Πώς κατέρριψε το Ισραήλ τους πυραύλους και τα drones του Ιράν
Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου (13/4) επίθεση στο Ισραήλ με περίπου 170 drones, περισσότερους από 30 πυραύλους Κρουζ και τουλάχιστον 12 βαλλιστικούς πυραύλους.
Το 99% εξ αυτών αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ και τη βοήθεια των συμμάχων τους, ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας, αλλά και της Ιορδανίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 70 drones και τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το CNN, το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους με το αμυντικό σύστημα Aegis, το οποίο διαθέτουν δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα κατέρριψαν και ιρανικά πυροβολικά και παρότι δεν αποκαλύφθηκε από πού ακριβώς έφυγαν αυτά τα μαχητικά, στην περιοχή υπάρχουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα και βάσεις.
Σημαντική ήταν και η βοήθεια της Βρετανίας, η οποία διέθεσε στο Ισραήλ αεροσκάφη της αεροπορίας της, Royal Air Force.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι στην επιχείρηση αναχαίτισης συμμετείχε και η Γαλλία, όμως το Ελιζέ διέψευσε τονίζοντας ότι καταρρίφθηκαν μόνο λίγα drones, τα οποία απειλούσαν γαλλικές βάσεις στην Ιορδανία.
Το «Iron Dome» θωρακίζει το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ λειτουργεί μία σειρά συστημάτων για να αποτρέπει επιθέσεις εναντίον του με πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, ακόμα και αυτούς που εισέρχονται στο Διάστημα.
Ο Σιδηρούν Θόλος του Ισραήλ είναι στο επίκεντρο της άμυνας της χώρας από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Το Iron Dome διαθέτει τουλάχιστον δέκα μπαταρίες στο Ισραήλ. Κάθε μία είναι εξοπλισμένη με ραντάρ που εντοπίζει πυραύλους και στη συνέχεια διαθέτει ένα σύστημα που υπολογίζει με μεγάλη ταχύτητα αν ο πύραυλος θα πέσει σε μη-κατοικημένη περιοχή ή όχι. Αν είναι απειλή, το Iron Dome εξαπολύει αμέσως πύραυλο για να τον καταρρίψει.
Το επόμενο κομμάτι της αεράμυνας είναι το David’s Sling, το οποίο προστατεύει από πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα της Ισραηλινής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Raytheon.
Το επόμενο σύστημα αεράμυνας είναι τα «Βέλη», τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, που έχουν γίνει με τη συνεργασία των ΗΠΑ. Το Arrow 2 χρησιμοποιείται για την κατάρριψη εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων στο τελευταίο στάδιο – δηλαδή όταν πια οδεύουν στο στόχο – ενώ βρίσκονται στη στρατόσφαιρα. Έχει εμβέλεια 56 μιλίων και δυνατότητα να φτάσει σε ύψος τα 32 μίλια.,
Ενώ το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει βαλλιστικού πυραύλους στο διάστημα πριν ξαναμπούν στην ατμόσφαιρα για να πάνε να βρούνε το στόχο τους.
Τέλος, το Ισραήλ διαθέτει υπερσύγχρονα μαχητικά F-35I stealth, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καταρρίπτουν drone και πυραύλους κρουζ.