ΝΑΤΟ: Με σκληρή γραμμή ο Μητσοτάκης για τα Σκόπια - Έρχεται νέα συνάντηση με Ερντογάν
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταδίδει από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες πληροφορίες για το κλίμα στην Ελληνική πλευρά μετά τις νέες προκλήσεις του Μίτσκοσκι. Αμερικανικές πιέσεις ώστε να μην ανοίξει «μέτωπο» εντός του ΝΑΤΟ.
Τα ελληνικά ραντάρ στην Ουάσιγκτον θα σαρώνουν κάθε λέξη και κάθε βήμα του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος επωφελήθηκε της πρόωρης άφιξης του για να προκαλέσει και επί αμερικανικού εδάφους την Αθήνα.
Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της βορείου γείτονος, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις επιδεικτικές παραβιάσεις του erga omnes και τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στη «Μακεδονία» χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό όπως επίσης στον «μακεδονικό λαό», είναι ξεκάθαρο, παρά το ήπιο ύφος της ελληνικής πλευράς, ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά των προκλήσεων και δοκιμάζει την ελληνική ανοχή, τα όρια της οποίας όπως έχει διαμηνύσει εδώ και εβδομάδες η ελληνική διπλωματία, έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.
Γι’ αυτήν την τακτική άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι το βάπτισμα του πυρός που θα πάρει στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι καθόλου γιορτινό, καθώς σκοπεύει να θέσει με αυστηρό τρόπο τις προκλήσεις με τις οποίες η νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βορείου Μακεδονίας ακυρώνει κατά συρροήν το γράμμα αλλά και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Έχουν, λοιπόν, υπάρξει μια σειρά από πολύ σοβαρές δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα από τα δύο κράτη. Όλα αυτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τα θέσει με την ευκαιρία και της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως έχει πει επανειλημμένως», υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Αμερικανικές πιέσεις για να μην ανοίξει «μέτωπο» εντός του ΝΑΤΟ
Είναι επίσης σαφές ότι στις διεργασίες που προηγήθηκαν της επίσημης αυλαίας της συνόδου, ασκήθηκε έντονη διπλωματική πίεση στην πλευρά των Σκοπίων με το μήνυμα και από τον Αμερικανικό παράγοντα να συμπυκνώνεται στη φράση: «Τηρήστε τη συμφωνία».
Μια πίεση που σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αναμένεται να συνεχιστεί και στη σύνοδο, καθώς στη συμμαχία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εθνικιστικές στρατηγικές οι οποίες και αχρείαστες είναι και βλαπτικές για την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να υποβαθμίζεται το νέο φάλτσο του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, η Αθήνα επέλεξε να μην απαντήσει αλλά το στίγμα να δοθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εργασίες της συνόδου κορυφής. Η ελληνική αντίδραση όμως είναι σαφές ότι θα είναι ακόμη πιο οξεία εάν ο πρωθυπουργός της Βορείου Μακεδονίας, επιλέξει στο χαλί του ΝΑΤΟ να μην χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας του και επιμείνει στη συνταγή του αλυτρωτισμού.
Στο ίδιο τραπέζι με Ερντογάν - Έρχεται νέα συνάντηση
Από την άλλη η ελληνική προσοχή θα είναι στραμμένη και στις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα νέο ραντεβού του Τούρκου Προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να μην έχει προγραμματιστεί αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση των δυο ηγετών σε διάστημα ενός έτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η πιθανότερη ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι η ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουλίου.
Κι αυτό το τετ-α-τετ είναι προφανές ότι μπορεί να παίξει ρόλο στη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο. Άλλωστε από την τελευταία επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, μπορεί η κατάσταση στο πεδίο να μην έχει αλλάξει προς το χειρότερο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφονται συχνά - πυκνά τουρκικές εξάρσεις. Περισσότερο όμως θα είναι μια καλή ευκαιρία για συνομιλίες πριν την ταυτόχρονη παρουσία τους στην ελεύθερη και στην κατεχόμενη Κύπρο στις 20 Ιουλίου.