήδη ένα τέλος ανθεκτικότητας, αλλά αυτό δεν επιστρέφει στην πόλη.
Η Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, με την οποία συνομιλήσαμε, ήταν ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να βάζουμε πάντα εμείς πλάτη, δηλώνει μέσω του Flash.gr…
«Εννοείται πως είμαστε τελείως αντίθετοι. Εμείς, οι ξενοδόχοι της Αθήνας, έχουμε σταθεί δίπλα στην πολιτεία με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε κοντά πληρώνοντας 23 σε αριθμό, φόρους. Τώρα το να μπαίνουν πάντοτε σαν εύκολος δρόμος, στις πλάτες των ξενοδόχων, τα πάντα και να τις βαραίνουν…
Στις πλάτες των ξενοδόχων είναι το πρόσφατο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Υπάρχει και το τέλος παρεπιδημούντων. Οι φόροι είναι πολλοί, πάρα πολλοί που πληρώνουμε. Νομίζω πως το να αυξήσουμε αυτή τη στιγμή τα έξοδά μας που υπέρμετρα έχουμε πληγεί και από τις αυξήσεις, δεν νομίζω πως είναι σωστό.
Τα Αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν πάντα. Ζητούν κάτι για πλημμυροπαθείς, εμείς είμαστε εκεί. Δωρεάν. Ζητούν για τις φωτιές, τρέχουμε κι εμείς. Ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας, προσφέρουμε φαγητό, κρεβάτι, στέγη… Και τις περισσότερες φορές, χωρίς αμοιβή. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να τιμωρούμαστε κιόλας.»
Το «τέλος ανθεκτικότητας» και η νέα επιβάρυνση για τους πελάτες ξενοδοχείων
Τι είναι όμως το τέλος ανθεκτικότητας, στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Δούκας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως τα έσοδα των ξενοδοχείων για το έτος 2023 αυξήθηκαν κατά 23% αγγίζοντας τα 11 δισ ευρώ;
Οι πελάτες των ξενοδοχείων, από την 1η Ιανουαρίου του ‘24 επιβαρύνθηκαν με νέες χρεώσεις, καθώς επιβλήθηκε το εν λόγω τέλος που φθάνει μέχρι και 10 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο. Συγκεκριμένα, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, διαμορφώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο ως εξής:
Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
- 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ,
- 3 αστέρων, 3 ευρώ,
- 4 αστέρων, 7 ευρώ,
- 5 αστέρων, 10 ευρώ,
Ενώ κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, διαμορφώνεται ως εξής:
Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
- 1-2 αστέρων, 0,50 ευρώ,
- 3 αστέρων, 1,50 ευρώ,
- 4 αστέρων, 3 ευρώ,
- 5 αστέρων, 4 ευρώ,
Ένα τέλος, το οποίο τα περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, δεν καταβάλλουν. Ενώ αντίθετα οι ίδιοι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης επιβαρύνονται σημαντικά, την ίδια ώρα που φροντίζουν να επενδύουν στην πρωτεύουσα…
Στα Airbnb η «μερίδα του λέοντος» λένε οι ξενοδόχοι
«Δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί τα 11 δισ δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά όλη την Ελλάδα. Σαφέστατα θα πρέπει να έγινε κάποιο λάθος. Όλες αυτές οι αυξήσεις των αριθμών των τουριστών, δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία. Κυρίως δεν αφορούν τα ξενοδοχεία. Αφορούν και τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία είναι ελάχιστες φορές νόμιμη και τις περισσότερες φορές παράνομη.
Τα περισσότερα καταλύματα δεν πληρώνουν το τέλος ανθεκτικότητας. Το ξενοδοχείο υφίσταται ελέγχους και καλώς υφίσταται, αλλά οφείλει να λειτουργεί νόμιμα. Στους φόρους, στο προσωπικό του , στα πάντα όλα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο, έχοντας όλα τα προβλήματα που έχει η ξενοδοχία, η οποία έχει ανεβάσει τον τουρισμό ψηλά, επενδύοντας οι ξενοδόχοι και όχι παίρνοντας τα χρήματα και σκορπώντας τα από εδώ και από εκεί. Η νόμιμη ξενοδοχία έχει κάνει πάρα πολύ δουλειά στην Αθήνα.»
Μάλιστα, σε δελτίο τύπου της, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, που εξέδωσε με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, αναφέρεται στη φοροδιαφυγή και στα ποικίλα προβλήματα που δημιουργεί -όπως λέει- η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία συνεισφέρουν; Φυσικά. Συνεισφέρουν μήπως περισσότερο όλων; Βεβαίως. Ελέγχονται καθ’ όλα και με τον πλέον αυστηρό τρόπο; Πάντοτε. Αρνήθηκαν να συνεισφέρουν με πολλαπλούς τρόπους στην πόλη, ακόμη και με δωρεές για έργα βιτρίνας, ακόμη και με προσφορά χιλιάδων δωρεάν δωματίων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ακόμη και για τα πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα της πόλης μας; Ουδέποτε αρνήθηκαν! Γενικότερα, το έργο που έχουν καταθέσει τα ξενοδοχεία της Αθήνας -ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων- είναι και γνωστό και μετρήσιμο.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε, πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Που αλλού -εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις ‘υπερκορεσμένες περιοχές’, που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους- έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών;
Όπως και ο ίδιος επισημαίνετε «θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε όσοι έχουν μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αξιοποιώντας τις υποδομές της πόλης, να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη». Θέλουμε να πιστεύουμε πως σαφώς, αναφέρεστε και στους υπολοίπους. Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί οι υπόλοιποι - όταν αναφέρεστε μόνο στα ξενοδοχεία;»
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: «Είμαστε τα συνήθη υποζύγια και θα μας βρουν απέναντι»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, που έριξε το γάντι στον κύριο Δούκα, μετά τις δηλώσεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σ’ έναν ολόκληρο κλάδο.
Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Ιωάννης Χατζής, κάνει λόγο για αδυναμία και απροθυμία της Πολιτείας να χειριστεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εύκολη λύση να επωμιστούν νέα πρόσθετα βάρη τα ξενοδοχεία ως τα συνήθη υποζύγια, θα τους βρει απέναντι…
«Τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας ή της απροθυμίας της Πολιτείας, να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν θα τα πληρώσει ξανά ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Αν θέλουμε να περιοριστούν οι συνέπειες που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η λύση δεν είναι η επιβολή νέων φόρων και τελών στη νόμιμη τουριστική δραστηριότητα.
Αν κάποιος δήμος θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά, μπορεί και πρέπει να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την προβλεπόμενη στην παράγραφο 8 του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016 KYA και να θεσπίσουν με βάση αυτή, περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση. Και σε μια τέτοια προσπάθεια, θα μας βρει συμμάχους.»