Ζερεφός στο Flash: Δεν ευθύνεται η ατμόσφαιρα για το μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο - Ψάξτε αλλού
Κανένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο δεν ευθύνεται για το γενικό μπλακ άουτ που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Ο Καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, μιλώντας στο Flash.gr, ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε καμία μετεωρολογική δραστηριότητα που να δικαιολογεί τη μαζική συσκότιση σε Ισπανία, Πορτογαλία και σ’ ένα μέρος της Γαλλίας…
«Δεν υπήρξε καμία μετεωρολογική δραστηριότητα που να προηγήθηκε ή να εμφανίστηκε στην περιοχή Πορτογαλίας, Ισπανίας, πριν ή ταυτόχρονα με το συμβάν αυτό του blackout, της συσκότισης δηλαδή. Για τη συσκότιση αυτή είναι άλλο το αίτιο, γιατί δεν υπάρχουν κρυφά φαινόμενα όπως άκουσα να λέγεται, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας, γνωρίζουμε τα πεδία, το ηλεκτρικό πεδίο και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο το οποίο, τουλάχιστον, να έχει δείξει ανώμαλη συμπεριφορά σε αυτή την περιοχή. Επομένως πρέπει να βρουν το αίτιο κάπου αλλού, στα δίκτυα ίσως ή σε άλλα θέματα που δεν είμαι ειδικός να σχολιάσω.»

Υπενθυμίζεται ότι η REN, ο Πορτογαλικός φορέας δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, ότι αυτή οφείλεται σε πρόβλημα που ξεκίνησε από το Ισπανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πρόβλημα το οποίο συνδέεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο», που προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα. Όπως διευκρίνιζε η REN, στην Ισπανία σημειώθηκαν έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας, οι οποίες προκάλεσαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» στις γραμμές υπερυψηλής τάσης, ένα φαινόμενο γνωστό και ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση» η οποία επηρέασε τη σταθερότητα του συστήματος. Για το φαινόμενο αυτό, ο κύριος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, σχολίασε…
«-Κύριε καθηγητά, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι η "επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση" που κυκλοφορεί από χθες ως το πιθανότερο αίτιο, αυτής της κατάστασης;
Τίποτα δεν είναι. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, γνωστό τουλάχιστον στη σημερινή επιστήμη. Αν κάποιοι γνωρίζουν καλύτερα το ηλεκτρικό πεδίο της ατμόσφαιρας της περιοχής κι έχουν άλλες γνώσεις από αυτές που ξέρουν οι σπουδασμένοι την ατμοσφαιρική φυσική, εντάξει. Επομένως, σας λέγω, δεν είναι. Εγώ δεν θα ήθελα να σχολιάσω το "επαγωγής" κλπ. Για εμένα δεν είναι ατμοσφαιρικό το αίτιο. Πρέπει να το αναζητήσουν αλλού. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, όπως επαγωγή, μεταγωγή και λοιπά, είναι πράγματα που πραγματικά δεν ξέρω πώς τα λένε ορισμένοι άνθρωποι.

«Μια μαγνητική καταιγίδα από τον ήλιο, θα μπορούσε να βυθίσει στο σκοτάδι μεγάλα γεωγραφικά πλάτη. Όχι μόνο δύο χώρες»
Υπάρχει, ωστόσο, φαινόμενο της ατμόσφαιρας που θα μπορούσε να βυθίσει στο σκοτάδι χώρες ολόκληρες και να “παραλύσει” τη λειτουργία τους και μαζί εκατομμύρια πολίτες; Ο κύριος Ζερεφός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, μας εξηγεί κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ όπως τονίζει, για τη συγκεκριμένη περίπτωση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα…
«-Θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόβλημα να δημιουργηθεί από κάποιο φαινόμενο της ατμόσφαιρας; Να βυθιστεί στο σκοτάδι μια τόσο μεγάλη έκταση;
Θα μπορούσε σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, όταν έχουμε καταιγίδα από τον ήλιο, μαγνητική όμως καταιγίδα και να σημειωθούν συσκοτίσεις σε πολύ μεγάλη έκταση κι όχι μόνο σε δύο χώρες και λίγο στη γειτονική Γαλλία. Δηλαδή είναι τόσο περιορισμένο το συμβάν, που σίγουρα θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία στα δίκτυα αυτών των δύο χωρών, Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Για εμένα κανένα ενδεχόμενο, όπως το είπε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το αίτιο αυτής της συσκότισης πρέπει να αναζητηθεί αλλού, όχι στην ατμόσφαιρα.