Ανατροπή με το Stonehenge: Επιστήμονες δίνουν μια τελείως διαφορετική εξήγηση για το σκοπό του
Μια νέα επιστημονική ερμηνεία αλλάζει όσα ξέραμε για το προϊστορικό μνημείο στη Βρετανία.
Πέντε χιλιάδες χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου μνημείου στο Stonehenge, o προϊστορικός λίθινος «κύκλος» συνεχίζει να επιφυλάσσει συναρπαστικά μυστικά.
Ένα τέτοιο μυστικό αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος όταν οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κεντική πέτρα που βρίσκεται στο βωμό του, μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, από τη βόρεια Σκωτία, περίπου 700 χιλιόμετρα μακριά.
Οι τεράστιοι λίθοι που συνθέτουν τον μυστηριώδη «κύκλο» του Stonehenge είναι γνωστό για περισσότερο από έναν αιώνα ότι μεταφέρθηκαν εκεί από τοποθεσίες 20 χιλιομέτρων μακριά ενώ οι «μπλε πέτρες» του προέρχονται από την Ουαλία.
Η ανακάλυψη όμως ότι η πέτρα του βωμού, που βρίσκεται ακριβώς στην «καρδιά» του, ήταν σκωτσέζικη, προκάλεσε αίσθηση και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.
Μήνυμα για ενότητα
Τώρα, όπως αναφέρει ο Guardian, ένας κορυφαίος αρχαιολόγος που θεωρείται αυθεντία στο Stonehenge ανέπτυξε μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή ερμηνεία για το γιατί οι λίθοι του μνημείου μεταφέρθηκαν από τόσο μακρινές αποστάσεις.
Όπως υποστηρίζει ο Mike Parker Pearson, καθηγητής προϊστορίας της Βρετανίας στο University College του Λονδίνου, το Stonehenge μπορεί να ανεγέρθηκε για να ενώσει τις πρώιμες αγροτικές κοινότητες σε όλη την τότε Βρετανία, σε μια εποχή πολιτιστικών ανακατατάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η πέτρα του βωμού μπορεί να έχει μεταφερθεί εκεί από την Σκωτία ως ένα δώρο ή ως ένδειξη κάποιας πολιτικής συμμαχίας.
Ενώ η κατασκευή του μνημείου είναι μοναδική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης πέτρινης επίδεσής του και του γεγονότος ότι έχει υπέρθυρα, κανένα άλλο μνημείο στη Βρετανία ή την Ιρλανδία δεν ενσωματώνει λίθους που έχουν μεταφερθεί από τόσο τεράστιες αποστάσεις, γράφει ο Parker Pearson σε μια νέα δημοσίευση.
«Το Stonehenge ξεχωρίζει ως ένας υλικός και μνημειακός μικρόκοσμος του συνόλου των Βρετανικών Νήσων», τονίζει.
Πολιτικό μνημείο
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρούμε το Stonehenge πολιτικό μνημείο όσο ακριβώς και θρησκευτικό, αναφέρει ο Parker Pearson. Όπως προσθέτει, από τη δική του σκοπιά, δεν είναι ναός ούτε αστρονομικό παρατηρητήριο.
Η ευθυγράμμιση της κατασκευής με τα χειμερινά και τα θερινά ηλιοστάσια απηχεί παλιότερα μνημεία, αλλά ίσως δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός της, εξηγεί ο Pearson.
Η πέτρα του βωμού συχνά παραβλέπεται από τους επισκέπτες στο Stonehenge, επειδή βρίσκεται στο έδαφος και εν μέρει επισκιάζεται από έναν τεράστιο πεσμένο λίθο. Οι επιστήμονες υπέθεταν από καιρό ότι ήταν η πέτρα αυτή ήταν πεσμένη, υπογραμμίζει ο Parker Pearson - ωστόσο η βορειοανατολική Σκωτία φιλοξενεί πολλούς μνημειακούς «κύκλους» στους οποίους οι πέτρες είναι σκόπιμα απλωμένες.
«Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε τώρα για την προέλευσή του, φαίνεται πολύ πιο πιθανό να τοποθετήθηκε εσκεμμένα στο έδαφος», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι η πέτρα του βωμού να ήταν μέρος ενός παλιότερου μνημείου στη Σκωτία.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πέτρα του βωμού μπορεί να είχε εγκατασταθεί γύρω στο 2.500 π.Χ., περίπου την εποχή που το Stonehenge ανακαινιζόταν από την αρχική του μορφή.
Σημείο αναφοράς στη μετακίνηση πληθυσμών
Αυτή ήταν μια περίοδος πολιτισμικής αλλαγής στη Βρετανία εν μέσω νέων αφίξεων από την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Υπάρχει προφανώς κάποιο είδος αλληλεπίδρασης -θα μπορούσατε να το ονομάσετε πρώτη επαφή», λέει ο Pearson.
«Αυτή είναι η στιγμή που χτίζεται το Stonehenge και αναρωτιέμαι αν είναι αυτή η στιγμή επαφής που αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, καταλύτη για αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό δεύτερο στάδιο του Stonehenge. Είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης της ενότητας, ενσωματώνοντας πολύ πιθανόν τους νεοφερμένους -ή όχι».
Τελικά όμως η προσπάθεια για ενότητα, εφόσον είναι τέτοια, δεν φαίνεται να πέτυχε το σκοπό της, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που ήρθαν τότε στη Βρετανία εκτόπισαν σε μεγάλο βαθμό τους προηγούμενους πληθυσμούς.
«Έτσι, το Stonehenge υιοθετείται από εκείνους τους ανθρώπους των οποίων οι απόγονοι γίνονται ο κυρίαρχος πληθυσμός της Βρετανίας», σημειώνει ο Parker Pearson.
«Έτσι, παρά την αλλαγή στον πληθυσμό, το Stonehenge συνεχίζει να κατέχει τη σημασία του στον κόσμο», τονίζει.