«Ζυμώσεις» με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων - Εξετάζονται αλλαγές
Ασκήσεις εργασίας από το οικονομικό επιτελείο που θέλει να δώσει δυνατότητα για αυξήσεις στους απόμαχους της δουλειάς.
Το ενδεχόμενο να «ψαλιδίσει» ή να καταργήσει πλήρως την περιβόητη προσωπική διαφορά, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις, εξετάζει - σύμφωνα με πληροφορίες - το οικονομικό επιτελείο, έχοντας ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους απόμαχους της δουλειάς να βλέπουν στην τσέπη τους αυξήσεις που στερούνται τα τελευταία τρία χρόνια.
Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, έχει χάσει σωρευτικά αύξηση εισοδήματος 13,15% την τελευταία τριετία και κινδυνεύει να αποκλειστεί και από τις μελλοντικές αυξήσεις, τις οποίες λαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.
Η προσωπική διαφορά αφορά όσους είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, διαπιστώθηκε ότι τα νέα ποσά ήταν χαμηλότερα. Για να αποφευχθεί η άμεση μείωση, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά, η οποία καλύπτει τη διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας σύνταξης. Αν και καταβάλλεται κανονικά, εμποδίζει τους συνταξιούχους να λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις, μέχρι η προσωπική διαφορά να μηδενιστεί.
Αντίθετα, οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τον Μάιο του 2016, έλαβαν εξαρχής χαμηλότερες συντάξεις, βάσει του ίδιου νόμου, χωρίς να διαθέτουν προσωπική διαφορά. Η πιθανή αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να σημάνει αλλαγές στο ύψος των συντάξεων για χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη σταδιακή ένταξή τους στο νέο σύστημα ετήσιων αυξήσεων.
«Αγκάθι» το δημοσιονομικό κόστος
Φυσικά η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα οδηγήσει και σε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι όποιες αυξήσεις προκύπτουν σε ετήσια βάση θα κατευθύνονται στο σύνολο των συνταξιούχων. Προς αυτή την κατεύθυνση το επιτελείο της κυβέρνησης αξιολογεί το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την κατάργηση ή δραστική περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, σταθμίζοντας παράλληλα το αντισταθμιστικό όφελος που θα προκύψει από τη διακοπή των έκτακτων επιδομάτων που καταβάλλονται σε συνταξιούχους κατά την περίοδο των εορτών.
Σε περίπτωση ενός γενναίου «κουρέματος» της προσωπικής διαφοράς, οι συνταξιούχοι που βάσει του ισχύοντος συστήματος θα έβλεπαν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2030, θα τις λάβουν νωρίτερα. Αυτό θα συμβεί καθώς ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς θα ενσωματωθεί στη σύνταξη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα συμψηφιστεί πιο γρήγορα μέσω των ετήσιων αυξήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την ενσωμάτωσή της στη βασική σύνταξη ζητούν εδώ και χρόνια οι συνδικαλιστικές ενώσεις των συνταξιούχων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που δημιουργεί συνταξιούχους «δύο ταχυτήτων», ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει διατυπώσει και το ΠΑΣΟΚ.