Αμύθητος θησαυρός χαμένος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύφθηκε σε καθεδρικό της Λιθουανίας
Βασιλικά στέμματα, δαχτυλίδια, μενταγιόν και ταφικές πλάκες που είχαν εξαφανιστεί για 8 δεκαετίες βρέθηκαν στον καθεδρικό ναό του Βίλνιους.
Οι κρύπτες του καθεδρικού ναού του Βίλνιους έκρυβαν για δεκαετίες έναν αμύθητο θησαυρό της εποχής των μεσαιωνικών βασιλείων της Πολωνίας και της Λιθουανίας.
Στέμματα και κοσμήματα
Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει το στέμμα του Αλεξάντρας Γιογκαλάιτις, βασιλιά της Πολωνίας και αρχιδούκα της Λιθουανίας, που έζησε από το 1461 έως το 1506. Δίπλα σε αυτό βρέθηκαν μια αλυσίδα, ένα μενταγιόν, ένα δαχτυλίδι και μια ταφική πλάκα που ανήκαν στην Ελισάβετ της Αυστρίας, η οποία έζησε μεταξύ 1436 και 1505.
Τα κειμήλια έχουν τεράστια ιστορική σημασία, όχι μόνο ως βασιλικά σύμβολα, αλλά και ως έργα εξαιρετικής χρυσοχοΐας. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στέμματα αυτά δεν φορέθηκαν ποτέ από τους βασιλείς όσο ζούσαν, αλλά τοποθετήθηκαν στις σαρκοφάγους τους κατά την ταφή, προσδίδοντάς τους ακόμα μεγαλύτερη αξία.
Η ιστορία του θησαυρού είναι γεμάτη μυστήριο. Το 1931, κατά τη διάρκεια καθαρισμών στον ναό μετά από μια πλημμύρα, ανακαλύφθηκε τυχαία η κρύπτη με τις βασιλικές σαρκοφάγους. Τα κειμήλια, μαζί με τα οστά των βασιλιάδων, ήρθαν τότε για πρώτη φορά στο φως και εκτέθηκαν για λίγα χρόνια, μέχρι το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939. Για να προστατευτούν από πιθανή λεηλασία, φυλάχθηκαν ξανά στις κρύπτες και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους.
Οκτώ δεκαετίες λήθης
Χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ δεκαετίες για να αποκαλυφθούν ξανά. Τον Σεπτέμβριο του 2024, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ενδοσκοπική κάμερα για να εξερευνήσει τις κρύπτες. Με αυτόν τον τρόπο έφεραν στο φως τον χαμένο θησαυρό, εκπλήσσοντας την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη.
Η κυβέρνηση της Λιθουανίας έχει αναλάβει πλέον τη συντήρηση αυτών των πολύτιμων ευρημάτων. Στόχος είναι να τα εκθέσουν σε κοινή θέα, ώστε να αναδειχθεί η ιστορική τους σημασία.
Η ανακάλυψη αυτή δεν είναι μόνο ένα αρχαιολογικό γεγονός. Είναι μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας μια ματιά στη ζωή, την τέχνη και την κληρονομιά των ευρωπαϊκών βασιλείων.