Πρώην επιστήμονας της NASA προσπαθεί να αποδείξει ότι ζούμε στο... Matrix
Ένας διακεκριμένος φυσικός είναι πεπεισμένος ότι ζούμε σε μία προσομοίωση και έχει κάνει σκοπό της ζωής του να το αποδείξει.
Ένας πρώην επιστήμονας της NASA είναι πεπεισμένος ότι ζούμε σε μία προσομοίωση και έχει βάλει ως σκοπό της ζωής του να το αποδείξει. Γι’ αυτό τον λόγο και πραγματοποιεί ένα μεγάλο πείραμα, με το οποίο σκοπεύει να αποδείξει πως το σενάριο της σειράς ταινιών Matrix δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα...
Ειδικότερα, πως αναφέρεται σε άρθρο της UNILAD, ο Thomas Campbell ήταν φυσικός στη NASA και τώρα εργάζεται για να ανακαλύψει εάν είμαστε όλοι παγιδευμένοι μέσα σε μια προσομοιωμένη πραγματικότητα.
Εάν αποδειχθεί ότι αυτό είναι αλήθεια, θα μπορούσε να σημαίνει ότι όλος ο κόσμος γύρω μας εκτυλίσσεται μέσα σε έναν υπολογιστή, όπως ακριβώς ένα βιντεοπαιχνίδι. Τα πειράματα του Campbell θα περιλαμβάνουν μια επίδειξη σχεδιασμένη να δείξει πώς το φως και η ύλη μπορούν να δράσουν σαν κύματα και σωματίδια.
Σύμφωνα με τον Campbell, εάν μπορεί να αφαιρέσει από την εξίσωση τον τρίτο παρατηρητή, τότε οι πραγματικές καταγεγραμμένες πληροφορίες είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Αυτή, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μία κατάσταση παρόμοια με το σύμπαν γύρω από έναν χαρακτήρα σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Όλα όσα εκτυλίσσονται είναι καθορισμένα σύμφωνα με τον παίκτη. Εάν αφαιρέσουμε τον παίκτη, το σύμπαν σταματά να υφίσταται.
Οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πολυτεχνείου της Καλιφόρνια (CalPoly) εργάζονται ήδη πυρετωδώς για το πρώτο πείραμα.
«Χαμός» στα social media με τη «θεωρία Matrix»
Είναι ασφαλές να πούμε ότι η θεωρία του Campbell έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στο Διαδίκτυο και οι άνθρωποι διχάζονται στα social media σχετικά με το πόσο νόημα βγάζει (ή όχι) το συγκεκριμένο σενάριο.
Αν για παράδειγμα κάποιος κάνει μία βόλτα στο Reddit θα δει πολλά threads να αφορούν το εν λόγω ζήτημα με έναν θαυμαστή του επιστήμονα να γράφει: «Αγαπήστε τον Thomas Campbell, είναι μια πραγματική ιδιοφυΐα».
Βέβαια δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη, με έναν άλλο χρήστη να σημειώνει: «Αυτή είναι απλώς μια ... εκρηκτική εκδοχή του διλήμματος 'η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;’ Είναι η ίδια διχαστική και μπερδεμένη νοοτροπία που οδηγεί σε θρησκευτικές πεποιθήσεις».
Ένας άλλος αναρωτιέται: «Αν ήμασταν σε μια προσομοίωση, δεν είναι λογικό πως όλα τα πειράματα που θα γίνουν, θα βγουν αρνητικά, αφού η προσομοίωση θα είναι προγραμματισμένη για να παραποιεί τα αποτελέσματα;»
Ωστόσο, ο Campbell υπολογίζει ότι υπάρχουν πέντε πειράματα που έχουν τη δυνατότητα «να αμφισβητήσουν τη συμβατική κατανόηση της πραγματικότητας και να αποκαλύψουν τις βαθιές συνδέσεις μεταξύ της συνείδησης και του σύμπαντος».
Πιστεύει ότι ενώ η ανθρωπότητα μπορεί να είναι παγιδευμένη σε μια εικονική πραγματικότητα, η «συνείδησή μας δεν είναι προϊόν της προσομοίωσης - είναι θεμελιώδης για την πραγματικότητα».
Εάν ο Campbell τελικά αποδειχθεί πως έχει δίκιο (αν και δεν θα ποντάραμε σε αυτό), κανένας επιστήμονας δεν είναι σίγουρος για το τι θα σήμαινε αυτό για την ανθρωπότητα και θα ανοίξει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι είναι πέρα από την προσομοίωση μας και ποιος την ελέγχει. Εκτός αν περιμένουμε να μας σώσει ο Neo…