Συγκυρία, τύχη ή ταλέντο; Τί αποκαλύπτει η έρευνα του BBC για τους κροίσους
Σύμφωνα με το BBC, οι 81 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν μεγαλύτερη περιουσία συνολικά από τα 4 δισεκατομμύρια των φτωχότερων.
Η Miuccia Prada, ο Tiger Woods και η Jerry Seinfeld είναι μεταξύ των 2.800 ανθρώπων στον πλανήτη που είναι δισεκατομμυριούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, η λίστα των υπερ-πλουσίων είναι διεθνής.
Συγκεκριμένα, στις Ηνωμένες Πολιτείες κατοικούν 813 δισεκατομμυριούχοι, στην Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) 473 και στην τρίτη θέση είναι η Ινδία με 200 δισεκατομμυριούχους. Για πολλούς το μέγεθος του πλούτου αυτών των ανθρώπων είναι περίεργο, ακόμα και δυσνόητο.
Σύμφωνα με το BBC, οι 81 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν μεγαλύτερη περιουσία συνολικά από τα 4 δισεκατομμύρια των φτωχότερων.
Η ανισότητα αυτή έχει κάνει πολλές χώρες να ανακοινώσουν φορολογία για τους υπερ-πλούσιους ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, πρότεινε φορολογία 2% σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 εκατ. δολαρίων και 3% σε περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός δισ. δολαρίων.
Άλλοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ο υπερβολικός πλούτος εμπνέει δημιουργικότητα και νεωτερισμούς που βελτιώνουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Και τονίζουν ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται περισσότερους δισεκατομμυριούχους.
Πώς γίνεται κάποιος δισεκατομμυριούχος
Οι δισεκατομμυριούχοι δε γίνονται έτσι ξαφνικά. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και μπορεί να το πετύχει κανείς μόνο αν διαθέτει κάτι που οι άνθρωποι χρειάζονται, επιθυμούν πολύ ή απολαμβάνουν.
Είτε πρόκειται για τα μινιμαλιστικά σχέδια της Prada, οι ταινίες Star Wars και το TikTok, οι δισεκατομμυριούχοι εμπνευστές τους έφτιαξαν κάτι που άλλαξε τον κόσμο σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό.
Για παράδειγμα, οι δημιουργοί της Google προσπάθησαν να πουλήσουν μία πρώτη έκδοση της μηχανής αναζήτησής τους για 1 εκατομμύρια δολάρια, αλλά κανείς δεν την αγόρασε. Σήμερα, η Google αξίζει 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και η περιουσία του ιδρυτή της, Sergey Brin, φτάνει τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν όσο και το ΑΕΠ του Μεξικού.
Η Maria Bianchi ήταν μία κομμουνίστρια τη δεκαετία του 1960 στην Ιταλία που σπούδασε θέατρο, μέχρι που άλλαξε το όνομά της σε Miuccia Prada.
Η μοναδική αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος της Ινδίας, Kiran Mazumdar-Shaw, ξεκίνησε τη ζυθοποιία της πριν αλλάξει κατεύθυνση προς τη φαρμακοβιομηχανία και τελικά γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός ινσουλίνης στην Ασία.
Οι γονείς του Jerry Seinfeld ήταν και οι δύο ορφανοί και ο πατέρας του δεν τον αγκάλιασε ποτέ. Ίσως αυτός ήταν ο λόγος που ο ίδιος και ο Larry David είχαν άποψη για τους χαρακτήρες τους στην επιτυχημένη κωμωδία, «No hugging and no learning».
Προφανώς, η ατομική επιτυχία καθενός από αυτούς τους ανθρώπους λέει και κάτι από την προσωπική τους ιστορία και πορεία.
Ο επιχειρηματίας της τεχνολογίας, Jack Ma, συνιδρυτής της Alibaba group επωφελήθηκε από δύο σημαντικές τάσεις – της γέννησης του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου και της αυξανόμενης οικονομικής ισχύος και ευμάρειας της Κίνας.
Βέβαια, υπάρχουν και ιστορίες όπου η τύχη έπαιξε το ρόλο της. Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, έτυχε να πάει σε ένα από τα ελάχιστα σχολεία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 που είχαν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ενώ η διάσημη τραγουδίστρια και επιχειρηματίας, Rihanna, είχε την ευκαιρία της όταν γνώρισε ένα παραγωγό μουσικής ενώ έκανε διακοπές στα νησιά, Μπαρμπέιντος.
Και, φυσικά, υπάρχουν και οι γονείς. Η οικογένεια της Taylor Swift μετακόμισε από την Πενσιλβάνια στο Νάσβιλ ώστε η έφηβη κόρη τους να προωθήσει την καριέρα της. Ενώ η μητέρα του Michael Jordan του πρότεινε να «ακούσει και τη Nike» πριν υπογράψει συμφωνία με την Adidas ή την Converse – γεγονός που οδήγησε στην πιο επικερδή αθλητική συμφωνία στην ιστορία.