«Απειλείται» η πατάτα Νάξου: «Alert» από ΕΘΕΑΣ για την παραγωγή και τις «βαφτίσεις»
Σε επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, η η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών κρούει των κώδωνα του κινδύνου.
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στην παραγωγή πατάτας Νάξου λόγω της ξηρασίας, όπως καταγγέλλει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Σε επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, υπογραμμίζει τις «ανυπολόγιστες» ζημιές και την πτωτική πορεία, που παρατηρείται στην παραγωγή της πατάτας Νάξου.
Η παραγωγή της ΠΟΠ πατάτας Νάξου, όπως αναφέρουν από την ΕΘΕΑΣ, σημειώνει πτωτική πορεία λόγω και των προβλημάτων επάρκειας αρδευτικού νερού, με τους παραγωγούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Φαίνεται πως επί σειρά ετών "λιμνάζουν" τα σχέδια για τα έργα υποδομών που είναι αναγκαία, τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί η άρδευση των καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, αν και οι αποθήκες έχουν αδειάσει, φαίνεται πως υπάρχουν πατάτες Νάξου στην αγορά, γεγονός που συνεπάγει πως για άλλη μία φορά παρατηρούνται φαινόμενα παραβάσεων εις βάρος των καλλιεργητών», σημειώσουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
Στο μεταξύ, σύσκεψη μεταξύ μελών του προεδρείου της ΕΘΕΑΣ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης (27/11), κατά την οποία προήδρευσε ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας. Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα των αγροτών, που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την κτηνοτροφία.
«Τρέχουν» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού – Κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, από την πλευρά του υπουργού τονίστηκε ότι στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα συμπεριληφθεί η νομοθετική ρύθμιση, που αφορά τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και αγροτών, ενώ επί του προγράμματος των θερμοκηπίων, δηλώθηκε πως αυτήν την περίοδο γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα λειτουργήσει ως «ασπίδα εναντίον της κλιματικής κρίσης», με τον υπουργό να προσθέτει πως το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη λογική των Σχεδίων Βελτίωσης, έχοντας ως στόχο την υπερδέσμευση, ακόμα και στο διπλάσιο του ποσού που προβλέπεται ως Δημόσια Δαπάνη στην προδημοσίευση της προκήρυξης. Μάλιστα, ο κ. Τσιάρας δήλωσε πως και οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε πως από πλευράς της ΕΘΕΑΣ έχει αποσταλεί μια σειρά προτάσεων που εγκύπτει, τόσο στα θερμοκήπια, όσο και στη διανομή δημοσίων γαιών.
ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ
Επί των ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ πως «όλο και λιγότερα χρήματα φτάνουν στους παραγωγικούς αγρότες και στην παραγωγή» και προέχει το ΟΣΔΕ να γίνει πιο προσβάσιμο και να «τρέχει» από το 2025 σταθερά και συγκείμενα την ίδια χρονική περίοδο με τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου-15 Ιουλίου). Έτσι, ούσα σταθερή η λειτουργία του, μετέπειτα θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και ο συντονισμός για τυχόν διορθώσεις και έτσι αντίστοιχα δεν θα καθυστερούν άλλα προγράμματα. Επίσης, όπως η ΕΘΕΑΣ έχει προτείνει σε περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, η αίτηση θα πρέπει να είναι προσυμπληρωμένη, ώστε να αποφεύγονται περεταίρω καθυστερήσεις. Ζητήθηκε, μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις πριν την πληρωμή της εξόφλησης π.χ. monitoring, οικολογικά σχήματα κλπ.
Κτηνοτροφία και επιπτώσεις από την κλιματική κρίση
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανώλης και της ευλογιάς και στους κινδύνους που ελλοχεύουν εν γένει για την κτηνοτροφία της χώρας. Ο κ. Σατολιάς, αρχικά, αναγνώρισε τη στάση του υπουργείου ως προς την επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, τονίζοντας πως για τον περιορισμό της διάδοσης και τελικά εξάλειψης των νόσων, η ΕΘΕΑΣ διαπιστώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πειθαρχία των κτηνοτρόφων ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Μόνο έτσι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο ο κλάδος. Το υπουργείο δήλωσε πως μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις.
Για το ζήτημα της ακαρπίας στην παραγωγή που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα από καμία χώρα. Μάλιστα έχει προτείνει στον νέο Επίτροπο κ. Κριστόφ Χάνσεν αλλά και στις χώρες μέλη της MED9, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ταχύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, και τρόποι για την ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, μέσα και από τα προγράμματα Νέων Αγροτών.
Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ μετείχαν, ο πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, o αντιπρόεδρος, Χρήστος Γιαννακάκης, η ταμίας, Διαμάντω Κρητικού και ο γενικός διευθυντής, Μόσχος Κορασίδης. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσαν το παρών, οι γενικοί γραμματείς, Γεώργιος Στρατάκος, Δημήτριος Παπαγιαννίδης και Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Παρέστησαν επίσης, ο κ. Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος Διεύθυνσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΣΣ ΚΑΠ και ο διευθυντής Γραφείου Υπουργού, Κωνσταντίνος Κόκκινος.