«Παράθυρο» επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από την κυβέρνηση Στάρμερ
Η νέα υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζα Νάντι, παραδέχτηκε ότι οι απόψεις αναφορικά με το θέμα δεν συγκλίνουν πάντα. Η παρότρυνση ήταν του Τζορτζ Όσμπορν.
Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε η νέα υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζα Νάντι, κατά την οποία σημείωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει ανοίξει έναν διάλογο με την κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα πιθανού επαναπατρισμού εκθεμάτων και δη των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην εφημερίδα Guardian όπου η βρετανίδα υπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναπατρισμού αφού έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με παρότρυνση του προέδρου του Τζορτζ Όσμπορν να την προσεγγίσει.
Ωστόσο, η Νάντι παραδέχτηκε ότι οι απόψεις αναφορικά με το θέμα δεν συγκλίνουν πάντα αλλά σημείωσε πως η ίδια θέλει η κυβερνητική προσέγγιση να είναι όμοια σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως σχολίασε, «τα τοπικά μουσεία επί του παρόντος μπορούν να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις, ενώ τα εθνικά ιδρύματα δεν μπορούν».
Ο Guardian σημειώνει παρόλα αυτά πως ο πρωθυπουργός Στάρμερ έχει πει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο (του 1963) που στην ουσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Τα τρισδιάστατα Γλυπτά
Υπενθυμίζεται ότι, σε μια τολμηρή πρωτοβουλία που ίσως αλλάξει το μέλλον της αποκατάστασης πολιτιστικής κληρονομιάς, ο αρχαιολόγος Roger Michel και η ομάδα του δημιούργησαν τρισδιάστατα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στο εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας τους στην Κεντρική Ιταλία, η ομάδα Michel χρησιμοποίησε προηγμένο εξοπλισμό ψηφιακής εκτύπωσης 3D για να αναδημιουργήσει τα μάρμαρα με εκπληκτική ακρίβεια. Στόχος τους: να προσφέρουν τα αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο ως χειρονομία καλής θέλησης, με αντάλλαγμα τον επαναπατρισμό των αυθεντικών στην Ελλάδα.