Λειψυδρία στην Ελλάδα: Μπλόκο δημάρχων της περιφέρειας στην ένταξή τους στην ΕΥΔΑΠ
Οι δήμαρχοι Αράχωβας και Κορίνθου κατήγγειλαν μέσω του Action 24 τα σχέδια για απορρόφηση των τοπικών εταιρειών ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ.
Τα προβλήματα στην υδροδότηση της Αράχωβας, όπου ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός έμεινε χωρίς νερό για κάποιες ώρες τα ξημερώματα της Κυριακής φέρνει στο φως έναν επικείμενο «πόλεμο για το νερό» εξαιτίας της λειψυδρίας στην Ελλάδα με αντιπάλους την κυβέρνηση και τις τοπικές δημοτικές αρχές σε Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.
Οι δήμαρχοι Αράχωβας Γιάννης Σταθάς και Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης μίλησαν στο Action 24 καταγγέλλοντας τα σχέδια για απορρόφηση των τοπικών εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, με απώτερο, όπως καταγγέλλουν, σκοπό να βάλει χέρι η ΕΥΔΑΠ στα μειούμενα υδάτινα αποθέματα των γειτονικών στην Αττική περιοχών.
Το πρόβλημα της υδροδότησης στην Αθήνα των περίπου 5 εκατ. κατοίκων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια, εάν συνεχιστεί η ανομβρία. Ωστόσο, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γειτονικοί στην Αττική νομοί. Ο
Ο δήμαρχος της Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης κατήγγειλε το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ να απορροφηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης της Κορινθίας με την ΕΥΔΑΠ λέγοντας ότι απώτερος στόχος είναι όχι η βελτίωση της διαχείρισης αλλά η υφαρπαγή των υδάτινων πόρων προς όφελος της Αθήνας. Ο δήμαρχος της Αράχωβας Γιάννης Σταθάς από τη δική του πλευρά τάχθηκε στο πλευρό των δήμων της Κορινθίας ενώ από την πλευρά του κατηγόρησε την ΕΥΔΑΠ ότι πιέζει για την απορρόφηση των τοπικών επιχειρήσεων ύδρευσης όταν χωρίς την άδεια της ΕΥΔΑΠ δεν επιτρέπεται στις τοπικές δημοτικές αρχές να κάνουν γεωτρήσεις για την εύρεση πηγών ύδρευσης και άδρευσης.
Έμειναν χωρίς νερό στην Αράχωβα - «Στεγνώνει» η Κόρινθος
Το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ελλάδα, που πλήττει όχι μόνο την Αθήνα των περίπου 5 εκατ. κατοίκων αλλά και την επαρχία φέρνει στο φως το πρωτοφανές περιστατικό που έζησαν όσοι επισκέφθηκαν το τριήμερο την Αράχωβα, όπου υπήρξε πλήρης διακοπή υδροδότησης στο δημοφιλή τρουριστικό προορισμό.
Ο δήμαρχος Αράχωβας Γιάννης Σταθάς μίλησε στο Action 24 και είπε ότι αυτό είναι απλά το αποκορύφωμα της παρατεταμένης ανομβρίας. «Έχει να βρέξει και να χιονίσει εδώ και δυο χρόνια» είπε ο Γιάννης Σταθάς. Φέτος έχει από τον Μάρτιο να βρέξει, με αποτέλεσμα όλες οι πηγές και οι γεωτρήσεις να έχουν στερέψει. Η Υλίκη έχει στερέψει, στον Μόρνο που κατέβηκαν τα νερά αποκαλύφθηκε ένα βυθισμένο χωριό» είπε.
Η Αράχωβα που δέχεται περίπου 4.000 επισκέπτε τις καθημερινές, το Σαββατοκύριακο φιλοξενούσε πάνω από 30.000 κόσμο. Όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης, αυτό ανάγκασε τις αρχές να διακόψουν πλήρως της υδροδότηση στην πόλη από τη 1 μέχρι και τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να γίνει μια σχετική οικονομία στο νερό και να υπάρχει απόθεμα για τη λειτουργία των καταστημάτων τη Δευτέρα αλλά το κυριότερο απόθεμα για την αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου περιστατικού όπως μια φωτιά!
Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε και νερό με υδροφόρες από το Δίστομο για να ενισχυθεί το απόθεμα της πόλης.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και του χρόνου δεν θα έχουν πλέον νερό τα κανάλια του Μόρνου κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη τη Στερεά ακόμα και στην Αθήνα, που και αυτή υδροδοτείται και από τον Μόρνο.
Όπως είπε ο Γιάννης Σταθάς, η παραγωγή των πηγών στην Βοιωτία έχει πέσει στο 1/3 κάτι που ήδη προκαλεί σημαντικά προβλήματα.
Επισήμανε ότι πρέπει να καταστρωθεί ένα πολύ σοβαρό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων και το βασικότερο να μην προχωρήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος υδροδότησης.
Η περιοχή της Αράχωβας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, καθώς δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά «στεγνά» αλλά και οι καλλιέργειες. Οι ελαιώνες στην περιοχή, παρότι έχουν παραγωγή και καρπό δεν είναι κατάλληλες για συγκομιδή, καθώς οι ελιές είναι άνυδρες από τη λειψυδρία.
«Όνειρο απατηλό η ένταξή μας στην ΕΥΔΑΠ»
Ο δήμαρχος Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης από την πλευρά του είπε ότι ο νομός Κορινθίας -και όχι μόνο η πόλη της Κορίνθου- αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας εδώ και 4 χρόνια.
Γίνεται προσπάθεια με διάφορες λύσεις σε τοπικό επίπεδο να βελτιωθεί η κατάσταση, ωστόσο, αν συνεχίσει η ανομβρία και τα επόμενα χρόνια, τότε το πρόβλημα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και στο τραπέζι θα πρέπει να πέσουν λύσεις όπως η αφαλάτωση. Ο δήμος Κορινθίων, όπως είπε, διενεργεί ήδη μελέτη για την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή του Σαρωνικού στις Κεχριές. Η Κόρινθος έχει πληθυσμό 65.000 μόνιμων κατοίκων. Ο Νίκος Σταυρέλης κατήγγειλε ότι υπάρχει μια μεθόδευση για να ενταχθούν οι τοπικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, για να βάλουν χέρι στα όποια και μάλιστα μειούμενα υδάτινα αποθέματα της Κορινθίας.