Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό ταράζει τα «ήρεμα νερά»
«Με την Τουρκία είμαστε σε ένα σταυροδρόμι» μεταδίδουν στο Flash.gr αρμόδιες πηγές για το αποψινό ραντεβού (23:00) των δυο ηγετών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την Ουάσιγκτον μεταδίδει τις τελευταίες πληροφορίες.
Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζονται για ένα ραντεβού χαμηλών προσδοκιών. Η οριστικοποίηση της ώρας και της ημέρας που θα συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πέμπτη φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, επιβεβαίωσε μια αναμενόμενη εξέλιξη. Από την άλλη όμως είναι σαφές ότι η θετική ατζέντα έφτιαξε το απαραίτητο κλίμα για να επικρατήσει η πολύμηνη «ησυχία στο Αιγαίο», στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στο Council of Foreign Relations.
Πλέον είναι σαφές ότι σε αυτό το στάδιο, όπως έλεγε αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων, ότι αυτά τα κλειδιά δεν αρκούν για να ξεκλειδώσουν τα δύσκολα θέματα, χωρίς να παραβλέπεται ότι η τουρκική πλευρά επιδίωξε να γίνει αυτή η συνάντηση κάνοντας το πρώτο βήμα. Στην ουσία οι δυο ηγέτες καλούνται να εξετάσουν εάν η απόσταση που έχει διανυθεί τον τελευταίο χρόνο αρκεί για να πάει παρακάτω η διαδικασία της ελληνικής προσέγγισης ακουμπώντας το μεγάλο αγκάθι της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και να ξαναδούν την κατάσταση στο νέο τετ-α-τετ τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
«Αγκάθι» η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό
Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο Flash.gr «είμαστε σε ένα σταυροδρόμι», χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την απέναντι πλευρά, με την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και τον μηδενισμό υπερπτήσεων και παραβιάσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, «ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στην ίδια παρέμβαση.
Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν θα είναι το κυπριακό, για το οποίο καταγράφεται έντονη κινητικότητα, με τον πρωθυπουργό παραμονές της επαφής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, να στρέφει τους προβολείς στο γεγονός ότι αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος: «…Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα υπό κατοχή» και από την άλλη στέλνοντας μήνυμα προς την τουρκική πλευρά αλλά εν πολλοίς και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να γίνει στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σημειώνεται πως σήμερα η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ολγκίν Κουεγιάρ, παραδίδει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα τον οποίο θα συναντήσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Τα πρώτα «πυρά» προς τη Βόρεια Μακεδονία
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και το πρώτο ενώπιος – ενωπίω του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στον οποίο ο Πρωθυπουργός έριξε από το Council of Foreign Relations, τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά για το μπαράζ των προκλητικών δηλώσεων του. «Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας».
Άλλωστε ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Βορειομακεδόνα ομόλογό του ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ για τη χώρα του ξεκλειδώθηκε χάρη στην άρση του ελληνικού βέτο που είχε μπει από την τότε ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου του 2008.