Ανακάλυψη ηλικίας 1,4 δισεκ. ετών αλλάζει όσα ξέραμε για την ιστορία της Γης
Πώς η ανακάλυψη ενός κοιτάσματος μεταλλεύματος μπορεί να αναθεωρήσει τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη μας.
Μία πρόσφατη ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες και χρονολογείται πριν από 1.400.000.000 χρόνια αλλάζει εντελώς την κατανόηση που έχουμε για τη γεωγραφική ιστορία της Γης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα από την Unilad, ένα νέο εύρημα που βγήκε στο «φως» έρχεται να ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερα μυστικά από το παρελθόν σχετικά με όσα γνωρίζουμε για την ιστορία της Γης.
Σύμφωνα με το άρθρο, αποκαλύφθηκε ότι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, τα οποία αποτελούν μέρος του φλοιού της Γης, σχηματίστηκαν σημαντικά αργότερα από ό,τι πιστεύαμε.
Αυτά τα κοιτάσματα βρέθηκαν στην επαρχία Hamersley της Δυτικής Αυστραλίας και έχουν σχηματιστεί πριν από 1,4 έως 1,1 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αποτελούν μέρος του ενός από τα δύο κομμάτια του φλοιού που υπήρχαν κατά τον Αρχαϊκό Αιώνα, ο οποίος χρονολογείται από 3,8 δισεκατομμύρια έως 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το δεύτερο κομμάτι βρίσκεται στη νότια Αφρική.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε τώρα ότι η διαδικασία σχηματισμού των συγκεκριμένων κοιτασμάτων πυροδοτήθηκε στην πραγματικότητα από τη διάλυση της υπερηπείρου Κολούμπια.
Η συγκεκριμένη υπερήπειρος πιστεύεται ότι υπήρχε περίπου 2.500 με 1.500 εκατομμύρια χρόνια πριν και πιστεύεται ότι όταν διαλύθηκε, απελευθέρωσε υγρά πλούσια σε ορυκτά που ήταν ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος.
Πέφτει «φως» στη γεωλογική ιστορία της Γης
Σε σχετική του δήλωση, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Liam Courtney-Davis, γεωχρονολόγος και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ανέφερε: «Η ενέργεια από αυτή την επική γεωλογική δραστηριότητα πιθανότατα πυροδότησε την παραγωγή δισεκατομμυρίων τόνων σιδήρου».
Η σύνδεση του σχηματισμού κοιτασμάτων με το σπάσιμο της υπερηπείρου έρχεται να ρίξει νέο φως στη γεωλογική ιστορία της Γης.
Αυτές οι νέες αποκαλύψεις τροφοδοτούν τους επιστήμονες με περισσότερα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε μία μελλοντική εξερεύνηση κάτω από την επιφάνεια της Γης.
Το σιδηρομετάλλευμα που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της Κολούμπια αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παραγωγής χάλυβα, το οποίο υποστηρίζει άλλες βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.
Ο Courtney-Davis συνέχισε προσθέτοντας: «Η ανακάλυψη μιας σύνδεσης μεταξύ αυτών των γιγαντιαίων κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος και των αλλαγών στους κύκλους των υπερηπείρων ενισχύει την κατανόησή μας για τις αρχαίες γεωλογικές διεργασίες και βελτιώνει την ικανότητά μας να προβλέψουμε πού πρέπει να εξερευνήσουμε στο μέλλον».
Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη μελέτη των κοιτασμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γεωλόγους στο μέλλον να προβλέψουν πού θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν άλλα κοιτάσματα ορυκτών.
Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους εξόρυξης αυτών των ορυκτών.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτό το εύρημα καθώς πιστεύουν ότι θα ρίξει φως στη σημασία των τεκτονικών κινήσεων για τη δημιουργία κοιτασμάτων ορυκτών.