Ζυμώσεις στην κεντροαριστερά: Οι εισηγήσεις στον Φάμελλο, η στάση Ανδρουλάκη και ο «γρίφος» Τσίπρα
Μία ακόμη προσπάθεια - από τις πολλές και αποτυχημένες - για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα χέρια του Φάμελλου η πρωτοβουλία των πρώτων κινήσεων.

Πυξίδα» στο «θολό» δημοσκοπικό τοπίο και απέναντι στη ραγδαία αύξηση της δυναμικής που παρουσιάζει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναζητούν τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ο Σωκράτης Φάμελλος δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να καταθέσει μια συγκεκριμένη, προωθημένη πρόταση συνεργασίας προς τα κόμματα της Αριστεράς, ακόμα και με το στήσιμο κάλπης για την εκλογή επικεφαλής από τη βάση.
Το μεγάλο, όμως, ερώτημα των ημερών παραμένει το «τι θα κάνει ο Τσίπρας;», με τον πρώην πρωθυπουργό να «πυκνώνει» τις δημόσιες παρεμβάσεις του, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
«Στήσε κάλπες»
Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σταθερά εδώ και μήνες για τη ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου. Όχι, όμως, γενικά και αόριστα, αλλά με στόχο να αποτελέσει τη δύναμη που διεκδικήσει την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, ο Σωκράτης Φάμελλος επανήλθε, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση. «Πέρα από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχω αναλάβει την πρωτοβουλία συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να έχουν λύση διακυβέρνησης. Έχουμε προτείνει ξεκάθαρα κοινοβουλευτική συμπόρευση», δήλωσε το Σάββατο, στο Mega.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «αυτό θέλει συγκεκριμένα βήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει ότι απαιτείται ένας δημόσιος διάλογος των προοδευτικών κομμάτων. Γρήγορα όμως. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν η κοινωνία θέλει απαντήσεις».
Είναι δεδομένο ότι δεν θα σταματήσει εδώ η πίεση που ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – κυρίως προς την πλευρά της Νέας Αριστεράς . Ωστόσο, έχει δεχθεί εισηγήσεις για ακόμα πιο προωθημένη κίνηση, η οποία θα συζητηθεί.
Πιο συγκεκριμένα, συνομιλητές του ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να απευθύνει ένα προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του χώρου. Ακόμα και προς το ΠΑΣΟΚ – παρά την άρνηση του. Το επιστέγασμα αυτής της ενέργειας, θα ήταν ανοιχτές προς τους πολίτες διαδικασίες, για την εκλογή του επικεφαλής του συμμαχικού σχήματος.
Διότι τα κόμματα και οι κινήσεις που θα απαντήσουν θετικά σε αυτό το κάλεσμα, θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους. Επομένως, λένε τα ίδια πρόσωπα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πράξη καλής θέλησης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν σκοπεύει να ανταποκριθεί σε αυτό το προσκλητήριο, καθίσταται σαφές ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα έχει κανένα νόημα, απαντούν από την πλευρά τους οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που χρειάζεται, είναι η κοινοβουλευτική συνεργασία με τη Νέα Αριστερά και η έναρξη του φόρουμ διαλόγου με τη συμμετοχή και των κινήσεων του Νίκου Κοτζιά, της Λούκας Κατσέλη και του Πέτρου Κόκκαλη – και προφανώς όποιου άλλου το επιθυμεί.
Και ο Τσίπρας;
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνει όλο και περισσότερο στη δημόσια ζωή. Και όχι ως σχολιαστής. Αντίθετα, εμφανίζει προτάσεις και πολιτικές θέσεις για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας – και όχι μόνο. Από το Κράτος Δικαίου και την Οικονομία, μέχρι και την εξωτερική πολιτική.
Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για μια πιθανή επιστροφή σε ηγετική θέση. Βλέπει κόσμο, συζητάει μαζί του, και ζυγίζει πολύ καλά τα όσα ακούει. Κίνηση το προσεχές διάστημα από την πλευρά του, δεν αναμένεται.
Άλλωστε, από την Παρασκευή βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη σειρά διαλέξεων που θα παραχωρήσει στο πανεπιστήμιο Harvard. Στη Βοστώνη και στην Ουάσιγκτον -την οποία, επίσης θα επισκεφτεί- θα παραμείνει για περισσότερες από 20 ημέρες.