Πρόσκληση Ζελένσκι σε Φίτσο μετά το beef για το φυσικό αέριο
«Έλα στο Κίεβο την Παρασκευή», απαντά ο Ουκρανός πρόεδρος στο αίτημα του πρωθυπουργού της Σλοβακίας για συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, καλώντας τον να επισκεφθεί το Κίεβο αυτήν την Παρασκευή, αφού εκείνος ζήτησε να συνομιλήσουν για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για τον τερματισμό της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Την 1η Ιανουαρίου έληξε η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας. Η Ουκρανία αρνήθηκε να την παρατείνει, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο από τα έσοδα αυτά.
Ο Φίτσο λέει ότι η απόφαση του Κιέβου κοστίζει στη Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς καλείται να πληρώσει υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο που αγοράζει ενώ ταυτόχρονα χάνει και τα έσοδα από τα τέλη διαμετακόμισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ζελένσκι ζήτησε να συναντηθούν στη Σλοβακία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για να συζητήσουν μια τεχνική λύση στο πρόβλημα.
«Μια τέτοια συνάντηση θα δημιουργήσει μια καλή βάση για μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες μέσω του ουκρανικού εδάφους», ανέφερε ο Φίτσο.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε τον Φίτσο υποστηρίζοντας ότι έχει ανοίξει «ένα δεύτερο ενεργειακό μέτωπο» εναντίον της Ουκρανίας κατ’ εντολή της Ρωσίας, απάντησε λακωνικά: «Εντάξει. Έλα στο Κίεβο την Παρασκευή».
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Φίτσο πήγε στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο και να συζητήσει τις συμφωνίες διαμετακόμισης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με το αέριο, ο Φίτσο έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ηλεκτρική ενέργεια, θα μειώσει τη βοήθεια που λαμβάνουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Σλοβακία ή θα χρησιμοποιήσει το βέτο του στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ουκρανία. Όπως λέει, η Ευρώπη έχει απολέσει δισεκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εξαιτίας της έλλειψης των περίπου 13,5 δισεκ. κυβικών μέτρων που πέρασαν πέρυσι από την Ουκρανία.