Αθήνα: Η πρωτεύουσα της ακρίβειας στη στέγαση – Πώς φτάσαμε εδώ
Στην Αθήνα βρίσκονται οι λιγότερες προσιτές κατοικίες της Ευρώπης λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics.

Η Αθήνα κατέχει πλέον τον αμφίβολο τίτλο της λιγότερο προσιτής πόλης στην Ευρώπη όσον αφορά το κόστος στέγασης, σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics. Περίπου το 27,9% των Ελλήνων ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στέγαση, ενώ οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,7% το 2024, με μικρή επιβράδυνση στο 6,6% το τέταρτο τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα νεόδμητα ακίνητα.
Γιατί είναι τόσο ακριβή η Αθήνα
Η ραγδαία άνοδος στις τιμές των ακινήτων οφείλεται σε έναν συνδυασμό διαρθρωτικών προβλημάτων και οικονομικών αδυναμιών:
- Υψηλή ανεργία και στασιμότητα των μισθών μετά την οικονομική κρίση.
- Ραγδαία αύξηση στις τιμές των ενοικίων και στα λειτουργικά έξοδα.
- Αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές.
- Μειωμένη προσφορά νέων κατοικιών, παρά την αύξηση των οικοδομικών αδειών (+30,3% το 2024).
Παρότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αρχίσει να αυξάνεται, δεν ακολουθεί την εκρηκτική άνοδο των τιμών, που έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2018.
Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη
Η Αθήνα δεν είναι η μόνη πόλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η Κοπεγχάγη κατέχει τη δεύτερη θέση, ενώ πολλές πόλεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας βρίσκονται επίσης σε κρίση. Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, η προσιτότητα της στέγασης παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, αποδεικνύοντας ότι το εισόδημα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των κατοικιών.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την αγορά κατοικιών
Η τάση ανόδου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025-2029, αν και με ηπιότερο ρυθμό. Παράγοντες όπως:
- Η αυξανόμενη ζήτηση στις μεγάλες πόλεις
- Οι αυστηροί πολεοδομικοί κανονισμοί
- Το υψηλό κόστος κατασκευής
Οι αυξήσεις στα επιτόκια και τα ενοίκια συνεχίζουν να πιέζουν την αγορά, καθιστώντας την απόκτηση κατοικίας ακόμη δυσκολότερη για τους πολίτες.
Υπάρχει λύση;
Αναλυτές προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις –όπως νέα προγράμματα στέγασης και αύξηση της προσφοράς κατοικιών–, η στεγαστική κρίση θα συνεχιστεί, επηρεάζοντας όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και τη γενικότερη οικονομική σταθερότητα.
Η ερώτηση είναι: Θα δράσουν έγκαιρα οι κυβερνήσεις ή θα αφήσουν την αγορά να εκτροχιαστεί εντελώς;