Ζαλίζουν οι τιμές σε φρούτα, λαχανικά - 16€ τα κεράσια, καπέλο 30% στις πατάτες
Καταγγελίες για μεσάζοντες που παίζουν και κερδοσκοπικά παιχνίδια, ανεβάζοντας παραπάνω από όσο πρέπει τις τιμές
Καλπάζουν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά με την ακρίβεια να αποθαρρύνει τους καταναλωτές. Ενδεικτικές οι τιμές των κερασιών Ημαθίας, που αγγίζουν έως και τα 16,39 ευρώ το κιλό. Μια τιμή ασύλληπτη για τους καταναλωτές, που μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί για το προϊόν τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες των παραγωγών, τα κεράσια φεύγουν από τα χωράφια χωρίς να συνοδεύονται από κάποιο τιμολόγιο με αποτέλεσμα να δίνει το καλύτερο άλλοθι στους μεσάζοντες να βάζουν ότι καπέλο θέλουν.
Σύμφωνα με το παραγωγούς, τα κεράσια φεύγουν από τις καλλιέργειες 4 με 5 ευρώ, για να καταλήξουν αυτήν την εποχή να πωλούνται μέχρι και 16,39 ευρώ το κιλό. Μια τρελή κούρσα κέρδους, στην οποία οι χαμένοι είναι οι καταναλωτές.
Είδος υπό εξαφάνιση είναι αυτή την περίοδο η ελληνική πατάτα, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η ανομβρία έχουν πλήξει την παραγωγή με αποτέλεσμα η τιμή της στα ράφια να έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 40% την τελευταία τετραετία και 30% τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας σε ορισμένες ποικιλίες ακόμα και τα 1,6 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκτεταμένα φαινόμενα ελληνοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι εισάγονται πατάτες από άλλες χώρες, κυρίως από την Αίγυπτο, και «βαφτίζονται» ελληνικές, τονίζει ο «Ελεύθερος Τύπος».
«Η εικόνα είναι απογοητευτική. Παρόλο που οι περισσότεροι παραγωγοί διατήρησαν τις ίδιες εκτάσεις για την καλλιέργεια της πατάτας, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρήση χημικών που κάνουν το προϊόν πιο ευάλωτο σε ασθένειες, οδήγησαν σε μείωση των αποδόσεων.
Ενώ, κανονικά, η απόδοση ανά στρέμμα ξεπερνούσε ακόμα και τους 3 τόνους, φέτος έχει πέσει στον 1 τόνο. Μειώθηκαν δηλαδή στο 1/3 οι αποδόσεις», αναφέρει στο μέσο παραγωγός από την Πελοπόννησο. Όπως εξηγεί, η μειωμένη παραγωγή και το αυξημένο κόστος παραγωγής ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, υπογραμμίζοντας ότι οι μεσάζοντες παίζουν και κερδοσκοπικά παιχνίδια, ανεβάζοντας παραπάνω από όσο πρέπει τις τιμές.