Atlantic Council: Ο Πούτιν θα αναγκαστεί, λόγω των κυρώσεων, να σταματήσει τον πόλεμο
Οι βαριές συνέπειες των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των Ρώσων μέσα στο 2025.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία νοιώθει πλέον τις βαριές συνέπειες από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Κρεμλίνο σε τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστήριξε το σημαντικό αμερικανικό think tank, Atlantic Council.
Στην ανάλυσή του, το Atlantic Council επισημαίνει τις πιέσεις που δέχεται η ρωσική οικονομία, κυρίως εξ αιτίας των δυτικών κυρώσεων. Το πακέτο των κυρώσεων των προηγούμενων ετών περιλαμβάνει ακόμα και αποκλεισμό της Μόσχας από τα τραπεζικό σύστημα SWIFT, καθώς και αποκλεισμό των εξαγωγών βασικών προϊόντων της Ρωσίας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Atlantic Council, τα μέτρα αυτά δεν είχαν αρχικά σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, με το Κρεμλίνο να καταφέρνει σε κάποιες περιπτώσεις να αποφύγει τις κυρώσεις.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Η Ρωσία έχει πλέον αρχίσει να βλέπει το εύρος των συνεπειών και αν οι υπάρχουσες τάσεις συνεχιστούν, τότε ο οικονομικός αντίκτυπος σε συνδυασμό με την ισχυρή ουκρανική αντίσταση, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς το Κρεμλίνο για τερματισμό του πολέμου.
Σε «ελεύθερη πτώση» το ρούβλι, στα ύψη ο πληθωρισμός
Η ανάλυση του Atlantic Council επισημαίνει μία σειρά από οικονομικά προβλήματα, που δείχνουν ότι η χώρα ίσως να μην μπορεί να αντέξει τη συνέχιση του πολέμου για πολύ καιρό ακόμα.
Για παράδειγμα, το ρούβλι έχει βουλιάξει χάνοντας πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ, γεγονός που οφείλεται και στις κυρώσεις, όπως επισημαίνει ανάλυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου.
Ο ρωσικός τομέας της ενέργειας παλεύει να επιβιώσει μετά από χρόνια κυρώσεων στις εξαγωγές, αλλά και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ο συνολικός τζίρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας υποχώρησε κατά το ένα τρίτο το 2023 και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται έως το 2027, σύμφωνα με στοιχεία από το Κρεμλίνο που αποκάλυψε το Bloomberg.
Στα ύψη βρίσκεται ο πληθωρισμός που κινείται στα επίπεδα του 9,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός κινείται σε «ανησυχητικά» επίπεδα -πράγμα σπάνιο για το Ρώσο Πρόεδρο.
Το 2025 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Ρώσους
Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι έρχονται ακόμα δυσκολότερες μέρες για τη ρωσική οικονομία φέτος. Και τονίζουν ότι ο ρωσικός λαός θα νοιώσει «έντονη πίεση» από τον προϋπολογισμό του 2025, με την οικονομία να κινδυνεύει να πέσει σε Σοβιετικού στυλ στασιμοπληθωρισμό.
«Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο θα πρέπει να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα», τονίζει το Atlantic Council εκτιμώντας ότι «το 2025 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τους Ρώσους και για την οικονομία. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».