Ανατροπή με τον γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο - Ποιες τροφές είναι τα «μυστικά» της
Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο ισχυρίζεται ότι δύο είναι οι τροφές που την «έφτασαν» στα 123 χρόνια.
Η Μaria Antonia Cuero από την Κολομβία χαρακτηρίζεται άτυπα ως «ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο», καθώς, παρότι στην ταυτότητά της αναφέρεται ότι γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1901, η ημερομηνία γέννησής της δεν έχει ακόμα επικυρωθεί επισήμως.
Με βάση την ηλικία της, θα έσπαγε το ρεκόρ Γκίνες καθώς ξεπερνά την ηλικία της Γαλλίδας Jeanne Louise Calment, της γυναίκας που πέθανε 122 ετών και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ.
Η Cuero μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Los Informantes», για το πώς κατάφερε να φτάσει σε αυτήν την ηλικία. Το κλειδί, όμως, όπως λέει η ίδια, είναι δύο συγκεκριμένες τροφές που δεν έλειπαν από το καθημερινό διαιτολόγιό της.
Μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια ως μέλος πολυμελούς οικογένειας, εξήγησε πως η ίδια κατάφερνε μόνη της να εξασφαλίζει το φαγητό της, αντλώντας υλικά που της έδινε η φύση. «Τηγάνιζα τα ψάρια και στη συνέχεια τα ανακάτευα με καρύδα και ρύζι», είπε σε δημοσιογράφο.
Σύμφωνα με μελέτες, τα ψάρια διαθέτουν πλούσια οφέλη για την υγεία και αποτελούν μια πηγή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα, έρευνα που διενήργησε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και στην οποία συμμετείχαν 2.692 ηλικιωμένοι, διαπίστωσε ότι μια διατροφή που περιέχει πολλά ψάρια οδηγεί στη μακροζωία.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών ζούσαν δυόμισι φορές περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν έτρωγαν τροφές με ωμέγα-3. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ένα συγκεκριμένο ωμέγα-3, γνωστό ως DHA (που βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια αλλά και στα λευκά ψάρια και στα θαλασσινά), συνδέεται με μείωση κατά 40% του θανάτου από στεφανιαία νόσο, κάτι που υποστηρίζεται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν επίσης οφέλη και για την ψυχική υγεία, με τον δρα Jacob Teitelbaum να λέει: «Η λήψη αρκετών ωμέγα-3 είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων συναισθηματικών διαταραχών».
Οι μπανάνες
Η Maria Antonia ρωτήθηκε επίσης αν ήταν αλήθεια ότι έτρωγε πολλές μπανάνες. Εκείνη απάντησε: «Ναι, τις μπανάνες τις μικρές». Αυτές οι μπανάνες είναι επίσης γνωστές ως sugar bananas ή συκομπανάνες και συναντώνται συχνά στη Βενεζουέλα. Έχουν γλυκιά γεύση και μια υφή ιδιαίτερα επιθυμητή.
Με την πάροδο των χρόνων έχει αποδειχθεί ότι η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Αυτό ισχύει τουλάχιστον σύμφωνα με τη διαιτολόγο Juliette Kellow και τη διατροφολόγο Sarah Brewer που λένε ότι το κάλιο προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί είπαν επίσης ότι εξισορροπεί τις υπερτασικές επιδράσεις του νατρίου στον οργανισμό, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των νεφρών. Οι δυο ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να τρώνε μπανάνες τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.
«Δεν φοβάμαι τίποτα πια»
Η εκπομπή αναφέρει για τη Maria: «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, συνήθιζε να λέει ότι το ''κλειδί'' της μακροζωίας, τουλάχιστον στην περίπτωσή της, ήταν να γελάς πολύ και να ανησυχείς λίγο, να ζεις σε εξωτερικούς χώρους, να περπατάς πολύ και να κάθεσαι λίγο, να τρως φρέσκα ψάρια και βεβαίως να κολυμπάς και να κάνεις κωπηλασία. Τι φοβάσαι;» Η απάντησή της, αφοπλιστική: «Δεν φοβάμαι τίποτα πια».