Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους σεισμολόγους να είναι προβληματισμένοι για το φαινόμενο και να τηρούν στάση αναμονής.
![Pixabay Pixabay](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/santorin-360216-1280.jpg)
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τους κατοίκους να ανησυχούν και τους σεισμολόγους να είναι προβληματισμένοι για το φαινόμενο και να τηρούν στάση αναμονής. Χθες το βράδυ στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και σε περιοχές της Αττικής, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.
Παράλληλα, σήμερα το πρωί από τις 07:14 έως 07:58 σημειώθηκαν άλλοι τέσσερις σεισμοί άνω των 4 βαθμών με ισχυρότερη αυτήν στις 07:58 με μέγεθος 4.8 και με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Λίγο αργότερα, στις 09:17 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 16,4 χιλιόμετρα.
![Φωτ.: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Φωτ.: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/1-PvuVT.jpg)
Επιπλέον κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους σημειώθηκε στις 00.37 και ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά.
Κατά τον ίδιο τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.
«Ανησυχώ που εξαπλώνονται τα επίκεντρα των σεισμών» δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τονίζοντας ότι το ηφαίστειο, η Καμένη, έδινε συμπτώματα από τον περασμένο Αύγουστο με μετακίνηση 3εκ.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε μια νέα ανάρτηση λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και τονίζοντας πως το φαινόμενο δεν παρουσιάζει κάποια εξασθένηση.
Όπως δήλωσε χθες το βράδυ στην ΕPΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών στην κλίμακα Pίχτερ, με την εκδήλωση αυτού του σεισμού, δεν αλλάζουν τα βασικά σενάρια που έχουν διατυπώσει όλοι οι επιστήμονες και των δύο επιτροπών πριν από 5 μέρες.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα κάνουμε τις νέες εκτιμήσεις πάνω στην πορεία του. Εξακολουθεί να παραμένει η σμηνοσειρά χωρίς να μπορούμε να πούμε βεβαίως ότι είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους σεισμούς, οριακή, επομένως παραμένουμε στα ίδια σενάρια», τόνισε.
«Αυτή η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα…. Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία, πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Συνεδριάζουν οι Επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες, με 2 drones) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ακόμη δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: Στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.
Επίσκεψη στη Σαντορίνη του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους
Σε ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη Σαντορίνη, έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Σήμερα μεταβαίνει στο νησί ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, θα πραγματοποιήσουν επιθεώρηση στο νοσοκομείο Σαντορίνης, καθώς και στις δυνάμεις του ΕΚΑΒ που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο νησί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγειονομικής του ασφάλειας.
Ειδικότερα, το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς και διασώστες. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού έξι ομάδες από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση ενίσχυση.
Επίσης δέκα ασθενοφόρα οχήματα και τέσσερα οχήματα ΕΤΙΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν όπου χρειαστεί.
Το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, προχώρησε στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ στα τρία νησιά ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.