Αντιδρά ο Τζο Μπάιντεν για το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Αυτό είναι σκανδαλώδες»
Η ιστορική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ. Χαρακτηρίστηκε «αντισημιτική».
Την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προκάλεσε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.
Όπως τόνισε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη απόφαση» ενώ τόνισε στο μήνυμα που έστειλε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία δικαιοδοσία για την υπόθεση.
«Ό,τι κι αν υπονοεί το ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία —καμιά— ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» δήλωσε ο Μπάιντεν υπερασπιζόμενος τον Νετανιάχου.
«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ έναντι των απειλών κατά της ασφάλειάς του» συμπλήρωσε ο απερχόμενος πρόεδρος.
«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιάση του εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης από τα ανησυχητικά διαδικαστικά λάθη που οδήγησαν στην απόφαση αυτή», είχε αναφέρει νωρίτερα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Όπως τόνισε, η αμερικανική κυβέρνηση θα «συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους εταίρους (της), συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ».
Κυρώσεις κατά ΔΠΔ ζητά το Κογκρέσο
Στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν κυρώσεις σε βάρος του διεθνούς δικαστηρίου.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενήργησε με τον πιο παράλογο και ανεύθυνο τρόπο», εξεμάνη ο γερουσιαστής με επιρροή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, άνθρωπος στον στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι καιρός η αμερικανική Γερουσία να αναλάβει δράση και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος αυτού του ανεύθυνου οργανισμού», πρόσθεσε.
Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενα μέρη στο ΔΠΔ, θεσμό που είναι αρμόδιος για να ερευνά και να ασκεί διώξεις σε βάρος προσώπων που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Το διεθνές δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 2002 κι έχει σήμερα 124 κράτη μέλη, δεν έχει απαγγείλει από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα παρά ελάχιστες καταδίκες.