Ζευγάρι που τα έβγαζε δύσκολα στο Τέξας, πούλησε τα πάντα και ζουν σαν «βασιλιάδες» στη Σύρο
Η Γουέστ και ο Χάρλεϊ ζουν ως ψηφιακοί νομάδες στην Ερμούπολη, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και την κόρη τους.
Αφού γεννήθηκε η κόρη τους το 2022, η Cara West και ο σύζυγός της Harley αποφάσισαν να πουλήσουν όλα τα υπάρχοντά τους και να προσπαθήσουν να ζήσουν στο εξωτερικό. Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στην απόφασή τους. Πρώτα, χρεώθηκαν με έναν λογαριασμό νοσοκομείου 10.000 δολαρίων μετά τη γέννηση της κόρης τους. Επιπλέον, επειδή η West ήταν συμβασιούχος σε μια γερμανική εταιρεία, εκείνη την εποχή, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την ίδια άδεια μητρότητας επί πληρωμή που απολάμβαναν οι συνάδελφοί της πλήρους απασχόλησης.
«Υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που άρχισαν να έρχονται στο φως αφού έγινα μητέρα στις ΗΠΑ και με έκαναν να καταλάβω πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πραγματικά οικογένειες και μητέρες με παιδιά», λέει στο CNBC Make It.
Η West άρχισε να εξετάζει πώς άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο βοήθησαν τους γονείς και να ασχολείται με την ιδέα να μετακομίσει την οικογένειά της στο εξωτερικό.
Το φονικό στο Τέξας που τους έκανε ψηφιακούς νομάδες
Όταν ένα πολύνεκρο φονικό συνέβη στο Δημοτικό Σχολείο Robb στο Uvalde του Τέξας, τον Μάιο του 2022, η West ήξερε ότι ήταν καιρός να κάνει το άλμα. Εκείνη και η οικογένειά της ζούσαν περίπου τρεις ώρες μακριά στο Ώστιν εκείνη την εποχή.
Ήταν «απολύτως καταστροφικό», αλλά «δυστυχώς, δεν ήταν έκπληξη για μένα να ακούω τα νέα για τους πυροβολισμούς στο σχολείο», λέει η West. «Ήταν πραγματικά εκείνη τη στιγμή που ήξερα ότι έπρεπε να βγάλω την κόρη μου από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της».
Από εκεί, αυτή και ο σύζυγός της ξεκίνησαν να ζήσουν ως ψηφιακοί νομάδες. Περίπου δύο χρόνια και επισκέψεις σε 14 χώρες αργότερα, η οικογένεια αποφάσισε να εγκατασταθεί για το άμεσο μέλλον στη Σύρο, ένα ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τώρα, η West, 33 ετών, εργάζεται εξ αποστάσεως από την Ελλάδα ως διαχειριστής πολυτελών ταξιδιών και δημιουργός ταξιδιωτικού περιεχομένου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κερδίσει πάνω από 136.000 δολάρια το 2024. Ο σύζυγός της παραιτήθηκε από τη δουλειά του ως προϊστάμενος εστιατορίου στο Τέξας και μένει στο σπίτι ως ο μπαμπάς του σπιτιού.
«Είναι ένας ονειρεμένος τρόπος ζωής που ειλικρινά δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήταν εφικτός και δεν θα τον άλλαζα με τίποτα», λέει.
Πρώτη στάση: Πορτογαλία
Προτού δεσμεύσουν πλήρως την οικογένειά τους για τη ζωή της ξενιτιάς, η West και ο σύζυγός της αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη ζωή στο εξωτερικό για τρεις μήνες μέσω μιας startup που ονομάζεται Boundless Life.
Ο οργανισμός προσφέρει στις οικογένειες πλήρως επιπλωμένα ιδιωτικά διαμερίσματα, χώρους συνεργασίας και εκπαιδευτικά κέντρα για παιδιά σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Μπαλί και της Τοσκάνης, σύμφωνα με τον ιστότοπό του. Η West επέλεξε την Πορτογαλία.
«Ήταν η τέλεια λύση για αυτό που ψάχναμε», λέει ο West. «Θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε, να δούμε αν αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να δούμε τους εαυτούς μας να το κάνουν».
Η West εργαζόταν ήδη ως food blogger εκτός από τη δουλειά της πλήρους απασχόλησης και λέει ότι είχαν βάλει περίπου 10.000 δολάρια από τα κέρδη της σε αποταμιεύσεις.
Αν και αρχικά σχεδίαζαν να ζήσουν από αυτό, η Γουέστ απέκτησε τον τρέχοντα ρόλο της ως διαχειριστής ταξιδιών πολυτελείας ακριβώς πριν φύγουν για την Πορτογαλία. Έτσι, άφησε την προηγούμενη δουλειά της και ο σύζυγός της αποφάσισε να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές από τη δουλειά του για τη διάρκεια της παραμονής τους.
Με αυτό το σχέδιο σε εφαρμογή, η οικογένεια προσγειώθηκε στην Πορτογαλία τον περασμένο Ιανουάριο. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησαν ήταν ο πιο αργός ρυθμός ζωής που τους επέτρεψε να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο μαζί ως οικογένεια από ό,τι στις Η.Π.Α.
«[Ο σύζυγός μου] είδε πόσο χαρούμενη ήμουν, πόση λάμψη είχα, πόσο χρόνο περνούσαμε ο ένας με τον άλλον και ως οικογένεια», λέει.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Τέξας, ο σύζυγος της Γουέστ, Χάρλεϊ, αρχικά δίσταζε να μεταφέρει την οικογένειά τους από τις ΗΠΑ, αλλά στο τέλος της τρίμηνης θητείας τους στην Πορτογαλία, ήταν πλήρως ικανοποιημένος.
Πούλησαν τα πάντα πριν φύγουν από τις Η.Π.Α.
Αφού έμειναν ικανοποιημένοι από την πρώτη τους εμπειρία που ζούσαν στο εξωτερικό, η Γουέστ και ο σύζυγός της επέστρεψαν στο σπίτι με ένα μοναδικό σκοπό: να φύγουν από τις ΗΠΑ.
Αλλά για να μετακομίσουν στο εξωτερικό, θα χρειάζονταν χρήματα. Το ζευγάρι είχε ήδη μετακομίσει από ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου για να περιορίσουν τα έξοδα στέγασης. Από εκεί, άρχισαν να πουλούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πράγματά τους, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και ενός αυτοκινήτου τους, λέει η West.
«Έπρεπε να σκεφτούμε έξω από το πλαίσιο λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαμε ένα σπίτι που θα μπορούσαμε να πουλήσουμε ή πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαμε να πουλήσουμε», λέει.
Το ζευγάρι χρησιμοποίησε τα χρήματα που συγκέντρωσε από την πώληση των πραγμάτων του για να πληρώσει το χρέος του συζύγου της. Και αυτό του επέτρεψε να παραιτηθεί από τη δουλειά του, πλήρους απασχόλησης και να γίνει μπαμπάς που μένει στο σπίτι. Εν τω μεταξύ, η West συνέχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως και να κερδίζει χρήματα από τη δημιουργία περιεχομένου, λέει.
Οι θυσίες τους τελικά απέδωσαν καρπούς. Μόλις έληξε η διάρκεια μίσθωσης για το διαμέρισμά τους στο Τέξας τον Ιούλιο του 2023, μάζεψαν τα πράγματά τους για το Μπελίζ, τον επόμενο σταθμό τους ως ψηφιακοί νομάδες. Αφού έζησε νομαδικά για σχεδόν ένα χρόνο, το ζευγάρι αποφάσισε να κάνει τη Σύρο, την Ελλάδα, την έδρα του τον περασμένο Ιούνιο.
«Ήθελα να είμαι κάπου δίπλα στη θάλασσα που ήταν πραγματικά ήρεμη και γαλήνια», λέει. «Και αυτό ακριβώς είχαμε εδώ στη Σύρο».
Τα υπέρ και τα κατά της ζωής στο εξωτερικό
Η Γουέστ λέει ότι ο πιο αργός ρυθμός ζωής και το χαμηλότερο κόστος ζωής στην Ελλάδα έχουν κάνει «τεράστια διαφορά» στη ζωή της οικογένειάς της.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλα έχουν να κάνουν με την κουλτούρα της φασαρίας και η αξία σου συνδέεται με την παραγωγικότητά σου», λέει. «Αλλά εδώ στην Ελλάδα... η ξεκούραση εκτιμάται πραγματικά».
Η οικογένεια απολαμβάνει να εξερευνά το νησί, να δοκιμάζει νέα φαγητά και να ταξιδεύει σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας και της Ιταλίας.
«Είναι πολύ εύκολο να μετακινηθείτε στη χώρα. Μπορείτε να πάρετε τα φέρι, μπορείτε να πάρετε πτήσεις», λέει ο West. «Συνολικά, η ζωή μας είναι πολύ πιο γεμάτη εδώ στην Ελλάδα».
Επιπλέον, το γλωσσικό εμπόδιο δεν είναι πολύ πρόβλημα, καθώς πολλοί ντόπιοι μιλούν αγγλικά.
Ως μαύρη γυναίκα, η Γουέστ λέει ότι αισθάνεται πιο ελεύθερη να είναι ο εαυτός της στην Ελλάδα χωρίς να ανησυχεί μήπως αντιμετωπίσει τις φυλετικές μικροεπιθέσεις που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ.
«Απλώς μπορώ να ζω ειρηνικά και δεν ανησυχώ μήπως κάποιος με ακολουθήσει στο κατάστημα ή να μου φερθεί διαφορετικά λόγω του χρώματος του δέρματός μου», λέει. «Απλώς με βλέπουν ως Αμερικανή εδώ».
Το αίσθημα ασφάλειας της οικογένειάς της συμβάλλει σε αυτή την γαλήνη. «Συνειδητοποιώ κάθε μέρα, καθώς περπατώ στους δρόμους εδώ στην Ελλάδα με την κόρη μου πόσο ασφαλείς είμαστε. Και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό».
Η West και η οικογένειά της έχουν βιώσει ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα: έλλειψη διακοπών και γενεθλίων με συγγενείς. «Ήταν δύσκολο να χάσουμε μεγάλες στιγμές με την οικογένειά μας», λέει. «Αλλά, ειλικρινά, θα έδινα τα πάντα για να μπορέσουμε να ζήσουμε αυτόν τον τρόπο ζωής».
Πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους
Δείτε πώς ξόδεψαν τα χρήματά τους η West και ο σύζυγός της τον Ιούνιο του 2024:
- Έξοδα μετακόμισης: 5.880 δολάρια για το ενοίκιο του πρώτου και του τελευταίου μήνα για το διαμέρισμά τους στην Ελλάδα, πτήσεις, αίτηση για ψηφιακή νομαδική βίζα και αμοιβές δικηγόρου
- Πληρωμή με πιστωτική κάρτα: 4.221 δολάρια σε λογαριασμούς πιστωτικών καρτών
- Φαγητό: 1.952 δολάρια για φαγητό και παντοπωλεία
- Στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: 1.428 δολάρια για ενοικίαση, Wi-Fi και κοινόχρηστα
- Ιατρικά: 1.278 δολάρια για διεθνή ασφάλιση υγείας, επισκέψεις γιατρού και συνταγές
- Διακριτική: 446 δολάρια για ρούχα και μακιγιάζ
- Συνδρομές: 131 δολάρια για συνδρομές γυμναστηρίου, Netflix, HBO Max και συνδρομές αποθήκευσης Apple
- Τηλέφωνα: 192 δολάρια για λογαριασμό τηλεφώνου
- Μεταφορές: 78 δολάρια για ενοικίαση αυτοκινήτου και φυσικό αέριο
Δεδομένου ότι μετακόμισαν επίσημα στην Ελλάδα τον Ιούνιο, οι δαπάνες της οικογένειας για τον μήνα ήταν πολύ υψηλότερες από το συνηθισμένο, λέει ο West.
Εκτός από το ότι έπρεπε να πληρώσουν για την πτήση τους στην Ελλάδα και το ενοίκιο του πρώτου και του τελευταίου μήνα για το διαμέρισμά τους εκεί, πλήρωσαν έναν δικηγόρο που τους βοήθησε να υποβάλουν αίτηση για την ψηφιακή τους νομαδική βίζα.
Το ζευγάρι κουβαλά λίγο πάνω από 60.000 δολάρια σε χρέος πιστωτικής κάρτας, το οποίο ήταν σχεδόν «αδύνατο» να πληρώσει όσο ζούσαν στις ΗΠΑ, λέει.
Το χαμηλότερο κόστος ζωής στην Ελλάδα βοηθάει. Τώρα, «Προσπαθώ όσο μπορώ να βάλω αυτό το επιπλέον εισόδημα για να πληρώσω όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιστωτικές μας κάρτες», λέει.
Αφού μειώσουν το χρέος της πιστωτικής τους κάρτας, το ζευγάρι σχεδιάζει να αρχίσει να αποταμιεύει για τη συνταξιοδότηση και να συνεργαστεί με έναν επαγγελματία.
«Το επόμενο έτος θα είναι μια τεράστια μετάβαση για εμάς στο να μπορέσουμε να διαθέσουμε τους πόρους για να λάβουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε [και] να έχουμε έναν οικονομικό σύμβουλο που μπορεί να μας πει από πού να αρχίσουμε να τοποθετούμε τα χρήματά μας, ώστε τα χρήματά μας δουλεύουν για εμάς», λέει.
Τα σχέδια τους για το μέλλον
Αν και η West δεν προβλέπει ότι η οικογένειά της θα είναι νομαδική για πάντα, δεν σκοπεύει να επιστρέψει μόνιμα στις ΗΠΑ.
«Είναι πραγματικά μια πιο ικανοποιητική, πιο πλούσια ζωή στο εξωτερικό», λέει. «Το να μπορείς να δεις τον κόσμο, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να γνωρίσεις μια νέα γλώσσα, κουλτούρες, παραδόσεις – είναι απλώς τόσο ξεχωριστό και κάτι στο οποίο δεν είμαστε αρκετά εκτεθειμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Τώρα που έχουν κάνει την Ελλάδα την έδρα τους, η West ανυπομονεί να μεγαλώσει την οικογένειά της.
Μόλις η κόρη τους μεγαλώσει αρκετά για το σχολείο, το ζευγάρι σχεδιάζει να εγγραφεί για να την εκπαιδεύσει στο σπίτι και να συνδεθεί με εκπαιδευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο που εξυπηρετούν νομαδικές οικογένειες και τα παιδιά τους.
«Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχει αυτή την κοινωνική δέσμευση, αλλά και να μπορεί να μαθαίνει ακόμα μέσω των ταξιδιών», λέει.
Όταν η West άρχισε να σχεδιάζει για πρώτη φορά να φύγει από τις ΗΠΑ, δεν είδε πολλές οικογένειες που έμοιαζαν με τη δική της ή ήταν σε παρόμοια οικονομική κατάσταση. Ελπίζει να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη ζωή στο εξωτερικό και να μην τρομοκρατηθούν από τη διαδικασία.
«Πάντα θα υπάρχει κάτι που εμφανίζεται στο δρόμο σας στο ταξίδι σας να γίνετε ψηφιακός νομάδας ή να γίνετε εκπατρισμένος που ζει στο εξωτερικό», λέει. «Αλλά είναι απολύτως δυνατό αν συνεχίσεις να το εκδηλώνεις και να έχεις στο μυαλό σου τον στόχο».