«Deep nude»: Η νέα μάστιγα στους ανηλίκους που τρομάζει - Τι προβλέπει ο νόμος
Ολοένα και περισσότερα κρούσματα παραποίησης φωτογραφιών από ανήλικους μέσω ειδικής εφαρμογής βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας προβληματισμό για την ανεξέλεγκτη χρήση applications που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Με αφορμή αυτό, έχει ανοίξει η συζήτηση για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου από τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές αλλά και για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους δράστες. Ο δημοσιογράφος Τεχνολογίας Νίκος Βασιλάκος μίλησε στο Mega και ξεκαθάρισε τι κρύβεται πίσω από τη νέα επικίνδυνη μόδα που έχει σαρώσει τα social media.
Πιο συγκεκριμένα ανέλυσε το φαινόμενο «Deep nude - Βαθύ γυμνό» δηλαδή τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να πειράξει μια φωτογραφία και να ξεγυμνώσει ουσιαστικά το θύμα του. Τα κρούσματα εντοπίζονται περισσότερο ανάμεσα στα ανήλικα παιδιά που έχουν πλήρη ελευθερία στο διαδίκτυο και διαρρέουν φωτογραφίες συμμαθητριών τους. Η διαδικασία ξεκινάει με το να κλέβουν μια φωτογραφία του υποψήφιου θύματός τους και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης καταφέρνουν να γδύσουν το σώμα γεγονός που το κάνει όπλο στα χέρια τους με σκοπό την κοροϊδία, τον εξευτελισμό ή ακόμη και τον εκβιασμό.
Όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκος «Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση των παιδιών για το τι επιτρέπεται ή τι δεν επιτρέπεται στο διαδίκτυο. Η κίνηση αυτή διώκεται ποινικά. Κανένας ανήλικος δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η αστυνομία θα περιμένει μέχρι να ενηλικιωθεί και στη συνέχεια θα είναι υπόλογος για ό,τι έκανε στο παρελθόν».
Μάλιστα ανέφερε ότι «Το σώμα στις φωτογραφίες είναι πολύ κοντά στις πραγματικές αναλογίες του θύματος καθώς η τεχνολογία μπορεί μέσω του απεικονιστικού αλγορίθμου, ό,τι πιο εξελιγμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, να αποκρυπτογραφήσει ακόμη και κάτω από τα ρούχα τη μορφή του». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε σε όλους είναι ότι όλα ανιχνεύονται και οι θύτες είναι πολύ εύκολο να αποκαλυφθούν. Κανένας δεν μένει στο σκοτάδι και κανένας δεν μπορεί να κάνει ένα απεικονιστικό bullying σε συμμαθητή του».
Πως φτάνουν τα παιδιά στις εφαρμογές
Όπως αποκάλυψε, την εφαρμογή μπορούν να την προμηθευθούν στα κινητά τους ενώ οι πληρωμές γίνονται με κρυπτονομίσματα είτε από τις πιστωτικές των γονέων τους είτε με προπληρωμένες κάρτες που αγοράζουν στο περίπτερο. Το κόστος ξεκινά από τα 8 ευρώ δεν ξεπερνά τα 16 ευρώ. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «Οι θύτες κατάφεραν με 30 ευρώ να ξεγυμνώσουν συμμαθήτριές τους».
Οι νομικές συνέπειες
Από την πλευρά της η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη ξεκαθάρισε ότι το νομικό πλαίσιο αναγνωρίζει αυτή την πρακτική σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ως ξεκάθαρο κρούσμα bullying με βίαιη συμπεριφορά. Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει και παραμέληση ανηλίκου καθώς «Όταν ένας γονέας επιτρέπει στο παιδί του να χρησιμοποιήσει την κάρτα του είτε να πάει στο περίπτερο να αγοράσει μια προπληρωμένη κάρτα χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τι χρήση γίνεται είναι σίγουρο ότι οι αρχές θα δουν πραγματικά ποιος είναι ο δράστης».
Τέλος ανέφερε ότι «Ο νόμος προβλέπει ότι για πλημμελήματα όπως είναι η εν λόγω πρακτική η ποινή φυλάκισης ανέρχεται έως τα 5 χρόνια. Έχουμε παραποίηση στοιχείων και bullying. Όσον αφορά στους ανηλίκους δεν προβλέπεται φυλάκιση αλλά σωφρονισμός. Θα πρέπει να δοθούν θεραπευτικά μέσα».