Ζυγίσαμε τρεις σχολικές τσάντες και το αποτέλεσμα σοκάρει - Τί προβλήματα προκαλεί το βάρος τους;
Ποιο αντικείμενο που χρησιμοποιούν καθημερινά τα παιδιά μας, «ενοχοποιούν» οι ειδικοί ότι μπορεί να προκαλέσει κύφωση;
«Παιδάκι μου η τσάντα σου είναι ασήκωτη! Πέτρες κουβαλάς;» . Αυτή πρέπει να είναι η πιο χιλιοειπωμένη ατάκα κατά τη διάρκεια του σχολικού βίου των παιδιών μας, γιατί ποιος δεν έχει προβληματιστεί αλήθεια, για το βάρος της σχολικής τσάντας που φορτώνονται οι μαθητές; Είναι γνωστό άλλωστε ότι αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια έξω από τα σχολεία , από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού. Κι όσο οι βαθμίδες ανεβαίνουν, τόσο ανεβαίνουν και τα κιλά που «κρύβονται» στις θήκες της. Πόσο ακριβώς; Αυτό αναρωτηθήκαμε και ζυγίσαμε τρεις σχολικές τσάντες. Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Όλες «γεμάτες» με τα μαθήματα της Δευτέρας.
- Η πρώτη, ενός μαθητή της δευτέρας τάξης του δημοτικού, ζύγιζε 3,5 κιλά.
- Η δεύτερη, ενός μαθητή της Β’ Γυμνασίου «ανέβηκε» κατηγορία στα 6 κιλά, ενώ
- για την τρίτη, ενός μαθητή της Α’ Λυκείου, η ζυγαριά «έγραψε» 8 κιλά.
Και μ’ αυτά τ’ αποτελέσματα καλέσαμε τον Δρ. Ηλία Χ. Παπαδόπουλο, Διευθυντή - Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης για να τον ρωτήσουμε τι προβλήματα μπορεί να τους προκαλέσει αυτό το βάρος, που κουβαλούν για αρκετή ώρα την ημέρα; Εκείνος απάντησε μέσω του Flash.gr, για μύθους που αναπαράγονται αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς…
«-Αυτή τη συζήτηση σας την κάνουν συχνά οι γονείς που έρχονται στο ιατρείο σας για τα παιδιά τους;
Σαφώς, όλοι οι γονείς ανησυχούν για τη σχολική τσάντα. Όμως δεν θα κάνει αυτή κακό στο παιδί. Το σίγουρο, 100% και πέραν κάθε αμφιβολίας, είναι ότι η σχολική τσάντα δεν προκαλεί σκολίωση. Όσο και να ταλαιπωρεί τα παιδιά μας. Αυτός είναι ένας παλιός μύθος ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει. Αναπαράγεται πολύ συχνά στο διαδίκτυο, όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το βάρος της τσάντας του σχολείου στραβώνει τη σπονδυλική στήλη.
Είναι δεδομένο ότι οι τσάντες των παιδιών είναι πάνω από 5 κιλά. Της κόρης μου, που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 11, πρέπει να είναι περίπου 10 κιλά το βάρος της σχολικής της τσάντας. Οπωσδήποτε ταλαιπωρούνται γιατί ακόμα κι αν το σχολείο τους διαθέτει διαδραστικούς πίνακες, εκείνα εξακολουθούν να κουβαλούν ένα σωρό βιβλία και τα πηγαινοφέρνουν στο σπίτι. Προσωπικά δεν έχω καταφέρει να βρω μια λύση σε αυτό το θέμα με το βάρος της τσάντας τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά χρόνια και προσπαθούμε να βρούμε τι θα μπορούσε να γίνει για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά μας.»
Τα βασικά προβλήματα σπονδυλικής στήλης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, είναι δύο. Η σκολίωση και η σπονδυλόλυση, μας λέει ο κύριος Παπαδόπουλος, αλλά γι αυτά δεν φταίει το βάρος που κουβαλούν στους ώμους τους, διευκρινίζει…
«Για τη μεν σκολίωση φταίει το γονίδιο που υπάρχει στην οικογένεια, για τη δε σπονδυλόλυση φταίει κυρίως η ανθρώπινή μας φύση. Γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν αθλούνται κι έρχονται στο ιατρείο μου, τα ποσοστά όμως είναι σχεδόν διπλάσια στα παιδιά που αθλούνται και για τα οποία ευθύνεται κυρίως η έντονη αθλητική δραστηριότητα. Η σπονδυλόλυση κάνει πολύ συγκεκριμένο πόνο χαμηλά στη μέση, χωρίς διάχυτα άλγη. Ο πόνος είναι σαφής. Το παιδί όταν θα κάνει σπονδυλόλυση θα το ξέρουμε, θα μας το πει… “Πονάω πολύ!”
Η σχολική τσάντα λοιπόν, είναι μέσα στους μύθους που αναπαράγονται για τη σκολίωση και είναι πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε, τονίζει ο έγκριτος Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης. Τι είναι αυτό όμως που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ανακουφίσουν τα παιδιά τους από τους πόνους της πλάτης;
«Για να νιώσουμε εμείς καλύτερα ως γονείς, θα έλεγα να μην αγχωνόμαστε για τη σχολική τσάντα ή να μην αγχωνόμαστε για το πώς κάθεται ένα παιδί να διαβάσει. Δεν πρόκειται να «στραβώσει». Τα παιδιά που έχουν ήδη σκολίωση δεν υπάρχει λόγος να τα στέλνουμε να κολυμπάνε για παράδειγμα ή να τα βάζουμε να κρεμιούνται από μονόζυγα. Δεν υπάρχει ειδική γυμναστική για το πρόβλημα αυτό. Καλώς ή κακώς, τίποτα δεν στραβώνει ένα παιδί παρά μόνο η κληρονομικότητά του και από εκεί και ύστερα το παιδί που θα πάθει σκολίωση η μόνη συντηρητική λύση είναι ο κηδεμόνας πλάτης ή κάποιες πολύ ειδικές ασκήσεις, τις οποίες κάνουμε όταν βάλουμε ένα παιδί σε κηδεμόνα.
-Πώς θα μπορούσε ένα παιδί ν’ ανακουφίσει την πλάτη του; Με κάποιες ασκήσεις ίσως;
Θα έλεγα ότι τα παιδιά μας σήμερα, καλώς ή κακώς, δεν αθλούνται ιδιαίτερα οπότε αν με ρωτήσει κάποιος τι μπορώ να κάνω προληπτικά για το παιδί μου, θα του πω να βρει κάποιο σπορ που να του αρέσει, ώστε να δημιουργήσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον του. Γιατί αυτό είναι το μέλλον του. Το να αγαπήσει ένα σπορ και να αρχίσει τον αθλητισμό στη σχολική ηλικία είναι τόσο σημαντικό, όσο το να μάθει -ας πούμε- γαλλικά. Ας αφήσουμε τα παιδιά να καθίσουν όπως θέλουν, ας κουβαλήσουν ό,τι τσάντα θέλουν, αρκεί να αθλούνται συστηματικά».
Σχολική τσάντα VS κινητό τηλέφωνο
Υπάρχει ωστόσο ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας και το οποίο «ενοχοποιούν» οι ειδικοί ότι μπορεί να τους προκαλέσει κύφωση. Αυτό δεν είναι άλλο από το κινητό τηλέφωνο, μας λέει ο Δρ. Ηλίας Παπαδόπουλος…
«Το κινητό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την τσάντα, δεν το συζητώ. Γιατί τα παιδιά είναι όλη μέρα σκυμμένα μέσα στο τηλέφωνό τους. Δεν τους καταστρέφει την σπονδυλική στήλη, όμως τους καταστρέφει τη στάση του σώματός τους και τους απομακρύνει από τη λογική να είναι σε κίνηση. Γιατί όταν είναι χαμένα, για παράδειγμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα βγουν να τρέξουν, ν’ αθληθούν.
Βέβαια δεν θα πουν πονάω, ωστόσο η κύφωση και η κακή στάση που υιοθετείται σταδιακά, μένει παρακαταθήκη. Δηλαδή γίνεται μόνιμη. Δεν είναι μεν παθολογικό και επικίνδυνο πρόβλημα, αλλά θα έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος σε όλη του τη ζωή θα είναι καμπούρης. Κακοστημένος.
-Συνεπώς αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα;
Δυνητικά, ναι. Ώμοι μέσα, σκυφτό κεφάλι, μια χρόνια κακή στάση. Έτσι σαφώς θεωρώ το κινητό χειρότερο από το βάρος της σχολικής τσάντας.»