ΠΑΣΟΚ: «Ξέθαψαν» το καταστατικό και έγιναν μύλος - Τον Ανδρουλάκη «δείχνει» ο Δούκας
Την ώρα που στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν την Άννα Διαμαντοπούλου για να «κλείσει» το κάδρο των υποψηφίων, η συζήτηση περί του καταστατικού και της υποψηφιότητας Δούκα ανάβει νέες φωτιές.
Με επτά συν μία υποψηφιότητες, προχωρούν στο ΠΑΣΟΚ ως αυτή την ώρα, στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου για την ανάδειξη ηγεσίας, αφού στην πραγματικότητα η ανακοίνωση υποψηφιότητας εκ μέρους της Άννας Διαμαντοπούλου, έχει σχεδόν προαναγγελθεί, με την πρώην υπουργό να μην κρύβει το ενδιαφέρον της και παράλληλα να προετοιμάζει την κάθοδό της στην κούρσα.
Η επίσκεψή της μάλιστα χθες στην Κοζάνη, τον τόπο καταγωγής της και παράλληλα το μέρος από το οποίο ξεκίνησε την πολιτική της διαδρομή, αξιολογήθηκε από πολλούς ως ο …πρώτος σταθμός των περιοδειών της ενόψει εκλογικής αναμέτρησης για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα όμως, που άπαντες οι υποψήφιοι χαρακτηρίζουν ως ‘καλοδεχούμενη’ κάθε νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος, φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρούν να περιορίσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στην κούρσα. Έτσι εξηγείται και η …διαρροή της υφιστάμενης πάντως πρόβλεψης του άρθρου 36 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Και ενώ κανείς σε αυτήν, βλέπει αυτόματα το πρόσωπο του Χάρη Δούκα, ο ίδιος, μιλώντας στο Action24, παρατήρησε ότι κάλλιστα αφορά και σε βουλευτές, που θέλουν να είναι υποψήφιοι.
'Ανω - κάτω με την ερμηνεία του καταστατικού
Απαντώντας πάντως επί της ουσίας στο ερώτημα περί ασυμβιβάστου λόγω της ιδιότητάς του ως δήμαρχος Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας έσπευσε να θυμίσει ότι κατέθεσε την υποψηφιότητά του στα όργανα και δη στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου και έγινε καθ’ όλα αποδεκτή.
Παρατήρησε μάλιστα, ότι ως τώρα θέμα ασυμβιβάστου έθεταν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Παύλος Μαρινάκης και ο Μάκης Βορίδης, ή άλλα, προερχόμενα από άλλα κόμματα, όπως ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, για να αναρωτηθεί αμέσως μετά αν υπάρχει κάποιος που θέτει στα αλήθεια τέτοιο ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και μαζί την αρμόδια Επιτροπή να απαντήσουν, τονίζοντας πάντως πως το ζήτημα είναι οι ιδέες και η πολιτική και όχι καταστατικά ζητήματα που πάνε πίσω τη συζήτηση και το ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα, ο Χάρης Δούκας παρέπεμψε στην ΕΔΕΚΑΠ, γιατί το ίδιο έκανε από την πρώτη στιγμή, η Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας ίσως και να αποποιηθούν την όποια ευθύνη για τη διαρροή, παραπέμπουν στην ΕΔΕΚΑΠ (το πειθαρχικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, που πάντως έχει αποφασισθεί να ‘τρέξει’ τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας) και την πρόεδρό της Νανά Βρυώνη, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του ζητήματος. Και αυτό, διότι η επίμαχη πρόβλεψη υπάρχει όντως στο καταστατικό, το οποίο πάντως είναι το …παλιό καταστατικό, του Κινήματος Αλλαγής, επί του οποίου υπήρξαν αλλαγές στην πορεία. Παρότι, ωστόσο, δεν άλλαξε η επίμαχη διάταξη, δεν είναι λίγοι όσοι υπονοούν ότι επιδέχεται ερμηνείας.
Πιο κοντά η πλατεία Κοτζιά από τις Βρυξέλλες...
Όσο για το κατά πόσον μπορεί κανείς να συνδυάσει τη δουλειά στο ΠΑΣΟΚ με εκείνη στην ηγεσία του δήμου Αθηναίων, ο Χάρης Δούκας έστειλε το μήνυμα ότι η απόσταση μεταξύ πλατείας Κοτζιά και Χαριλάου Τρικούπη είναι μικρότερη από εκείνη των Βρυξελλών με την Χαριλάου Τρικούπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον το κατάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής, δε θα ήταν παράλογο να εικάσει κανείς ότι θα τα καταφέρει και ο ίδιος ως δήμαρχος.