Αθήνα - Λειψυδρία: Νερό με τάνκερ και αφαλάτωση τα εναλλακτικά σενάρια της ΕΥΔΑΠ (χάρτης)
Την αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών προκρίνει ως βέλτιστη λύση για το πρόβλημα λειψυδρίας της Αθήνας η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και σε πόσο καιρό κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό η πρωτεύουσα.
Το μαρτύριο της σταγόνας ζει στην κυριολεξία η Αττική καθώς έχει ήδη σημάνει «πορτοκαλί συναγερμός» για το πρόβλημα της λειψυδρίας. Όπως αποκάλυψε χθες, Τρίτη (17/12) σε συνέντευξη Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, από τα 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που καταναλώνονται ετησίως στην Αθήνα, το 2022-2023 υπήρξε έλλειψη 157 εκατ. κυβικών, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες η έλλειψη άγγιξε τα 291 εκατ. κυβικά.
«Αν δεν λάβουμε μέτρα και συνεχιστεί η κατάσταση των τελευταίων 12 μηνών, σε δύο χρόνια θα μείνουμε χωρίς νερό», προειδοποίησε.
Για τον παραπάνω λόγο η διοίκηση της εταιρείας έχει εξετάσει αρκετά σενάρια και για τη βιώσιμη λύση του προβλήματος έχει προκρίνει την αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών. Το έργο, που αν λάβει και τις κρατικές εγκρίσεις αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος το μισό δισ. ευρώ, προβλέπει σύνδεση με δύο ποτάμια (Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη) που καταλήγουν στη λίμνη Κρεμαστών με στόχο την άμεση ενίσχυση του υδραγωγείου του Ευήνου. Εάν δεν υπάρξουν ιδιαίτερες χρονοτριβές και προσφυγές, το έργο που θα λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας της πρωτεύουσας για τα επόμενα πενήντα χρόνια, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία.
Μεταφορά νερού με τάνκερ και αφαλάτωση
Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εξετάζει και εναλλακτικές βραχυπρόθεσμες λύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά νερού με τάνκερ από τον Αστακό καθώς και η αφαλάτωση από διάφορες περιοχές του Κορινθιακού και των ακτών της Αττικής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του flash.gr, o κ. Σαχίνης ανέφερε ότι ένα τάνκερ μεταφοράς 100 χιλ. κυβικών τόνων (σ.σ. που μπορούν να καλύψουν το 10% των απαιτήσεων της Αθήνας σε νερό) χρειάζονται τρεις ημέρες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία (σ.σ. μία ημέρα η φόρτωση, μία ημέρα η μεταφορά και μία ημέρα η άντληση).
Με βάση την παραπάνω διαδικασία η Αθήνα χρειάζεται τρία τάνκερ και όπως ξεκαθάρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ είναι μία εναλλακτική που βρίσκεται στο συρτάρι ως μία οικονομική και γρήγορη εναλλακτική στην περίπτωση που καθυστερήσουν πιο βιώσιμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις.
Σε ό,τι αφορά στην αφαλάτωση ένα σενάριο θέλει να προκρίνεται θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ιτέα Φωκίδας όπου το νερό είναι υψάλμυρο και άρα η διαδικασία της αφαλάτωσης θα είναι και ταχύτερη και πιο οικονομική. Το νερό που θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα "συγχωνεύεται" με το νερό των ποταμών και των λιμνών που υδροδοτούν την πρωτεύουσα πριν καταλήξει στο δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά λύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι ήδη δουλεύουν αντλιοστάσια και οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, ενώ η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει την εκτέλεση έργων αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης. Από αυτά, τα 293 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση των διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας ενώ τα υπολειπόμενα έργα αξίας 107 εκατ. ευρώ αφορούν μεταξύ άλλων στη μείωση των διαρροών στο ΕΥΣ και η εκτέλεσή τους έχει ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο.