Η λειψυδρία απειλεί την Αττική, βραχονησίδα στη λίμνη Μαραθώνα - ΕΥΔΑΠ: Το σχέδιο για επάρκεια νερού
Το Flash.gr ζήτησε και πήρε την θέση της ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την κατάσταση στην στάθμη των υδάτων στη λίμνη του Μαραθώνα καθώς και για τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα για να συγκρατηθούν οι συνέπειες της λειψυδρίας.

Σοκ προκαλεί σε ντόπιους κατοίκους αλλά και επισκέπτες της περιοχής του Μαραθώνα η τρομακτική πτώση της στάθμης των υδάτων στη λίμνη, που συνέβη στη χειμερινή μάλιστα περίοδο, από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι και σήμερα, σε διάστημα δηλαδή μόλις 7 μηνών.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες βροχές τους μήνες που διανύσαμε. Ωστόσο, η στάθμη των υδάτων όχι μόνο έπεσε αλλά εξαιτίας αυτής εμφανίστηκε κοντά στο φράγμα μία μικρή βραχονησίδα η οποία τράβηξε την προσοχή όλων όσων διασχίζουν το φράγμα και γνωρίζουν την περιοχή.
Αδιάψευστος μάρτυρας της τρομακτικής πτώσης της στάθμης είναι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το Flash.gr τμήμα της έρευνας για την λειψυδρία στην Ελλάδα που είχε πραγματοποιήσει και δημοσιεύσει το καλοκαίρι του 2024.
Μάλιστα, σε δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το αντλιοστάσιο της λίμνης από τις 26 Αυγούστου του 2024 και την σημερινή, η σύγκριση στη στάθμη του νερού είναι αποκαλυπτική του μέγεθος της μείωσης των υδάτων αλλά και του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Αττική.


Το ίδιο αποκαλυπτική είναι η εικόνα και από τον αέρα με το drone του flash.gr όπου σε όλη την ακτογραμμή της λίμνης η διαφορά στον χρωματισμό κάνει ξεκάθαρο το πόσο έχει μειωθεί η στάθμη των υδάτων.
Κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες που συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί τους μας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη αλλά και για το γεγονός ότι η λειψυδρία στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλο και περισσότερο καθώς γίνεται όλο και πιο εμφανή τα φαινόμενα στην τοπογραφία αλλά ενδεχομένως το επόμενο διάστημα και στην καθημερινότητα μας αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.
Το Flash.gr ζήτησε και πήρε την θέση της ΕΥΔΑΠ αναφορικά με την κατάσταση στην στάθμη των υδάτων στη λίμνη του Μαραθώνα καθώς και για τις ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα για να συγκρατηθούν οι συνέπειες της λειψυδρίας.
Παραθέτουμε αυτούσια την ενημέρωση από την ΕΥΔΑΠ:
«Ο Ταμιευτήρας του Μαραθώνα λειτουργεί κυρίως ως δεξαμενή ρύθμισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος και η στάθμη του δεν αποτελεί ένδειξη λειψυδρίας, αφού αυτή εξαρτάται σε συντριπτικό βαθμό από τους λειτουργικούς χειρισμούς της ΕΥΔΑΠ στο σύνολο του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Εξυπακούεται βέβαια ότι η στάθμη των υπόλοιπων ταμιευτήρων αποτελεί ένδειξη μείωσης των αποθεμάτων, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά και στη σελίδα αποθεμάτων των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ.
Για την εξασφάλιση της υδροδότησης της Αττικής υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της κλιματικής κρίσης και της επαναλαμβανόμενης παρατεταμένης ανομβρίας, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο αλλά αναγκαίο σχέδιο για την διασφάλιση της επάρκειας νερού της Αθήνας, που περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις και μακροχρόνιες λύσεις για την ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων, την χρήση εναλλακτικών πηγών και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, με στόχο τη διατήρηση της επαρκούς τροφοδοσίας του Λεκανοπεδίου Αθηνών με φυσική ροή χωρίς αντλήσεις, προωθούνται άμεσα και κατεπειγόντως έργα διασύνδεσης των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη με τον ταμιευτήρα του Ευήνου, διασφαλίζοντας την επάρκεια υδάτων ακόμη και σε ακραίες συνθήκες.
Παράλληλα, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα αντλιοστάσια της Υλίκης, ενώ εκσυγχρονίζονται και επαναλειτουργούν οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας.
Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης υπόγειων υδροφορέων κατά μήκος του υδραγωγείου του Μόρνου, συμπεριλαμβανομένου του Βοιωτικού Κηφισού, ώστε να ελαχιστοποιείται η χρήση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων Ευήνου – Μόρνου.
Ταυτόχρονα, διερευνάται η δυνατότητα χρήσης υφάλμυρου νερού από αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή του υδραγωγείου Μόρνου (π.χ. Κίρρα), καθώς και η πιθανότητα αξιοποίησης θαλασσινού νερού μέσω εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, για τις οποίες δρομολογούνται οι σχετικές μελέτες.
Για την άμεση ενίσχυση του υδροδοτικού συστήματος, σε περίπτωση καθυστέρησης των προαναφερθέντων έργων, προγραμματίζεται η μεταφορά νερού από τον ποταμό Αχελώο. Το νερό θα μεταφέρεται δια θαλάσσης, με ειδικά tankers, από τον λιμένα Αστακού προς τους λιμένες Άσπρων Σπιτιών και Θίσβης, και από εκεί θα αντλείται στο υδροδοτικό δίκτυο.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ενημέρωση των καταναλωτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της βιομηχανίας για τις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποκατάσταση του πόσιμου νερού με μη πόσιμο (ανεπεξέργαστο ή ανακυκλωμένο) σε χρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, πλην της ανθρώπινης κατανάλωσης και υγιεινής.
Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει στη διάθεση της Κυβέρνησης την τεχνογνωσία και το έμπειρο προσωπικό της, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό έργων και δράσεων που θα διασφαλίσουν, για πολλά χρόνια, την απρόσκοπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου Αττικής με νερό άριστης ποιότητας, κατάλληλο για κάθε οικιακή, επαγγελματική, δημόσια και βιομηχανική χρήση».