Διχασμός στις χώρες για το ένταλμα σύλληψης κατά Νετανιάχου του ΔΠΔ: Οι σκεπτικοί και οι πιστοί
Η ιστορική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έπεσε σαν βόμβα. Οι χώρες εξετάζουν το πώς και αν θα εφαρμόσουν το ένταλμα.
Με προβληματισμό ή με απόλυτο σεβασμό έκαναν δεκτή την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού αλλά και του τέως υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκαλάντ, για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Από την πλευρά της, η Γερμανία «εξετάζει» τις συνέπειες που θα έχει η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εις βάρος τους δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
«Τώρα εξετάζουμε τι ακριβώς σημαίνει» αυτή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «για την εφαρμογή τους στη Γερμανία», πρόσθεσε η Μπέρμποκ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Το ενδεχόμενο συλλήψεων παραμένει «θεωρητικό», με δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν βρίσκονται στη Γερμανία «προς το παρόν», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός.
Ως χώρα μέλος του ΔΠΔ και ένα «κράτος που αναγνωρίζει» το διεθνές δικαστήριο, η Γερμανία είναι «δεσμευμένη» από τις αποφάσεις του, τόνισε η Μπέρμποκ, ακολουθώντας τη γραμμή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του ΔΠΔ και να τις εφαρμόζουν.
Το Βερολίνο, το οποίο πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, επιδιώκει να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ιστορικής του στήριξης προς το Ισραήλ και τις εκκλήσεις του για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ίσες αποστάσεις από την Κίνα
Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από το ΔΠΔ να τηρήσει «αντικειμενική και δίκαιη» στάση. «Η Κίνα ελπίζει ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και θα ασκήσει την εξουσία του με βάση το δίκαιο», δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ο Λιν επεσήμανε ότι το Πεκίνο «στηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, οι οποίες ευνοούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη και την τήρηση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν μια στάση «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον καταδίκασε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, ενώ στο παρελθόν είχε χαιρετίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ίδιο δικαστήριο εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Κίνα είναι συστηματικά αντίθετη στη χρήση από κάποιες χώρες του διεθνούς δικαίου όταν τις συμφέρει», τόνισε ο Λιν.
«Πολιτικός θάνατος του Ισραήλ»
Στο μεταξύ ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, εκτίμησε σήμερα ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου και του Γκάλαντ σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του Ισραήλ.
«Αυτό σημαίνει τον πολιτικό θάνατο του σιωνιστικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος που σήμερα ζει σε απόλυτη πολιτική απομόνωση, οι αξιωματούχοι του οποίου δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί.
Η Σλοβενία ευθυγραμμίζεται με το ΔΠΔ
Η Σλοβενία επεσήμανε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΔΠΔ και θα «συμμορφωθεί πλήρως» με αυτή, όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, σύμφωνα με το σλοβένικο πρακτορείο ειδήσεων STA.
Η Σλοβενία αναγνώρισε τον Ιούνιο ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.