LaDivina: Η μεταμόρφωση ενός λεηλατημένου ωδείου στο Θησείο σε ξενοδοχείο (φωτό)
Ζωή παίρνει από σήμερα ένας ιστορικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος άλλαξε πολλές φορές χέρια και χρήσεις τα τελευταία 130 χρόνια. Ο λόγος για το νεοκλασικό στον αριθμό 3 της οδού Αδριανού, απέναντι από τον σταθμό του Θησείου ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες φιλοξενούσε το Ωδείο Athenaeum και πλέον ανοίγει τις πόρτες του ως boutique ξενοδοχείο από την αλυσίδα Aria Hotels. Το νέο ξενοδοχείο το οποίο διαθέτει 12 σουίτες, ονομάζεται La Divina είναι αφιερωμένο στη θρυλική Μαρία Κάλλας προς τιμήν της οποία πραγματοποιούνταν στο κτήριο ετήσια συναυλία τις τελευταίες δεκαετίες.
Το κτήριο κτίσθηκε πιθανώς το 1897. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Καραβασίλη. Αργότερα αγοράσθηκε από τον Α. Καμπά της γνωστής οικογένειας οινοποιών. Τότε το υπόγειο ήταν διασκευασμένο σε μεγάλο κελάρι.Το 1922 το κτίριο εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια Καμπά λόγω υποβάθμισης της περιοχής. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατασκεύασε δεκάδες παράγκες γύρω και απέναντι από το αρχοντικό για να στεγασθούν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία κι έτσι η οδός Αδριανού έχασε προσωρινά την ησυχία και τη γοητεία της.
Μέχρι την εποχή αυτή η κατοικία της οδού Αδριανού 3 γνώρισε δόξα και μεγαλεία. Εθεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα αστικά σπίτια της παλιάς Αθήνας.Τα λαντώ (μικρές άμαξες) πηγαινοέρχονταν, αμαξάδες έξυναν τα άλογα στην αυλή, υπηρέτες, καμαριέρες, νταντάδες και μάγειροι ανεβοκατέβαιναν τις ξύλινες σκάλες, δεξιώσεις, εσπερίδες και τσάγια δίνονταν καθημερινά, όπως διηγούνται όσοι γείτονες τα έζησαν κι αυτοί που τα άκουσαν από τους γονείς τους.
Βιοτεχνία φερμουάρ
Μετά ήλθε η παρακμή. Από το 1942 έως το 1944 το κτίριο επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και έγινε καζέρνα (μικρός στρατώνας), το δε 1945 και για δύο περίπου χρόνια χρησίμευσε σαν άσυλο αλητών και επαιτών. Το 1946 κατασχέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας και το 1952 αγοράσθηκε σε πλειστηριασμό από τους αδελφούς Μπούντρου, όπου εγκατέστησαν τη βιοτεχνία των φερμουάρ ΖΑΜΑ. Όταν το 1986 εγκαταλείφθηκε η βιοτεχνία, το κτίριο ήταν παντελώς ερειπωμένο.
Το 1992 νοικιάσθηκε από τον Κ. Ραπτάκη, ο οποίος χρησιμοποίησε το ισόγειο για να εγκαταστήσει το πολύ ωραίο εστιατόριο Barolo. Το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum νοίκιασε το κτίριο το 1996. Το καλοκαίρι του 1998 ανακαίνισε και διαμόρφωσε το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του.
Ωδείο Athenaeum
Στους χώρους, του που είχαν διαμορφωθεί κατάλληλα περιλαμβάνονταν δύο αίθουσες συναυλιών, αίθουσα μουσικής βιβλιοθήκης, και μεγάλος αριθμός επιμέρους αιθουσών διδασκαλίας μουσικής θεωρίας και πιάνου, εγχόρδων, πνευστών, νηκτών οργάνων, κρουστών, μονωδίας, εργαστήρι όπερας, βυζαντινής μουσικής, μουσικής προπαίδειας, τζαζ, παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονου τραγουδιού κ.ά., καθώς και εξειδικευμένα μουσικά σεμινάρια ελληνικά και διεθνή.
Επίσης στους χώρους του πραγματοποιούνταν πολλές συναυλίες νέων καλλιτεχνών, κυριακάτικα μουσικά πρωινά, "γκράντ πρι" όπερας, ορατόριο Λιντ (Lead) και πιάνο, αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας προς τιμή της οποίας και φέρεται το διεθνές αυτό μουσικό κέντρο καθώς και μεγάλη ετήσια συναυλία, επίσης προς τιμή της μεγάλης αοιδού, της οποίας και η προτομή δεσπόζει του χώρου.
Η λεηλασία
Το κτήριο του Ωδείου έπεσε θύμα λεηλασίας και εκτεταμένων βανδαλισμών την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2021. Όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η διεύθυνση του Ωδείου, παραβατικοί εγκαταστάθηκαν, στην ουσία, στο κτήριο και αφού έψαξαν σχολαστικά και άδειασαν όλες τις βιβλιοθήκες -μουσικές και της διοίκησης-, τα γραφεία, το λογιστήριο και τους υπόλοιπους χώρους του, έκλεψαν ή κατέστρεψαν τα πάντα: κιθάρες, βιολοντσέλο κοντραμπάσο, άρπα, μεταλλόφωνα και ξυλόφωνα, 3 σετ ντραμς, πίνακες, γλυπτά και φωτιστικά, τηλεφωνικό κέντρο και υπολογιστές, σωληνώσεις ύδρευσης, θέρμανσης και καλωδιώσεις ΔΕΗ, με αποκορύφωμα την καταστροφή του σετ των μεγάλων κρουστών, που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν, για να αποσπάσουν τα μεταλλικά στεφάνια των τυμπάνων και τέλος προχώρησαν στον ψεκασμό όλου του εσωτερικού του τριώροφου κτηρίου με σκόνη από τους πυροσβεστήρες. Από τον ψεκασμό δεν γλίτωσαν ούτε και τα 18 πιάνα που βρέθηκαν ανοικτά και σε άθλια κατάσταση. Μετά την καταστροφή το Athenaeum μετακόμισε στην οδό Κορινθίας στους Αμπελόκηπους όπου λειτουργεί έως και σήμερα.