Από την Αγγλία στην υπόλοιπη Ευρώπη: Κάμερες για όσους οδηγούν με κινητό
Η αρχή έγινε στη Βρετανία με 25 κάμερες οι οποίες «πιάνουν» οδηγούς οι οποίοι αντί (ή και μαζί) με το τιμόνι κρατούν και κινητό τηλέφωνο.
Οι κάμερες ήταν και συνεχίζουν (χάρη στην εξέλιξή τους) να είναι το… όπλο της τροχαίας για την πάταξη της παράνομης συμπεριφοράς κατά την οδήγηση. Με αυτό τον τρόπο εκατοντάδες παραβάτες πληρώνουν πρόστιμο και οι κίνδυνοι ατυχημάτων περιορίζονται αισθητά.
Στην Ελλάδα, οι πιο διαδεδομένες κάμερες είναι αυτές της μέτρησης ταχύτητας, που φροντίζουν για την τιμωρία όσων παραβιάζουν τα όρια, μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Κινητά τηλέφωνα και οδήγηση ο επικίνδυνος συνδυασμός
Δεν το αντιλαμβάνεσαι αλλά όταν οδηγείς και μιλάς στο κινητό (ή το χειρότερο από όλα πληκτρολογείς μηνύματα) οι κινήσεις και οι αντιδράσεις σου θυμίζουν μεθυσμένο οδηγό. Άρα ο κίνδυνος για κάποιο ατύχημα/δυστύχημα είναι πολύ άμεσος.
Η αρχή έγινε στην Αγγλία όπου μία νέα κάμερα η οποία συλλαμβάνει τους οδηγούς που δεν αποχωρίζονται το κινητό τους τηλέφωνο. Με 240€ (200 λίρες και φόρο) πρόστιμο έξι βαθμούς (penalty points την πρώτη φορά και αφαίρεση διπλώματος τη δεύτερη) η χρήση του κινητού κατά την οδήγηση έχει μειωθεί αισθητά.
Οι πρώτες τέτοιες κάμερες εγκαταστάθηκαν σε Μάντσεστερ και Κορνουάλη, ενώ συνολικά τέθηκαν σε λειτουργεία σε 25 οδούς στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας, σύμφωνα με την RAC (Royal Auto Club). Η λέσχη αυτοκινήτου της Αγγλίας αποκαλύπτει σε έρευνά της ότι κατά τη λειτουργία των καμερών, από το σύνολο των οδηγών που ελέγχθηκαν, έκανε χρήση του κινητού κατά την οδήγηση το 0,3%, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 0,8% το βράδυ. Σύμφωνα με την RAC, τα ποσοστά (0,3% και 0,8%) αντιστοιχούν σε 150.000 και 400.000 οδηγούς αντίστοιχα, στο σύνολο των 50 εκατ. Βρετανών οδηγών.
Ήδη το Υπουργείο Μεταφορών της Σκωτίας έχει ήδη υπογράψει συμφωνία αξίας 500.000 λιρών για την εγκατάσταση καμερών για οδηγούς, που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο σε Γλασκώβη και Εδιμβούργο, ενώ περιμένουν και άλλες πόλεις τη σειρά τους για να εγκαταστήσουν τέτοιες κάμερες. Το παράδειγμα της Αγγλίας θα ακολουθήσει η Γαλλία και η Γερμανία ενώ ενδιαφέρον έδειξαν η Ιταλία, η Ισπανία και η… Ελλάδα στο τελευταίο συνέδριο των Υπουργών Μεταφορών.
Τι ισχύει στους δρόμους μας;
Η απάντηση είναι: Το «χάος» σε ότι αφορά το κινητό τηλέφωνο και την κίνηση. Βλέπετε οδηγοί αυτοκινήτων μέχρι και αναβάτες μοτοσυκλετών μιλούν συνεχώς ή πληκτρολογούν μηνύματα στο τηλέφωνό τους ενώ κινούνται. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στους αναβάτες, που δουλεύουν ντελίβερι ή κούριερ.
Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγούν τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από την ημέρα βεβαίωσης της παράβασης και για 60 ημέρες.