Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος - Αύξηση των διεισυτικών κρουσμάτων, must σε κάθε περίπτωση η αντιβίωση
Ο ΕΟΔΥ έδωσε επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.
Έξαρση παρουσιάζει στην Ελλάδα ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος Α με αποτέλεσμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εκδώσει νέες, επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει στους γιατρούς της χώρας μας ότι, εάν υπάρχει υποψία για λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:
- την ταχεία ανίχνευση αντιγόνου του πυογόνου στρεπτόκοκκου στον φάρυγγα (strep test) και
- την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος πριν από τη χορήγηση αντιβίωσης. Επισημαίνεται πως η ευαισθησία του strep test κυμαίνεται από 85% έως 91%.
- Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες από περιοχές στείρες μικροβίων, ανάλογα με την κλινική εικόνα (π.χ. αίματος, πλευριτικού υγρού, δερματικής βλάβης κ.λπ.).
«H έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη ειδικής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα άτομα που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θα πρέπει επίσης να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρει ακόμα ο ΕΟΔΥ
Μαγιορκίνης: Must η αντιβίωση σε κάθε περίπτωση
Μιλώντας στο Action24 ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επιβεβαίωσε την αύξηση των διεισδυτικών κρουσμάτων -σε αυτά δηλαδή που ο στρεπτόκοκκος έχει περάσει στο αίμα και δίνει βαριά περιστατικά- για όλο τον χρόνο σε σχέση με το παρελθόν, ενώ επέμεινε στη λήψη αντιβίωσης.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται από γιατρούς γιατί το γλωσσοπίεστρο πρέπει να μπει βαθιά στο φάρυγγα και αυτό δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι ούτε στο φαρμακείο.
Όπως είπε τα πρώτα συμπτώματα είναι μια κοινή λοίμωξη, η αμυγδαλίτιδα, άρα έχουμε πονόλαιμο και πρήξιμο στις αμυγδαλές χωρίς συνάχι, η στρεπτοκοκκική κυνάγχη. επίσης μπορεί κάποιος έχει μια ιογενή λοίμωξη και μετά να υπάρξει επιμόλυνση. Στα μωρά το σύμπτωμα είναι ο πυρετός και πρέπει να τα δει γιατρός ενώ σπάνια μπορεί να προκαλέσει και δερματική λοίμωξη.
Σίγουρα μεταδίδεται πιο εύκολα στο σχολικό περιβάλλον τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει αντοχές ο στρεπτόκοκκος στα αντιβιοτικά, οπότε δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις παρά την αντιβίωση μπορεί να προκαλέσει βαριά επιδείνωση. Σε κάθε περίπτωση δεν κάνει τον κύκλο του χωρίς αντιβίωση. Χρειάζεται αντιβίωση ακόμα και στα ελαφριά περιστατικά γιατί μπορεί να κάνει -αφού φύγει- επιπλοκές σε καρδιά και νεφρούς .
Τι να προσέχουν οι γονείς
Ο ΕΟΔΥ συστήνει να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν:
- Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
- Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
- Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
- Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39℃ ή υψηλότερη
- Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.